Awaria

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Awaria

Post autor: Darek.74 »

Przez prawie pół roku byłem zachwyconym użytkownikiem zestawu e173 i TP-LINK 3420 aż do przedwczoraj :] Objawy:

Net się rozłącza, jak wystartuje to ping ponad 200ms zamiast 50, prędkość kilkukrotnie spadła, faluje. Po wyjęciu i włożeniu modemu router ma trudności z rozpoznaniem i załączeniem modemu, często nie działa automatyczne połączenie, trzeba odpalać w ustawieniach.

Zasięg jest taki sam, zmiana firmwaru nic nie dała, modem podpięty bezpośrednio pod laptopa działa prawidłowo.

Jutro spróbuje gdzieś kupić nowy zasilacz do routera, bo może po pół roku ciągłej pracy się skiepścił i stracił swoje właściwości. Jakby jakieś sugestie to z chęcią skorzystam.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Awaria

Post autor: jarek7714 »

Spróbuj na alternatywnym sofcie do TP-linka: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Jednak to e173 się przykopcił, po dłuższej pracy i nagrzaniu robi się straszny muł. Musiałem kupić nowego w promocji play za 129 zł i wszystko ok. Starego oddałem na gwarancji, mam nadzieję że panowie technicy dostrzegą awarię
Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: darx667 »

Obawiam się ,że chyba mam to samo :( Pingi mam raz 50ms a raz 200ms, z prędkością też ostatnio skoki są.
Tylko ,że u mnie nie ma problemów z wykryciem, automatyczne połączenie działa zawsze.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Ja dzisiaj odebrałem z salonu swojego e173, oczywiście dalej jest uwalony. Serwis niby wymienił oprogramowanie i stwierdził że wszystko ok. Tylko jak pisałem wcześniej usterka czyli spowolnienie aż do całkowitego zamarcia neta występuje po około godzinie pracy na laptopie i od razu po podłączeniu do routera. W ten sposób wywaliłem kasę i mam prawie nowy modem na gwarancji który się do niczego nie nadaje. Modem i tak się w tej chwili kwalifikuje do naprawy lub wymiany i teraz zwracam się do zorientowanych jak dobić tego trupa żeby zgon wyglądał w miarę naturalnie, można na PW dzięki.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Darek.74 pisze: teraz zwracam się do zorientowanych jak dobić tego trupa
ESD
Nie pomagam na PW.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Dzięki za pomoc, ale na razie nie mam wiedzy jak to wykonać, czekać na burzę :mrgreen:
JarekMk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: JarekMk »

W zapaliczkach masz mały generator iskry, te co tak strzelają. Baw się :)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

JarekMk pisze:Baw się
Bez usuwania obudowy modemu?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

W zapaliczkach masz mały generator iskry
7.5kV. Testy zabezpieczen sa na HBM (100pF, 1k5O) do 25 kV.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ