Play a problemy z kartą SIM
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Play a problemy z kartą SIM
Jako operatora do internetu mobilnego wybrałam sieć Play (w domu mam radiówkę). Jednak mam pewien problem. Modem jest sprawny, jednak raz na około 3-4 miesiące pada karta sim (początkowo objawy są takie że zaczyna zrywać połaczenia, następnie dioda w modemie na czerwono i koniec). Byłam z tym w Play, za każdym razem testowali modem(jest podobno OK) i wymieniali kartę sim. W chwili obecnej mam już 3 kartę sim (jak na chwilę obecną działa). Co faktycznie może powodować taką sytuację-nie chce mi się co 3-4 miesiace biegać do salonu Play i wymieniać kartę. Temet ten poruszałam już na www.forum.pcfoster.pl, jednak pomimo, że zawsze na wszystkie moje zapytania jak miałam to zawsze ktos odpowiadał to w tym temacie echo. Może tu będę miała więcej szczęścia. A i jeszecze jedno-laptop, pod którym mam podłączonego mobilka chodzi pod XP, procek 2GHz, 1GHz RAM, (nie wiem czy to ma znaczenia, ale jakby miało to piszę)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Play a problemy z kartą SIM
Proszę powiedzieć jaki masz modem ktory uzywasz? Po drugie Niestety są Błedny soft.
-
Modem ZTE MF637, wersja oprogramowania BD_P673A3V1.1.2B03 Karta nigdy nie jest wyjmowana z modemu. I jeszcze jedno (nie wiem czy jest to istotne) modem ma moozliwośc pracy jako pendrive po załadowaniu MicroSD. Nie korzystam z tego, tzn gniazdo SD jest puste. Zresztą Play za każdym razem "testuje" modem-od tego zaczynają i niby jest OK. Dają nową "simkę" i tak jak opisywałam
[ Dodano: 2011-05-13, 09:34 ]
A i jeszcze jedno bo to tez być może ma znaczenie-modem wybrałam ze względu na fakt iż pierwotnie laptop miał pracować pod Mandrivą Spring 2008. Jak pytałam w salonie o modem to "warunek" jaki postawiłam to fakt możliwości pracy pod linuxem. Niby ten jako jedyny miał spełniac te parametry. Okazało się inaczej. Modem ma na stałe "załadowane" instalki do Windowsa XP i wyżej oraz Mac OS. Do linuxa nie ma nic-pod linuxem sprawdzałam widzi tylko go jako nisnik danych. Pod Winem instalacja automatyczne (OS nie sprawdzałam). Sprawdzałam w plikach instal i Lunuxa nie ma więc to byłą ściema ze strony Playa. Zastanawiałam się nad zmiana operatora mobilnego, ale kuzyn ma plusa i "jego szybkość" pomimo że chodzi na Viscie i ma dużo nowszego laptopa jest dużo słabsza od mojego "złomka". A na neta chciałam wydawać mnie wiecej tyle co teraz. A Era i Orange odpadają.
[ Dodano: 2011-05-13, 09:34 ]
A i jeszcze jedno bo to tez być może ma znaczenie-modem wybrałam ze względu na fakt iż pierwotnie laptop miał pracować pod Mandrivą Spring 2008. Jak pytałam w salonie o modem to "warunek" jaki postawiłam to fakt możliwości pracy pod linuxem. Niby ten jako jedyny miał spełniac te parametry. Okazało się inaczej. Modem ma na stałe "załadowane" instalki do Windowsa XP i wyżej oraz Mac OS. Do linuxa nie ma nic-pod linuxem sprawdzałam widzi tylko go jako nisnik danych. Pod Winem instalacja automatyczne (OS nie sprawdzałam). Sprawdzałam w plikach instal i Lunuxa nie ma więc to byłą ściema ze strony Playa. Zastanawiałam się nad zmiana operatora mobilnego, ale kuzyn ma plusa i "jego szybkość" pomimo że chodzi na Viscie i ma dużo nowszego laptopa jest dużo słabsza od mojego "złomka". A na neta chciałam wydawać mnie wiecej tyle co teraz. A Era i Orange odpadają.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zla filtracja napiec zasilania SIM. Modem do wymiany.Marzenaonet pisze:Karta nigdy nie jest wyjmowana z modemu.
Nie pomagam na PW.
-
Sorki 3 odpowiedź do jednego tematu, ale nie spisałam dokładnie wszystkigo na kartce i piszę tak jak mi się przypomina. Na forum.pcfoster.pl uzyskałam tylko sugestię (to co napisałam że echo to fakt może troszkę przesadziłam) że może w jakiś sposób "modem" z laptopa "kłóci" się z siecią radiową (lapek ma WiFi) a w domu radiówkę rozsyłam na 1 szt poprzez kabel, a na 2 pozostałe poprzez WiFi. Jednak laptopa praktycznie w domu nie używam (tylko wyjazdy), laptop nie był nigdy konfigurowany pod sieć radiowa, tę którą mam więc przypuszczam że to akurat nie jest problemem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bullshit.Marzenaonet pisze:Na forum.pcfoster.pl uzyskałam tylko sugestię....
Nie pomagam na PW.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Mam ten modem ZTE MF637 i sprawdzałem jego instalację w najnowszej Mandrivie 2010.2 - tu nie ma żadnych problemów z skonfigurowaniem połączenia internetowegoMarzenaonet pisze:modem wybrałam ze względu na fakt iż pierwotnie laptop miał pracować pod Mandrivą Spring 2008. Jak pytałam w salonie o modem to "warunek" jaki postawiłam to fakt możliwości pracy pod linuxem. Niby ten jako jedyny miał spełniac te parametry. Okazało się inaczej. Modem ma na stałe "załadowane" instalki do Windowsa XP i wyżej oraz Mac OS. Do linuxa nie ma nic-pod linuxem sprawdzałam widzi tylko go jako nisnik danych.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25695
W tej starszej wersji 2008 być może trzeba doinstalować usb-modeswitch. Pobierz z netu lub też znajdź w którymś z wydań LinuxMagazine najnowszą wersję Mandrivy - najlepiej aby to była wersja LiveCD i sprawdź tego ZTE MF637.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Są jeszcze 2 inne możliwości: wielka partia wadliwych kart sim w magazynie sklepu i opcja najmniej prawdopodobna: coś nie tak z zasilaniem usb w komputerze (piki wyższego napięcia), modem jeszcze jakimś cudem przeżywa, karta już nie.key pisze:Zla filtracja napiec zasilania SIM. Modem do wymiany.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To juz w wersji nr. jeden jest zawarte. Dzisiejsze karty SIM pracuja z 1.8V lub 3.3V, wiec miedzy USB a SIMem musi byc regulacja napiecia (zazwyczaj liniowa) - tym samym pik przechodzacy z USB nie jest IMHO mozliwy.krystianb pisze:coś nie tak z zasilaniem usb w komputerze (piki wyższego napięcia)
Osobiscie stawial bym na ESD, ale skoro karta nie jest wyjmowana z modemu, to nie jest to prawdopodobna opcja.
Trzecia karta z wymiana co 3.4 miesiace to okolo rok. Watpie zeby ktokolwiek mial tak duze zapasy simow.krystianb pisze:wielka partia wadliwych kart sim w magazynie sklepu
Nie pomagam na PW.
-
A ja podrzywam najczesciej jest to wina zostały wprawdzone błędny firmware. jak są błędny to po prostu są konflikty wykonowanie poleceń.
Po drugie doszedłem do wniosku ze wszystkie modemy i telefony są wyprodukowane inny krajach. Może nie pasować parametry dla nas polsce.
Jesli masz problem to pisz do firmy poducenta.
Nawet kompletnie nie wiem jaki ma kodowane CDMA era, plus ogrange, play
Po drugie doszedłem do wniosku ze wszystkie modemy i telefony są wyprodukowane inny krajach. Może nie pasować parametry dla nas polsce.
Jesli masz problem to pisz do firmy poducenta.
Nawet kompletnie nie wiem jaki ma kodowane CDMA era, plus ogrange, play
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma mozliwosci uszkodzenia SIM poprzez FW - SIM jest malym komputerkiem, ktory pracuje z wlasnym systemem operacyjnym. Nawet gdyby FW doprowadzil do zawieszenia sie SIM'a to modem ma mozliowosc resetu z zewnatrz. Po odpieciu modemu lub wylaczeniu kompa tez masz reset.grzegorz0plonka pisze:A ja podrzywam najczesciej jest to wina zostaly wprawdzone bledny firmware.
Jedynym sposoben na uwalenie SIMa to przekroczenie iloci zapisow w E²PROMie, ale tu mowimy o ~1e6 cykli, czyli o ~500 zapisach dziennie. Niemozliwe.
Nie pomagam na PW.
-
No masz rację ze nie ma mozliwosci uszkodzenia SIM.
Mowię ze najczesciej jest to wina zostaly wprawdzone bledny firmware w modemie.
Juz miare sporo orientowałem ze bardzo trudno zdobyć dobrego opracowane firmware.
Wydaje się ze zeby w polsce wyprodukowali modemów to byłoby lepiej i wtedy znali bardzo dobrze i dosowali jego potrzyby do parametry naszem kraju nadajnika.
Tutaj możesz kupić modemem http://www.nokia.pl/produkty/akcesoria/ ... okia-cs-18
Wyglada to ze nokii lepiej opracowane.
Mowię ze najczesciej jest to wina zostaly wprawdzone bledny firmware w modemie.
Juz miare sporo orientowałem ze bardzo trudno zdobyć dobrego opracowane firmware.
Wydaje się ze zeby w polsce wyprodukowali modemów to byłoby lepiej i wtedy znali bardzo dobrze i dosowali jego potrzyby do parametry naszem kraju nadajnika.
Tutaj możesz kupić modemem http://www.nokia.pl/produkty/akcesoria/ ... okia-cs-18
Wyglada to ze nokii lepiej opracowane.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Trochu wacpan bajki opowiada. Nie ma polskich specyfikacji sieci GSM, nie ma polskich producentow BTS'ow. Gdybys troszeczke rozejrzal sie na rynku, to bys zauwazyl, ze najwiekszych producentow sprzetu mobilnego znajdziesz w czolowce producentow BTSow.grzegorz0plonka pisze:Wydaje sie ze zeby w polsce wyprodukowali modemów to byloby lepiej i wtedy znali bardzo dobrze i dosowali jego potrzyby do parametry naszem kraju nadajnika.
Nie pomagam na PW.
-
No i parę dni mnie nie było, ale cóż raz że delegacja, dwa padł kolejny sim-teraz juz nie sprawdzali sima i modemu, tylko nowy sim i nowy modem, bez tłumaczenia że modem dobry ble ble ble. Ciekawa jestem ile ten wytrzyma?
"Dziś tylko ryby nie biorą... moje ulubione przysłowie" Twa oddana Korupcja
-
- Stały użytkownik forum
Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj.
Mam czarny modem za oknem ( zdejmuję go w razie deszczu ) ale ostatnio było dość gorąco, ściągałem plik i nagle przerwało połączenie, przy następnej próbie połączenia wyskoczył
komunikat : Błąd karty sim, lub karta sim uszkodzona.
Próbowałem w oryginalnym oprogramowaniu Play, Top_net info się połączyć i wkładałem kartę to telefonu i chyba poszła karta bo wszędzie jest tak jak by karty nie było.
Czy od ciepła mogła uszkodzić się karta ?
Dodam iż wkładałem kartę sim z Play do modemu ( telefoniczną nie internetową) i modem działa, wykrywa kartę i pojawia się zasięg więc poszła raczej karta.
Dzwoniłem do Play i powiedzieli, żeby zgłosić się do salony z dokumentami ( umowa, karta sim z modemem, dowód osobisty) po wymianę karty która podobno jest darmowa.
Ale obecnie nie mam takiej możliwości i chciałem zapytać czy np. kolega mógł by podjechać do salonu z dokumentami i wymienić ta kartę sim na inną ?
Czy muszę koniecznie osobiście ?
Mam czarny modem za oknem ( zdejmuję go w razie deszczu ) ale ostatnio było dość gorąco, ściągałem plik i nagle przerwało połączenie, przy następnej próbie połączenia wyskoczył
komunikat : Błąd karty sim, lub karta sim uszkodzona.
Próbowałem w oryginalnym oprogramowaniu Play, Top_net info się połączyć i wkładałem kartę to telefonu i chyba poszła karta bo wszędzie jest tak jak by karty nie było.
Czy od ciepła mogła uszkodzić się karta ?
Dodam iż wkładałem kartę sim z Play do modemu ( telefoniczną nie internetową) i modem działa, wykrywa kartę i pojawia się zasięg więc poszła raczej karta.
Dzwoniłem do Play i powiedzieli, żeby zgłosić się do salony z dokumentami ( umowa, karta sim z modemem, dowód osobisty) po wymianę karty która podobno jest darmowa.
Ale obecnie nie mam takiej możliwości i chciałem zapytać czy np. kolega mógł by podjechać do salonu z dokumentami i wymienić ta kartę sim na inną ?
Czy muszę koniecznie osobiście ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Mogła.Areecki pisze:Czy od ciepła mogła uszkodzić się karta ?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Wyczytałem z innego tematu iż modem który jest daleko od nadajnika ( u mnie to jest 15 km) pracuje "pełną parą" i dość się nagrzewa, już nie wspomnę o słońcu które dodatkowo potęgowało ciepło , jeszcze pobierałem seta.
Zostaje wymiana karty ale proszę odpowiedzieć na pozostałe pytania.
Zostaje wymiana karty ale proszę odpowiedzieć na pozostałe pytania.
- wojteks
- *** Administrator ***
Wyślij kolegę i się dowiesz, wszystko zależy od obsługi salonu.Areecki pisze:czy np. kolega mógł by podjechać do salonu z dokumentami i wymienić ta kartę sim na inną ?
Nie pomagam na PW!
-
U mnie nie było raz problemu (wymieniała siostra), ale miała umowę i wszystko z tym związane czyli modem itd, dodatkowo ksero mojego dowodu i moje upoważnienie z zanzaczeniem, że upważniam ja do wymiany karty sim zgodnie z umową nr). Ale sytuacja taka miała miejsce raz i nie wiem czy ogólnie tak u nich można czy mi się udało
-
- Stały użytkownik forum
dzieki za odpowiedzi , postaram sie jechac osobiscie . Ale o ta kwestie tez zspytam.