Problem z kartą wifi Braodcom 802.11n Samsung RF711

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z kartą wifi Braodcom 802.11n Samsung RF711

Post autor: wojteks »

facecik pisze:Możesz sklasyfikować te stadardy względem uzyskiwanych prędkości?
Wszystkie są do 300Mbps w zależności od danej konstrukcji urządzenia, ilości anten, MIMO itp różnych szczegółów.
facecik pisze:działa w trybie dual band i jest standardu Dtraft N
Skoro jest Draft N 2.0 to prawdopodobnie nie będzie pracował ze sprzętem Draft N i ze sprzętem N, może też nie pracować ze sprzętem innego producenta (chipsetu) Draft N 2.0.

Wspomniany przez Ciebie router ma

Kod: Zaznacz cały

IEEE 802.11n wersja wstępna 2.0
Co by wskazywało na Draft N 2.0
facecik pisze: kartę intela WiFi Link 5100AGN
Ta karta ma Draft N 2.0 i skoro Twój router z nią pracował prawidłowo to też musi mieć Draft N 2.0 a żeby uzyskiwać prędkość 300Mbps musi być MIMO czyli 3 anteny w routerze i karcie.
I Tp-Link ma Draft 2.0

Kod: Zaznacz cały

obsługiwane standardy sieci Wi-Fi 	• 802.11n draft 2.0
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 11423.html
Nie pomagam na PW!
facecik
Początkujący użytkownik forum

Post autor: facecik »

To teraz już wiem mniej niż 5 minut temu :D
Ja rozumiem to tak ,że są możliwe wifi 4 kanałowe(na razie dostepne tylko 2) i każdy może pracować na 20MHz bądź 40MHz , w przypadku 40MHz jest to 300Mbit, czyli po 150Mbit na kazdy kanał.
A jak ma się do tego liczba anten ? I ile anten ma w takim razie ten intel 5100 ?
Moja karta Broadcom ma jedną antenę , bo tak mi powiedziano w Samsungu , czyli to oznacza że jest tylko jednokanałowa ? , i do tego pracuje tylko na 20MHz czyli najgorszy z możliwych wariantów w sieci N .Dobrze rozumiem ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Intel 5100 występuje w 2 wykonaniach:
z 3 antenami http://www.shoplet.com/HP-Intel-Wi-Fi-L ... 36524/sgdv
z 2 antenami http://www.two-wayradios.org/index.php? ... ts_id=7717
facecik pisze:Ja rozumiem to tak
Jest WiFi w 2.4GHz które ma 13 kanałów 20MHz w PL, kanały się nakładają i są b/g/n.
Jest WiFi 2.4GHz N które ma kanały 40MHz
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels
Nie pomagam na PW!
facecik

Mówiąc WiFi 4 kanałowe miałem na myśli 4 strumieniowe, z których obecnie wykorzystuje się tylko 2, w paśmie 20 i 40 Mhz dając przepustowość 150 i 300Mbit.

cytując: "Starsze sieci 802.11a/b/g wykorzystują kanały o szerokości 20 MHz, natomiast standard 802.11n pozwala na użycie kanałów o szerokości 20 lub 40 MHz z maksymalnie czterema strumieniami danych na kanał. W kanale 40 MHz z czterema strumieniami maksymalna przepustowość wynosi aż 600 Mbit/s. Obecnie na rynku są produkty obsługujące dwa strumienie w kanale 40 MHz, co daje 300 Mbit/s."

Nic , czekam na info od Samsunga , jaką kartę mogą mi zaoferować.
Boby71

Post autor: Boby71 »

Witam
Nie chciałem pisać nowego tematu, więc podłączam się pod istniejący.
Mam podobny sprzęt z tą samą kartą wifi jak przedmówca i problem polega na tym, iż w momencie wyjścia ze stanu uśpienia przez dłuższą chwilę nie może połączyć się z routerem... W tray`u wyświetla się ikona z niedostępną siecią, później szukanie sieci, logowanie, znowu brak sieci... proces ten jest powtarzalny przy każdorazowym wznowieniu pracy lapa.
Router tp-link wr-340g skonfigurowany jest (tak sądzę) odpowiednio - przypisane są MAC adresy oraz adresy IP dla każdego urządzenia (w urządzeniach w TCP/IPv4 także) aby zminimalizować czas logowania.
Próbowałem już chyba wszystkich możliwości (w oparciu o posiadaną wiedzę) aby przyspieszyć logowanie się do sieci, jednak z zerowym skutkiem. Jedyne co pomaga to ppm na sieć i "rozwiąż problemy" wówczas system (win7 home premium) resetuje kartę wifi i wszystko działa.
Jest jeszcze jedna sprawa która mnie irytuje, mianowicie "microsoft virtual wifi miniport adapter" czy to niezbędne dla 1 sieci ? no i raz jest a raz go nie ma... tudzież pojawia się z błędem (kod43).
Kieruję pytanie do użytkowników podobnego sprzętu, czy mój problem jest sprawą normalną czy też ustawienia sieci są nie do końca dobrze skonfigurowane....?
Proszę o opinię i zarazem dziękuję.
facecik

Odświeżę temat .
Samsung po 2 miesiącach raczył odpowiedzieć , że mogą mi kartę wymienić za dodatkową opłatą 290pln + koszta ściągnięcia karty bo jej w Polsce nie ma :) (jakiś żart)
Panowie, czy jest możliwość zmuszenia tej karty do pracy w trybie 150Mbit , bo z informacji na różnych stronach z danymi tej karty Broadcom zamontowanej w tym Samsungu wynika że powinna ona tworzyć połącznie 150Mbit.Ale u mnie jak pisałem jest widoczne 65Mbit , zresztą na forum Notebookcheck.pl kolega zauważył ten sam problem , co prawda to wersja 15 calowa, ale to te same karty wifi.

Obrazek

i niestety potwierdził mój problem.
Karta ma jedną antenę i pracuje tylko w 20Mhz.
Jakim cudem Samsung twierdzi że jest to karta 150Mbit ?
W tym sklepie CLICK i nie tylko (wiadomo że dane są kopiowane czasem bez sprawdzenia poprawności) też podają 150Mbit
Jak zmusić ją do pracy w kanale 40Mhz , bo wcześniej coś próbowaliśmy, ale efekt był taki że pracowała jako połączenie 72Mbit a nie 65 i nadal w 20Mhz.
Czy da się zmusić ją do pracy w 40Mhz, bo to by rozwiązało problem całkowicie , i mógłbym uzyskać pełną przepustowość mojego połączenia internetowego.
Panowie , tracę już nadzieję POMOCY :cry:
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

facecik, Podaj jaki system operacyjny i czy 32/64-bit.
facecik

Windows 7 x64
ODPOWIEDZ