Budowa sieci z anteny routa i acces pointa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Budowa sieci z anteny routa i acces pointa
Witam
w moim nowym domu nie posiadam zwykłego internetu poprzez telefon.
Chciałbym stworzyć możliwości do odbioru sieci Wifi z pobliskiego miasta około 3km.
Chciałbym prosić o fachową pomoc. Moją sięc planuje zrobić w taki sposób:
1. Antena paraboliczna około metra średnicy plus promiennik na 2,4GHz
*czy lepiej antene WAVEARENA Pacific 30dBi na 5GHz?
*czy inny typ anten?
2. Od promiennika prowadzi kabel typu H155? i tu moje braki ten kabel musi być jak najkrótszy? i powinien prowadzić do access pointa?np: TP-LINK TL-WA500G?
3. od anteny do routera miałbym z 7-10m czy montowąc w takim razie access point przy antenie czy kablem H155 zejść do domu?
4. Od access pointa poprowadził bym skrętką zasilanie i sygnał do routera który znajdował by się na parterze i tworzył sieć WIFI dla moich laptopów.
Nigdy nie zakładałem takiej sieci więc prosił bym o porady czy mój sposób myślenia jest prawidłowy?
Dodam iż nie znam szczegółów sieci WIFI z jakich chciałbym korzystać, ponieważ mieszkam za granicą i chciałbym skorzystać z "uprzejmości sąsiadów":)
W takim przypadku polecacie anteny na 2,4GHz czy 5GHz? Potrzebuje minimalny dostęp do internetu a zwykły laptop niestety nie jest wstanie odebrać dobrego sygnału.
w moim nowym domu nie posiadam zwykłego internetu poprzez telefon.
Chciałbym stworzyć możliwości do odbioru sieci Wifi z pobliskiego miasta około 3km.
Chciałbym prosić o fachową pomoc. Moją sięc planuje zrobić w taki sposób:
1. Antena paraboliczna około metra średnicy plus promiennik na 2,4GHz
*czy lepiej antene WAVEARENA Pacific 30dBi na 5GHz?
*czy inny typ anten?
2. Od promiennika prowadzi kabel typu H155? i tu moje braki ten kabel musi być jak najkrótszy? i powinien prowadzić do access pointa?np: TP-LINK TL-WA500G?
3. od anteny do routera miałbym z 7-10m czy montowąc w takim razie access point przy antenie czy kablem H155 zejść do domu?
4. Od access pointa poprowadził bym skrętką zasilanie i sygnał do routera który znajdował by się na parterze i tworzył sieć WIFI dla moich laptopów.
Nigdy nie zakładałem takiej sieci więc prosił bym o porady czy mój sposób myślenia jest prawidłowy?
Dodam iż nie znam szczegółów sieci WIFI z jakich chciałbym korzystać, ponieważ mieszkam za granicą i chciałbym skorzystać z "uprzejmości sąsiadów":)
W takim przypadku polecacie anteny na 2,4GHz czy 5GHz? Potrzebuje minimalny dostęp do internetu a zwykły laptop niestety nie jest wstanie odebrać dobrego sygnału.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Budowa sieci z anteny routa i acces pointa
getmaciek pisze:Dodam iż nie znam szczegółów sieci WIFI z jakich chciałbym korzystać
Antena zależy od sieci z której masz korzystać.getmaciek pisze:W takim przypadku polecacie anteny na 2,4GHz czy 5GHz?
Zatem na początku musisz wiedzieć z czym chcesz się połączyć a potem wybierać anteny na 2,4 lub 5GHz.
PS. Pomijam kwestie tych 3 km.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dziekuje za szybka odpowiedz, moglby Pan sie wypowiedziec co do mojej wiedzy połączenia takiej anteny? A te 3km to orientacyjnie poprostu chciałbym miec pewnosc ze cos tam sciagne przez antene.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na 3km to tylko dobrze zwizowane połączenie, najlepiej punkt-punkt. "coś tam ściągnę" = nie zadziała.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Anteny paraboliczne sa do ogladania TV. Ty potrzebujesz dobrego zestawu do WiFi. Preferowane cos w stylu nanostation.getmaciek pisze: Antena paraboliczna
Nie. Skretka z PoE.getmaciek pisze:Od promiennika prowadzi kabel typu H155?
Definitywnie lepsza opcja - patrz wyzej.getmaciek pisze:czy montowąc w takim razie access point przy antenie
Druga nanostacja u sasiada.getmaciek pisze:chciałbym skorzystać z "uprzejmości sąsiadów":)
Przeskanuj okolice (w miejscu nadawania i odbioru). Jesli masz czysto, to zdecydowanie 2.4GHz.getmaciek pisze:W takim przypadku polecacie anteny na 2,4GHz czy 5GHz?
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Jeśli masz skąd wziąć neta i chcesz go przesłać to polecam:
http://anteny24.pl/pl/p518,Ubiquiti-Air ... tenty24-pl
na 10km na masztach i 20mbit/s leci więc ci wystarczy chyba że strefy fresnela brak albo jest znikoma.
do tego dobry kabel skrętka utp i możesz 100m ciągnąć ja mam 110m w ziemi i bez strat;]
http://anteny24.pl/pl/p518,Ubiquiti-Air ... tenty24-pl
na 10km na masztach i 20mbit/s leci więc ci wystarczy chyba że strefy fresnela brak albo jest znikoma.
do tego dobry kabel skrętka utp i możesz 100m ciągnąć ja mam 110m w ziemi i bez strat;]