Zestaw do internetu na wsi

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
plosaczek
Początkujący użytkownik forum

Zestaw do internetu na wsi

Post autor: plosaczek »

Witam

Chcę zamówić zestaw do internetu, takiego z telefonu. To będzie Plus i np. Pakiet internetowy 500 MB Non Stop. To jest do telefonu, ale na kompie chyba też będzie działał bez problemu, tak ?

Teraz mam Heyah za 9zł podłączam telefon pod kompa i kiedsy jestem poza domem wszystko chodzi.

Przeczytałem wszystkie poradniki, chcę się upewnić że to będzie działało.

(Zestaw jest dlka kuzynki)

Internet w phonie działa jako tako tylko jak wyjdzie poza dom, na wzniesienie.

Sprawdziłem mapkę zasięgu plusa -> Egde tam jest tylko.
Sprawdziłem BTS którę są w pobliżu, wszędzie piszę GSM 900.

Największa miejscowość ma E-GSM 900 GSM 900 UMTS 2100 i jest jeszcze jeden maszt ale po drugiej stronie miasta (tej dalszej) tam jest między innymi UMTS 900.

Internet ma być tylko do przeglądania stron, nie ma sensu chyba ryzykować i kupować anteny pod ten UMTS 2100 ?

Do tego większego miasta jest nie całe 10 km w lini prostej (nie wiem jak wybrać w google żeby mi pokazywało bez dróg ;) )

Do najblizszego (GSM 900) jest około 5 km.

Tam gdzie piszę GSM 900 to GPRS/Edge będzie działać tak ? A co to jest E-GSM ?

Wybrałem takie coś :

Modem - Huawei E160

Antena ATK-10

Konektor

To będzie działać ?

Dla mnie wziąłem jeszcze tą atnenke, mam stacjonarnwego kompa pod biurkiem i mi szwankuję połączenie z routerem, (czasami znika). Router jest 2 m w pionie niżej.
klik

Edit. Po drodze lasy, jeziorka. Każdy BTS jest w zupełnie innym kierunku. Są jeszcze dwa inne 7 i 8 km - też tylko GSM 900.
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Zestaw do internetu na wsi

Post autor: adamos22 »

Dołóż parę zł i kup modem Huawei E173U-2 (w Play mają chyba jeszcze po 129 zł w salonach, bez simlocka, na popularnym portalu aukcyjnym też znajdziesz w podobnej cenie nowe) i do tego lepiej antenę ATK 20 (nieco lepsza od tej którą podałeś, choć ostatecznie też może być) - modem obsługujący UMTS 900 daje większe możliwości, a z taką anteną możesz łapać zarówno EDGE jak i UMTS 900 - np. w Play jeśli jest w pobliżu (nie wiem jaka to miejscowość, więc nie doradzę), a jeśli nie ma, to wkrótce może się pojawić.
plosaczek

Witam to znowu ja :)

No więc kupiłem to, dałem kuzynce. Ustawiłem wszystko bez anteny najpierw -> to znaczy z tym modemem ale bez podłączonej anteny zewnętrznej.

Zasięg jest jak wyjdzie się z domu na niewielkie wzniesienie -> tak 20 metrów od miejsca zamieszkania. Tam z laptopem sobie stałem i wszystko ustawiłem.

Wróciłem do domu, Wuja zainstalował antenę na dachu i ... nie ma sygnału ! Przyjechałem, i rzeczywiście nie ma siły. Sygnał jest na tym śmiesznym pagórku a na dachu który jest kilka metrów wyżej nie ma ! Antena działa bo ją sprawdziłem w domu u siebie najpierw.

Na podobnej wysokości co Antena znajdują się linie energetyczne.(Antena jest ustawiona w ich kierunku) To może być od tego ?

Wuja też zasugerował, że lepsza będzie antena dookólna bo zasięgi z różnych masztów się nakładają.

Co radzicie ? Teraz już trochę zimno to trudno z neta korzystać na dworze :D
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

A jaki sprzęt kupiłeś? Ten, który napisałeś w pierwszym poście, czy ten, który zasugerował Ci adamos22?
lepsza będzie antena dookólna bo zasięgi z różnych masztów się nakładają.
Ale to się nie przekłada na siłę sygnału, choćby w okolicy było 1000 nadajników, to i tak telefon/modem łączy się w danej chwili z jednym. ;)
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

plosaczek pisze:(Antena jest ustawiona w ich kierunku) To może być od tego ?
Linie elektryczne WN zakłócają sygnał GSM (szczególnie jak jest słaby). Daj antenę niżej, nie koniecznie antena musi być nad dachem.
plosaczek pisze: że lepsza będzie antena dookólna bo zasięgi z różnych masztów się nakładają.
Lepsza będzie dobra antena panelowa wycelowana na najsilniejszy sygnał albo najlepiej działającą (najszybszą/najmniej obciążoną) stację bazową.
Nie pomagam na PW!
plosaczek

Modem chyba ten co ja napisałem, bo zamówiłem wszystko w jednym sklepie.

Tam gdzie ATK20 był tylko on.

Może dać linka do takiej anteny panelowej ? Czym ona się różni od kierunkowej ?

To nie są WN, przynajmniej wysoce w to powątpiewam ;) takie

Antenę trudno umieścić gdzieś indziej, kabel ma 10 metrów i z pokoju sięga w to jedno miejsce.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

plosaczek pisze:To nie są WN,
To są średniego napięcia (SN) i też mogą zakłócać.

O antenach jest 1000 postów na forum, poszukaj opinii o Bestpartner/Cybertech 15dBi.
plosaczek pisze:Czym ona się różni od kierunkowej ?
To jest antena kierunkowa więc nie różni się niczym.
plosaczek pisze:Antenę trudno umieścić gdzieś indziej,
No to prawdopodobnie nie będziesz miał tego co chcesz mieć. Nie zawsze dach jest miejscem gdzie musi (najlepiej działa) być umieszczona antena.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

E160 jeśli chodzi o działanie anteny (zarówno tej wbudowanej, jak i dołączanej poprzez gniazdo CRC9) niestety nie powala na kolana. Dlatego dużo lepszym wyborem jeśli chodzi o działanie anteny jest E173u-2.

Nie wiem, jak przedstawia sie dokładnie ukształtowanie terenu w kierunku nadajnika UMTS 2100, ale antena Cybertecha powinna poradzić sobie z odległością 10km do nadajnika. A jeśli w okolicy są nadajniki GSM 1800 to i antena będzie działała w EDGE.

Tylko, nie wiem, czy dobrym wyborem jest wykupienie pakietu. Te 500MB w prędkości HSPA zniknie bardzo szybko.
plosaczek

ten zestaw

Do tego routera trzeba podłączyć modem a do modemu dopiero antenę tak ?
Czy on ma gdzieś wejście na kartę sim ?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Kartę sim umieszczasz normalnie w modemie.
ODPOWIEDZ