Przesiadka z 2,4 na 5 GHz

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gk
Początkujący użytkownik forum

Przesiadka z 2,4 na 5 GHz

Post autor: gk »

Witam wszystkich.
Mam zamiar zrobić przesiadkę z radiówki 2,4 na 5 GHz ponieważ obecnie ten internet chodzi jak mu się chce. Nie szukałem jeszcze informacji na ten temat ale słyszałem że na częstotliwości 5 GHz internet chodzi o niebo lepiej.
Mam kolegę, który korzysta z tego samego dostawcy co ja, po jego kilku skargach zmienili mu sprzęt na nowy, właśnie działający na 5 GHz. Podobno teraz nie ma żadnych problemów z ciągłym pingiem bo właśnie o to mi się najbardziej rozchodzi. Żeby w grach sieciowych nie było lagów i podczas ściągania nie urywało połączenia.
Nie chcę sprzętu od usługodawcy, wolę kupić swój. Dlatego mam pytanie co teraz trzeba wymienić.
Mój sprzęt to karta sieciowa pci pentagram hornet 2,4 GHz 802.11 b/g i antena kierunkowa typu yagi.

Zamiast karty chciałem kupić router żeby w przyszłości móc podłączyć inne komputery, także poprzez wifi. Czytając faq na forum dowiedziałem się że to nazywa się Acces Point z dwoma torami radiowymi. Właśnie czymś takim jestem zainteresowany i proszę o pomoc w doradzeniu co kupić żeby było w miarę nie drogie i dobre.
Antena też musi być nowa jak przesiadam się na 5 GHz ?

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy standard 5 GHz to 802.11 n ? czy nadal 802.11 b/g tylko że pracuje na innej częstotliwości ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Przesiadka z 2,4 na 5 GHz

Post autor: krystianb »

gk pisze:ściągania nie urywało połączenia.
Nie chcę sprzętu od usługodawcy, wolę kupić swój. Dlatego mam pytanie co teraz trzeba wymienić.
Mój sprzęt to karta sieciowa pci pentagram hornet 2,4 GHz 802.11 b/g i antena kierunkowa typu yagi.

Zamiast karty chciałem kupić router żeby w przyszłości móc podłączyć inne komputery, także poprzez wifi.
Kolega dostał kartę wifi na 5GHz? Do tej pory nie spotkałem się z takim sprzętem.

Ja obstawiam, że kumpel ma nanostation 5 lub jakiegoś lepszego lub gorszego klona tego urządzenia. Jest to AP zintegrowane z anteną, żeby podzielić z tego sygnał wystarczy podpiąć to pod router z gniazdem wan ethernet.

Ale najważniejsza sprawa jest taka czy dostawca zgodzi się na Twój sprzęt. Pierwsza sprawa jest taka, że mimo że mieszkasz niedaleko to możesz nie być w zasięgu, bo na 5GHz jest antena sektorowa skierowana w inną stronę. Jeśli sam kupisz to na 90% nie zalogujesz się na tych samych parametrach które teraz masz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
gk

Post autor: gk »

Nie wiem dokładnie co on ma ale na pewno wymieniali mu antenę i kartę. Być może ma to o czym piszesz. Na mój sprzet pewnie by się zgodził bo podłączałem się do sieci na swoim. Przez 2 lata wszystko było ok. Od kilku miesięcy mnie tak denerwuje to łącze że to nieporozumienie. Jest nas w sumie 5 osób na dzielnicy, każdy mieszka od tej samej strony nadajnika, wszyscy gramy razem w ta sama grę mmorpg. Zawsze jest tak że wywala nas z serwera wszystkich na raz jak ping skacze. Kolega co ma nowy sprzęt nie ma już problemów żadnych ... Jest tak że ping idzie ładnie po 30-50 i gra się fajnie ale czasami nagle ma skoki nawet do ponad 4000 ! Po kilku minutach sytuacja jest ok ale za chwilę znowu skoki i tak w kółko. Nie jest tak zawsze ale często i to mnie mocno irytuje.
Awatar użytkownika
oliva
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: oliva »

gk pisze:Czy standard 5 GHz to 802.11 n ?
Standard N może działać na częstotliwości zarówno 2,4 GHz, jak i 5 GHz. Droższe urządzenia np. Nanobridge M5, Nanostation M5, AirGrid M5 pracują na częstotliwości 5 GHz. Innym standardem działającym również na 5GHz jest to standard 802.11a.

Twojemu koledze mogli wymienić kartę w komputerze np. na taką TP-Link TL-WN553AG wraz z anteną zewnętrzną kierunkową i przepiąć go pod inną bazę działającą na częstotliwości 5GHz jeśli fale radiowe propagują w jego kierunku.
luko91

Post autor: luko91 »

Witam . Dołączę się do tematu, czy każdy laptop , telefon i inne urządzenia sieciowe które normalnie pracują w częstotliwość 2,4 Ghz po kupnie routera 5GHz też będą normalniej się łączyć z nim ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nie
Nie pomagam na PW.
luko91

czyli lepiej zainwestować w 2,4 ? Rozumiem że do powiedzmy laptopa trzeba kupić nową kartę sieciową 5GHz a co z telefonem ? Nie ma żadnej możliwości żeby działał z częstotliwością 5Ghz ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nowsze laptopy pracuja na obu czestotliwosciach.
Jesli masz stary na 2.4, to musisz sprawdzic jak zachowuja sie anteny przy 5 - nie wszystkie dzialaja.

Z telefonem bedzie latwiej jak podasz model.

Sa routery ktore obsluguja oba pasma, niektore nawet rownoczesnie.
Nie pomagam na PW.
luko91

telefon samsung I9000
ODPOWIEDZ