ASUS A6U-B026 i modem GLOBETROTTER GT MAX

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gumisiek
Początkujący użytkownik forum

ASUS A6U-B026 i modem GLOBETROTTER GT MAX

Post autor: Gumisiek »

Witam

Pojawił się w moim życiu następujący problem. Po przeprowadzce pod Warszawę postanowiłem zaopatrzyć się w bezprzewodowy dostęp do internetu.

Na początku zaopatrzyłem się w kartę GLOBETROTTER GT MAX oferowaną przez iPLUS-a. Po zainstalowaniu oprogramowania i sterowników (tak jak Szanowny Pan Operator przykazał), włożyłem modem do laptopa, odpaliłem aplikację, udało mi się połączyć na 3 sekundy, po czym komputer zgasł. Wyłączyły się wszystkie mechanizmy i zgasł ekran. Koniecznością było "twarde" zresetowanie komputera.

Po skontaktowaniu się z centrum serwisowym iPLUS, dowiedziałem się, że tan model komputera wymaga zaktualizowania BIOS-u i może zacznie działać, ale oni nie obiecują tego, bo generalnie ta karta nie współpracuje z procesorami AMD. Skończyło się przeproszeniem dostawcy i oddaniem modemu.

Niestrudzony postanowiłem udać się do kolejnego operatora, czyli ERY i skorzystania z ichniego BLUE CONNECT.
Otrzymałem do testów tą samą kartę, czyli GLOBETROTTER GT MAX. Wszystko przebiegło bez zakłóceń, do momentu uruchomienia aplikacji. Sytuacja się powtórzyła i komp stanął dęba.
Kontakt z serwisem skończył się aktualizacją oprogramowania i restartowania kompa chyba 20 razy, oczywiście to nie pomogło. Wizyta osobista na ul. Złotej 70 w serwisie technicznym też nie pomogła - pracownicy rozłożyli ręce i wysłali mnie do serwisu komputerowego, gdzie Pan informatyk po obejrzeniu problemu na pewno coś pomoże.

Skontaktowałem się też z serwisem ASUS-a, który znajduje się już w Warszawie (22 571 80 40 - dla poszukujących). Niestety do nich nie dotarła jeszcze informacja o tym problemie, ale przynajmniej obiecali poszukać.

Cała akcja przyniosła mi zaktualizowany BIOS w laptopie i utratę kilku grosików na telefony i dojazdy.

Jeżeli ktoś wie coś na ten temat, bądź chciałby go jakoś dokładniej zgłębić, a następnie podzielić się doświadczeniami, będę wdzięczny.

Być może ktoś się już z tym problemem uporał???

Za rady i porady z góry dziękuję.
ODPOWIEDZ