CP: router Huawei D105 i modem Huawei E182E MIMO - wolno

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

CP: router Huawei D105 i modem Huawei E182E MIMO - wolno

Post autor: ygreko »

Support cyfrowego polsatu spi i od tygodnia nie daje odpowiedzi a infolinia potrafi tylko odpowiedziec, abym poszedl do punktu, ktory z kolei nic nie pomaga, wiec pisze do Was.

Otoz codziennie rano nie mam internetu, badam sprawe i wyszlo mi na to, ze wina lezy po stronie badziewnego routera Huawei D105. Musze go codziennie 1-3 razy wylaczac z pradu. Bardzo czesto spowalnia necik (rekord: http://speedtest.net/result/1306468037.png ), natomiast zaraz po wyjeciu modemu i podlaczeniu prosto do kompa osiagam normalne predkosci. Przy badaniu speedtest.net gdy modem jest w routerze to download sie rozpedza powoli, dochodzac do kilku mega; gdy przekladam modem do kompa to praktycznie natychmiast osiaga ta sama predkosc -> wniosek: router cos po drodze chrzani.

Router zresetowalem do ustawien fabrycznych - byc moze pomoglo, na razie jest ok, ale pewnie jutro rano nie bedzie netu.
Moj firmware: D105.V100R001.C618.B003

Na stronie Huawei nie ma nowego firmware, poza tym obecne jest obrandowane, wiec biorac pod uwage problemy poruszone w innym watku wole go nie zmieniac.

Czy ktos ma linka do nowszego firmware? Inne pomysly?
Awatar użytkownika
Kopia
Stały użytkownik forum

Re: CP: router Huawei D105 i modem Huawei E182E MIMO - wolno

Post autor: Kopia »

ygreko, Sprawdź jak sprawa wygląda przez kabel ethernet. U mnie przez WLAN speedtest pokazywał max 1.5 Mb/s downloadu i góra 0.5 Mb/s uploadu. Jak podłączyłem lapka przez kabel prędkości zrównały się do uzyskiwanych przy podłączeniu modemu bezpośrednio do USB komputera. I stał się cud router "nauczył" się prędkości z ethernet-u i takie też już były przez WLAN.
Czy tak zwany przez ciebie poranny: "brak internetu" nie jest spowodowany brakiem zalogowania modemu do sieci (pulsuje zielona lub niebieska dioda na modemie)??
U mnie tak się działo aż któregoś dnia modem już się nie zalogował do sieci. Oddałem modem do punktu. CP okazał "serce" i wymienili mi na nowszy E367.
F-S AMILO Pro+ Cyfrowy Polsat 13/50 GB+ Huawei E3276 + lt-6408n, ~ 350 kB/s.
ODPOWIEDZ