net w technologi 5GHz zamiast aDSL - czy warto?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kit44
Początkujący użytkownik forum

net w technologi 5GHz zamiast aDSL - czy warto?

Post autor: Kit44 »

Witam.

Mam nadzieje ze w dobrym miejscu ten temat dałem :niepewny:

I nie wiem czy dość jasno napisałem. To może dla jasności:
Jest multimo na kablach tp 2Mb i potrafi tracić synchro, szczególnie wieczorami (są miesiace ze jest ok a są takie że człowieka trafia. technicy sobie nie radza, ale z rozeznania wyszło ze np. sasiadka z neo na nizszej predkosci ma podobnie (zreszta miałem przedtem 1Mb/s i było praktycznie identycznie) )
Z tego powodu szukam jakiejs alternatywy i chyba jedyna sensowna to WiFi - o którym zreszta poniżej.

Więc do rzeczy:

Mam pytanie dotyczace (raczej ogolnie) łacz wifi 5ghz. Ogólnie bo raczej nikt tu nie korzysta z operatora nad którym sie zastanawiam. Miałem kiedys stycznosc z wifi 2.4ghz, z 5ghz jeszcze nie i zastanwiam sie czy brać?
Teraz mam multimo (jak już wyżej wspominałem) ale co jakis czas pojawiaja sie problemy (szczegolnie zrywania połaczenia wieczorami.
Dla tego zastanawiam sie nad zmiana - tp i netia z powyzszego powodu raczej odpada bo małe szanse zeby coś sie poprawiło...

Link do strony netu nad którym się zastanawiam (raczej opcje 6Mb/s, upload ponoć 3Mb/s): http://www.connectic.pl/internet.php
Wszelkie opinie - brać czy nie - mile widziane.

Druga sprawa.
Łacze wifi w domu.
Lepiej wybrać karte sieciowa do PC w standardzie "n" na PCI-E czy te pod usb też daja rade? Co bardziej opłaca sie wybrać? Może nawet jakis konkretny model podpowiecie?

Pozdrawiam.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: net w technologi 5GHz zamiast aDSL - czy warto?

Post autor: Maciek764 »

5GHz - pasmo mniej zaśmiecone i lepiej dlatego działające niż 2,4GHz.

Bez opinii ludzi czy możliwości wcześniejszego przetestowania przed podpisaniem umowy - nie ryzykowałbym. Z dostawcami WiFi jakościowo jest loteria.
Kit44

Można po pierwszym miesiacu zrezygnować - więc chyba warto zaryzykowac?
Kit44

to jeszcze przypomne się z drugim pytaniem, może jednak ktoś podpowie?

Łacze wifi w domu.
Lepiej wybrać karte sieciowa do PC w standardzie "n" na PCI-E czy te pod USB też daja rade? Co bardziej opłaca sie wybrać? Może nawet jakis konkretny model podpowiecie?
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

Post autor: M@jkel »

Kit44 pisze: Lepiej wybrać karte sieciowa do PC w standardzie "n" na PCI-E czy te pod USB też daja rade? Co bardziej opłaca sie wybrać?
A to już zależy. Głównie od tego czy używasz w domowej sieci lokalnej jakichś aplikacji/usług łasych na transfer (NAS itp.). Bo jeśli nie, to najzwyklejsza karta i router w standardzie G z dużym zapasem wystarczą.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
Kit44

Może nie do konca.
Ale jak juz mam miec ten router w standardzie n i dokupował bede na pewno jedna karte "n" to i wyminie przy okazji w drugim kompie, tym bardziej ze telefon tez jest w standardzie "n". A jak wiadomo sieć ustawia sie do najwolniejszej karty to bez sensu jest jednym urzadzeniem ja spowalniac :P
A jak juz kupuje nowe to lepiej pomyslec przyszłosciowo, a i przez LAN sie czasem cos prześle to lepiej mieć szybciej niż wolniej :hyhy:

Tylko zastanawiam sie nad firma/modelem i nad tym czy pod USB czy PCI-E? Bo to żę "n" to jestem zdecydowany :cwaniak:

(no i jak wiadomo sieć wtedy dzieli sie na 3 urzadzenia - router "n" ale 150 wiec 50Mb/s to wcale już tak duzo nie jest :P)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kit44 pisze:mam miec ten router w standardzie n i dokupował bede na pewno jedna karte "n" to
Tylko upewnij się że router i karta maja takie samo "n".
Kit44 pisze:tym bardziej ze telefon tez jest w standardzie "n"
To musisz kupić router który obsłuży "n" telefonu a to pociągnie za sobą zakup odpowiednich kart WiFi.
Nie pomagam na PW!
Kit44

Router bedzie "n" od dostawcy - jaki to dokładnie nie wiem.
Wydaje mi się że karty powinny być kompatybilne z routerem, bo nawet jak beda 300 to powinny się "dogadać" z routerem który bedzie na 150? Czy sie myle?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Kit44 pisze:Router bedzie "n" od dostawcy
To poczekaj i sprawdź jaką ma specyfikację N.
Kit44 pisze:Czy sie myle?
Jest 3 opcje "n" czyli Draft N, Draft N 2.0 i od półtora roku zatwierdzone N. Różne typy N nie pracują ze sobą prawidłowo.
Nie pomagam na PW!
Kit44

aha.

Ale w razie niekompatybilności działa na "g"?
Bo to głownie bedzie teraz problem router -> telefon. W sumie to nawet nie wiem jaki rodzaj ma Desire Z...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Kit44 pisze:Ale w razie niekompatybilności działa na "g"?
Będzie działać ale czasami trzeba ręcznie wyłączyć możliwość łączenia się w N.
Nie pomagam na PW!
maack
Użytkownik forum

Post autor: maack »

podepnę się pod ten wątek.
Mam internet radiowy 5 GHZ 3 MB up/512 kB down i jestem ogólnie zadowolony z dostawcy. Teraz proponuje on coś takiego:

"Adresy Publiczne - po otrzymaniu właśnych adresacji IPv4 od RIPE przypominamy wszystkim chętnym iż istnieje możliwość otrzymania własny adresów publicznych. Takowy adres jest za FREE (bez dodatkowych opłat) ustawiany jest zdalnie na urządzeniu dostępowym u klienta, ewentualne przekierowania portów również dokonujemy zdalnie lub klient ma możliwość samemu wykonania tego na swoim routerze"

Czy warto brać, jakie korzyści się z tym wiążą? Ważnym zastowaniem dla mnie jest online gaming przez playstation, czy tu będą jakieś usprawnienia (mniejsze pingi). Teraz na www.speedtest.net pokazuje transfer zgodny z deklaracją, ping do Warszawy 10 ms, ale już na www.pingtest.net pokazuje mimo pingu do Warszawy 15-20 ms jakośc połączenia C -chyba chodzi o utratę pakietów.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

maack pisze:Czy warto brać, jakie korzyści się z tym wiążą?
Jesli stawiasz to pytanie, to znaczy ze dla Ciebie nie warto.
maack pisze:czy tu będą jakieś usprawnienia (mniejsze pingi).
Nie.
Nie pomagam na PW.
maack
Użytkownik forum

Post autor: maack »

no dzięki za szybką odp, ale może coś więcej, a inne zastsowania np. czy dla zdalnego dostepu do kamery obserwującej wnetrze domu potrzeby jest adres publiczny? Jakieś inne zastosowania?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

maack pisze:czy dla zdalnego dostepu do kamery obserwującej wnetrze domu potrzeby jest adres publiczny?
Ewentualnie czasami. O ile mowimy o statycznych adresach publicznych (cokolwiek autor mial na mysli ;))
Jakieś inne zastosowania?
Jedyny sensowny to postawienie wlasnego serwera.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ