edge anntena zwnetrzna samochodowa

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jasiotaxi
Początkujący użytkownik forum

edge anntena zwnetrzna samochodowa

Post autor: jasiotaxi »

mam pytanie dot ,anteny,,,,kolego powiedzial aby zwykla antene samochodową radiową bądz antene od cb,,,polaczy odpowiednią koncowką do modemu gc89,,i to polepszy mi zasieg,,,,,,czy jest to mozliwe i zda egzamin czy to bujda????jeslitak sie nie da to prosze o radę jaka jest najlepsza antena do samochodu aby edge w gc89 najlepiej chodzilo.
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: edge anntena zwnetrzna samochodowa

Post autor: bio5 »

Bujda i to na resorach.

To tak jakbyś chciał na zwykłej antenie telewizyjne złapać sygnał z satelity.

Jeśli masz sam odbiornik to w zasadzie antenę można zrobić z wieszaka na ubrania. Miałem taką na mazurach zainstalowaną na drzewie do TV i działała.

Przy urządzeniach nadawczych parametry anteny (w tym długość promiennika reflektorów i innych elementów anteny) jest bezpośrednio zależna od częstotliwości i charakterystyki fali danego urządzenia.

Aby samemu zbudować antenę musisz znać amplitudę fali wg wzoru:

prędkość fali elektromagnetycznej - V
częstotliwość - F
amplituda fali - lambda

lambda = V / F

Reasumując.......
Idź do sklepu i kup sobie antenę dualbandową samochodową do komórki

Podłączając antenę radiową albo CB do modemu komórkowego daje Ci maks 15 minut od uruchomienia do spalenia wzmacniacza końcówki mocy w modemie.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Anteny samochodowe, gsm i nie tylko, by Blaupunkt PDF 640 kB
Latka lecą...
balbin

Post autor: balbin »

jasiotaxi pisze:mam pytanie dot ,anteny,,,,kolego powiedzial aby zwykla antene samochodową radiową bądz antene od cb,,,polaczy odpowiednią koncowką do modemu gc89,,i to polepszy mi zasieg,,,,,,czy jest to mozliwe i zda egzamin czy to bujda????jeslitak sie nie da to prosze o radę jaka jest najlepsza antena do samochodu aby edge w gc89 najlepiej chodzilo.
To nie żadna bujda jak tak zrobilem na antenie telewizyjnej i było spoko modem łapał EDGE
bio5

balbin pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->sardo nunspa - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!

To nie żadna bujda jak tak zrobilem na antenie telewizyjnej i było spoko modem łapał EDGE
Do czasu jak spalisz sobie modem.
Wiesz, jakby można było zrobić antenę z kawałka druta to po co istniały by firmy produkujące anteny????
Proponuje zapoznanie się z podstawami fizyki w dziedzinie propagacji falowej i samej fali elektromagnetycznej.

Jeśli nie masz wiedzy i masz pisać bzdury to może oszczędź sobie wprowadzania innych w błąd.
jasiotaxi

Post autor: jasiotaxi »

czy moze ktos mi zapodac konkrtny link do dobrej anteny samochodowej??(na magnes)..
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

No to niezły ten magnes by musiał być żeby anteny nie zdmuchnęło. W linku który podałem wyżej są anteny przyklejane na szybę.
Latka lecą...
bio5

Poszukaj na Alledrogo anteny z podstawą magnetyczną koniecznie DUALBANDOWEJ i z zyskiem 7 lub 9 dB.
ODPOWIEDZ