Mam nadzieje ze w dobrym miejscu ten temat dałem

I nie wiem czy dość jasno napisałem. To może dla jasności:
Jest multimo na kablach tp 2Mb i potrafi tracić synchro, szczególnie wieczorami (są miesiace ze jest ok a są takie że człowieka trafia. technicy sobie nie radza, ale z rozeznania wyszło ze np. sasiadka z neo na nizszej predkosci ma podobnie (zreszta miałem przedtem 1Mb/s i było praktycznie identycznie) )
Z tego powodu szukam jakiejs alternatywy i chyba jedyna sensowna to WiFi - o którym zreszta poniżej.
Więc do rzeczy:
Mam pytanie dotyczace (raczej ogolnie) łacz wifi 5ghz. Ogólnie bo raczej nikt tu nie korzysta z operatora nad którym sie zastanawiam. Miałem kiedys stycznosc z wifi 2.4ghz, z 5ghz jeszcze nie i zastanwiam sie czy brać?
Teraz mam multimo (jak już wyżej wspominałem) ale co jakis czas pojawiaja sie problemy (szczegolnie zrywania połaczenia wieczorami.
Dla tego zastanawiam sie nad zmiana - tp i netia z powyzszego powodu raczej odpada bo małe szanse zeby coś sie poprawiło...
Link do strony netu nad którym się zastanawiam (raczej opcje 6Mb/s, upload ponoć 3Mb/s): http://www.connectic.pl/internet.php
Wszelkie opinie - brać czy nie - mile widziane.
Druga sprawa.
Łacze wifi w domu.
Lepiej wybrać karte sieciowa do PC w standardzie "n" na PCI-E czy te pod usb też daja rade? Co bardziej opłaca sie wybrać? Może nawet jakis konkretny model podpowiecie?
Pozdrawiam.