BT home hub 2.0 i router TP-link 150m

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
muny
Stały użytkownik forum

BT home hub 2.0 i router TP-link 150m

Post autor: muny »

witam,
Mam powyższe dwa urządzenia. Bt home jest podpięty w jednym domu pod internet i chciałem koledze podpiąć w drugim domu przez ulicę neta za pomocą tp-linka. Jednak ten Bt home daje słaby sygnał niestety. Odległość między urządzeniami to jakieś 20m. Ustawiłem Tp-linka w tryb APC i widzę sieć, którą zapodaje bt home, ale sygnał jest na poziomie tylko ok. 3dB. nieraz nawet 0db.

Kupiłem dwie anteny dookólne wkręcane do routerów.

Ten Bt Home to działa jako AP i tam dostaję z jakiegoś routera dostawcy ip 192.168.0.233.
Na tym drugim routerze ustawiłem statyczne Ip 192.168.2.1 i gdy wziąłem oba obok siebie to internet działa. Zatem konfigurację chyba dobrą zrobiłem?
Chyba, że macie jakieś inne propozycje? :))

Jutro sprawdzę jeszcze jak to działa z zakupionymi antenami.
muny
Stały użytkownik forum

Re: BT home hub 2.0 i router TP-link 150m

Post autor: muny »

Chciałem trochę uaktualnić i coś wyjaśnić.

Połączenie u kolegi wygląda tak:

router(dhcp włączone)--->AP (dostaje IP: 192.168.0.234)--->APC (statyczne IP: 192.168.2.1)

wczoraj gdy zestawiłem w jednym domu oba urządzenia (pierwszy router jest dostawcy, do którego nie mam dostępu), wszystko działało. Dzisiaj na tych samych ustawieniach nie mam dostępu do internetu.

1) Jak to możliwe, że dzisiaj nie działa?
2) Czy dostawca może w jakiś sposób ograniczyć mój dostęp przez podpięcie nowego APC?
3) Czy dobrze ustawiłem to w ogóle?
ODPOWIEDZ