Witam. Przez kilka lub kilkanaście tygodni będę mieszkał w Krośnie, i z tego względu pasowałoby mi się zaopatrzyć w internet bezprzewodowy. Chciałbym to oczywiście zrobić jak najniższym kosztem. Nie wybrałem jeszcze modemu, natomiast jeśli chodzi o operatora, to wydaje mi się że najlepsze oferty są w Play oraz Orange. Jeśli chodzi o odległości od nadajników, wygląda to tak:
Tak więc odległość wynosi ok. 1,2 - 1,3km w linii prostej. Teren jest płaski. Jak myślicie, który starter oraz jaki modem kupić? No i czy od razu brać antenę? Bardzo proszę o poradę.
Proponuję kupić E173 w promocji Play (129zł + starter Play Online na kartę 1GB)
+ Orange Free na kartę - doładować za 100zł, otrzymasz 6GB bonusu a pieniądze sprzedać np na Allegro, albo kupić gotową kartę z samym bonusem na Allegro.
Hmm ten zestaw w Play jest za 219 zł, niestety nie widziałem nigdzie za 129 zł. Natomiast z tego co widzę to na allegro można go kupić od 140 zł. Ale czy aż taki modem będzie mi potrzebny? Może wystarczy np. Huawei E160 (ceny od 90 zł) lub Huawei E1750 (od 100 zł)? Czy E173 ma jakieś zalety których nie mają wyżej wymienione modemy, z których będę mógł w praktyce skorzystać? Bo chodzi mi o to, aby nie kupować modemu którego mocy i tak nie będę w stanie wykorzystać, a za zaoszczędzone pieniądze można kupić antenkę. No chyba że jednak warto dopłacić do Huawei E173... A jaką maksymalną prędkość teoretycznie mogę osiągnąć na UMTS 2100 w Play oraz Orange oraz jak to wygląda w praktyce? Według informacji na stronie orange max. prędkość w zasięgu UMTS to 384 kb/s, natomiast HSDPA - 7,2 Mb/s. Na mapie zasięgu orange technologie te zaznaczone są w taki sposób "UTMS/HSDPA", tak więc sam już nie wiem czy działać będzie tylko UTMS, czy także HSDPA. Natomiast jeśli chodzi o Play to nic z tego nie wiem:) Tam prędkości maksymalne różnią się też np. od wysokości abonamentu, a jak to wygląda w ofercie na kartę? W jednym miejscu czytałem że jest to 1 Mb/s a w innym że 2... Jak to wygląda np. u Ciebie Maćku (zauważyłem, że korzystasz z OFnK)?
Play Online na kartę ma ograniczenie do 1Mb/s. Ale starter można wykorzystać, a potem kupić np Orange. Co do UMTS to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> będzie HSDPA do 7,2Mb/s. Przy takich odległościach antena nie jest potrzebna chyba, że w piwnicy będziesz korzystał No i OFnK nie jest limitowane pod względem prędkości. Ja korzystam z niego jako internet w domu podpięty do routera i prędkość jest zazwyczaj około 4Mb/s.
Ok, dzięki. W takim razie może przejdę się do salonu Play i zobaczę co z tą promocją. Czy jeśli jednak jej nie będzie, to zdecydować się na kupno E173, czy coś tańszego np. E160 lub E1750?