Kończąca się umowa na OFP, nie wiem co wybrać

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcinek062
Użytkownik forum

Kończąca się umowa na OFP, nie wiem co wybrać

Post autor: marcinek062 »

Witam jak w temacie kończy mi się umowa za miesiąc i nie wiem czy przedłużyć umowę dają mi 6 giga za tą samą cenę lub za 75zł 10 giga. Jestem też zainteresowany usługą orange free z szczęśliwe godziny lecz informują mnie że to nie będzie działać na axesstelu lecz słyszałem coś innego o tym. Jestem też w zasięgu nordiska lecz dają modem bez możliwości podłączenia anteny zewnętrznej. I teraz nie wiem co wybrać a bym sobie już coś chciał pościągał z netu.
Ostatnio zmieniony 2011-05-30, 10:04 przez marcinek062, łącznie zmieniany 1 raz.
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Kończąca się umowa na OFP, nie wiem co wybrać

Post autor: HariMata »

Mam ten sam problem i mi też pani z informacji wmawiała, że karta w od free za 59 zł nie będzie działać w axesstelu Mi sprawę komplikuje fakt, że zwykle pół roku spędzam na wsi, a pół w dużym mieście. Na wsi dobrze chodzi CDMA, a w mieście 3G. Wcześniej na forum były wypowiedzi, że w axesstelu karta pójdzie. Czy coś się zmieniło, czy też może pani z infolinii jest niedouczona, albo świadomie wciska kit, aby sprzedać swoje?
Awatar użytkownika
ffsapher
Użytkownik forum

Post autor: ffsapher »

też chce zmienić operatora, nie mogę mieć po kablu ani nordiska :( co mam wybrać, chce zmienić OFP bo przy tym necie ukisne....
grzechotnik
Stały użytkownik forum

Post autor: grzechotnik »

Ja wziąłem Orange Free za 99 zł 21 GB i szczęśliwe godziny.
Muszę tylko wypowiedzieć OFP, i mam pytanie
czy odczuliście jakąś różnicę w zasięgu i transferze miedzy kartą Orange Free ,a Orange Freedom Pro ?
Oczywiście chodzi o axesstel.
Grzechotnik
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

Nie ma żadnej roznicy miedzy jednym a drugim internet dziala identycznie...
HariMata pisze:mi też pani z informacji wmawiała, że karta w od free za 59 zł nie będzie działać w axesstelu
Bzdura... Dziala bez problemu...
HariMata pisze:czy też może pani z infolinii jest niedouczona
Zdecydowanie niedoinformowana...
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
grzechotnik
Stały użytkownik forum

Brylant19 pisze: Zdecydowanie niedoinformowana...

Większość taka jest ,mi konsultant powiedział że jak mi zwiększy limit to i internet zacznie szybciej chodzić.
A jak mu powiedziałem że to zależy od odległości i obciążenia nadajnika ,to w ogóle tego nie skomentował.I cały czas używał sformułowania o szybkości w megabajtach , a nie megabitach.

grzechotnik
Grzechotnik
marcinek062
Użytkownik forum

A ostatnie pytanie aby aktywować profil cdma to wystarczy kartę do telefonu włożyć żeby przysłali esem ten numer
boas43
Użytkownik forum

Post autor: boas43 »

Polecam Iplusa na CDMA .
Obecnie mam go na próbę i zamierzam zostać przy nim. Pakiet dzienny to 8 GB a w nocy przez 12 miesięcy darmowe sciąganie od 0.00-9.00.Płacę 70 pln - router za 1 pln Axesstel MV410LR. Odległość od nadajnika około 10 km predkość to około 80-120 w najgorszym punkcie moim domku bez anteny zewnętrznej.W dobrym miejscu to 100- 160 , a ping na poziomie 50-70
grzechotnik
Stały użytkownik forum

boas43 pisze: Pakiet dzienny to 8 GB a w nocy przez 12 miesięcy darmowe sciąganie
Przeczytaj dokładnie regulamin jest to limit w jednym okresie rozliczeniowym czyli miesięczny.

grzechotnik
Grzechotnik
orange to zloo
Użytkownik forum

Post autor: orange to zloo »

Witam jestem w tej samej sytuacji za kilka dni konczy mi sie umowa z orange CDMA i tez nie wiem co robic, czy przedluzyc umowe na rok z limitem 6 Giga czy szukac alternatywy, gdzies wyczytalem ze jak nie przedluze umowy to przechodzi na czas nieokreslony za ta sama kase czyli 49 zl, nie wiem czy to prawda mialbym wiecej czasu do zastanowienia.

Jeśli chodzi o alterantywe to pojawil sie niedaleko mnie nadajnik play 3G, ok 6km ode mnie, lapie slaby zasieg HUSPA na zewnatrz w telefonie czyl;i pewnie z antena zewnetrzna byloby nie zle, no i play daje na poczatek lepsze warunki czyli limit 7 giga za 49zl plus modem ,ewentualnie 14 giga za 59 zl, tylko ciekawy jestem jak z dzialaniem tego netu czy da sie osiagnac nizsze pingi niż przy cdma? W orange ping waha sie od 70 do 150 w zaleznosci od pory dnia, z predkosciami tez roznie wieczorem ciezko wyciagnac powyzej 30KB/s.

Aha łapie jeszcze zasieg 3 G AERO2 czyli chyba cyfrowy polsat, tylko tam cienka oferta może czekac aż wystartuje Lte, tylko nie wiem kiedy dokladnie to bedzie?

No i jeszcze jedna alterantywa ale chyba malo realna radiowka, niestety nadajnik znajduje sie jakies 600 m w lini prostej zasloniety przez kilka drzew a podobno bez widocznosci optycznej nie bedzie to chodzic
Dobra do sedna, co wybrać?
boas43
Użytkownik forum

Post autor: boas43 »

grzechootnik pisze:
boas43 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Przeczytaj dokładnie regulamin jest to limit w jednym okresie rozliczeniowym czyli miesięczny.
Tak wiem o tym.Wiedziałem co biorę. Poprzednio miałem neta z Cyfrowego Polsatu i tam limit miałem dzienny 5 gb tj około 160 mb na dzień ;) którego i tak rzadko wykorzystywałem.A tutaj mam 260 mb na dzień.
Wszystko zależy kto do czego neta potrzebuję.Osobiście dla mnie się liczy darmowe pobieranie w nocy :) :)

Przez 9 h nocnego ściągania pobieram 1,8 - 2,2 gb danych - ale to jest w najgorszym puncie mojego domu.Dopiero za kilka dni bedę miał karty wi-fi i router przeniosę w lepszą lokalizację .A pozatym czekam tez na antene kierunkową z Dipola Atk 10

[ Dodano: 2011-06-01, 11:38 ]
orange to zloo pisze:Aha łapie jeszcze zasieg 3 G AERO2 czyli chyba cyfrowy polsat, tylko tam cienka oferta może czekac aż wystartuje Lte, tylko nie wiem kiedy dokladnie to bedzie?
Polsat - rewelacja!! A obecnie maja bardzo kiepska ofertę .Umowa na 15 miesięcy , spore koszty za sprzęt i ten limit , który przekroczysz i rachunek wzrośnie.Miałem go z pakietem za 70 pln i wiem co mówię ;) Prędkość od 3-8 mb.

Osobiscie najpierw bym zaczął od radiówki.Może nie bedzie tak żle .Podejrzewam ,że żadnych limitów nie ma i koszty też bedą małe.

O reszcie się nie wypowiadam, bo nie miałem do czynienia z nimi.
Kilka dni temu odwiedziłem salon Orange , ale oferta była żenująca .Pakiet 3gb i 10 gb bez żadnych promocji itp.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-06-01, 17:59 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-06-01, 16:59 przez boas43, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Sprawdź radiówkę-jak na 2,4GHz to przy dobrych kartach i antenie powinno śmigać :ok:
jareq
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jarek7714 pisze:jak na 2,4GHz to przy dobrych kartach i antenie powinno śmigać
W mieście, radiówka 2.4GHz to już przestarzałe rozwiązanie szczególnie w miastach.

Pisz z jakimś cytatem żeby było wiadomo do czego odpisujesz.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

jarek7714 pisze:Sprawdź radiówkę-jak na 2,4GHz to przy dobrych kartach i antenie powinno śmigać
I robić urynę przez drzewa ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Ja jestem zdania, że 2,4GHz jest dobre żeby sobie router w domu postawić i mieć internet w łazience. Teraz firmy stawiają coraz częściej 5GHz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Maciek764 pisze: że 2,4GHz jest dobre żeby sobie router w domu postawić i mieć internet w łazience.
Prawda, czasami nawet do łazienki nie sięgnie bo za dużo zakłóceń od sąsiadów jest.
Nie pomagam na PW!
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Patryk pisze:
jarek7714 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
I robić urynę przez drzewa ?
Jak nie korzystałeś z takiego internetu i nie wiesz nic na ten temat to nie pisz i nie wprowadzaj w błąd, w paśmie 5GHz taki net nie pójdzie, ale w 2.4 może , więcej fachowej wiedzy na ten temat: http://www.trzepak.pl/

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-06-01, 20:15 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-06-01, 19:14 przez jarek7714, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

jarek7714 pisze:Jak nie korzystałeś z takiego internetu i nie wiesz nic na ten temat to nie pisz i nie wprowadzaj w błąd
Korzystałem.

[ Dodano: 2011-06-01, 19:52 ]
jarek7714 pisze:więcej fachowej wiedzy na ten temat: http://www.trzepak.pl/
Napisz na trzepaku, że chcesz robić linki przez drzewa - zobaczymy, co odpowiedzą.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

O jakich linkach tu piszemy 600metrów :rotfl: i to do jednego odbiorcy, w ciemno bo przecież dla testu, nie mamy zdjęć i topografii terenu! :roll:
jareq
orange to zloo
Użytkownik forum

Dzieki Panowie za odpowiedzi, na razie zostaje przy cdma bez przedluzania umowy, chce jeszcze poczekac na oferte lte bo jestem w zasiegu, testowalem troche play na karte w telefonie z hspa+ i srednio to widze na pewno musialbym kupic anene zewnetrzna bo w domu <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie lapie, na podworku bardzo słabo ale cos tam jest, dopiero jakies 100 m od domu łapalem zasieg na full w telefonie, niby chodzi to lepiej ping najlepszy ok 60 ms download ok 1 mbit ale tez zdazaja sie skoki pinga do 200, nie wiem moze antena ustabilzowala by łacze?

Nie chce sie pakowac w kolejna umowe i meczyc sie potem z play jak teraz z orange.

Najlepszym wyjsciem byloby dla mnie ta radiowka, brak limitu no i ping chyba lepszy gdyby byla widocznasc optyczna, no chyba ze jakis grid dałby rade przebic sie przez te drzewa?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Przy antenie pewnie połączenie ustabilizowało by się, ale pingów lepszych od CDMA by nie było, z tym LTE to będziesz musiał jeszcze chyba trochę poczekać-częstotliwości blokuje wojsko i będą spore opóźnienia, ale to będzie power jak ruszy :ok:
jareq
orange to zloo
Użytkownik forum

No tez tak mysle ze pingow lepszych duzo nie moge sie spodziewac teraz przy cdma mam ok 80-100 a lubie sobie czasem zagrac w csa ;)
Jak tak dalej pojdzie to chyba zostane przy orange :cry: Myslalem ze jak polsat skonczy testy to od razu ruszy oferta. Cięzki jest los na wiosce z internetem :dobani:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

No właśnie jak ktoś ma modem z HSPA+ to Pingi na Playu ostatnio są bardzo ładne.
http://www.pingtest.net/result/41353519.png
http://www.pingtest.net/result/41353647.png
To przy sygnale -91dBm (jakieś 60%) i modem wbudowany w laptopie. Można zejść ostatnio do 45ms. Przynajmniej mi się to udaje i to w różnych lokalizacjach w mazowieckim. Antena ustabilizowałby jitter.

Masz przy tym CDMA antenę?
orange to zloo
Użytkownik forum

Mam antene łacze sie z bts polozonym z ok 20 km ode mnie a sygnal mam -76 dbm czyli dobry.
Wzialbym tego play na probe ale bez anteny ani rusz, a wydawac 80 zl zeby sprawdzic jak to chodzi nie bardzo mi sie usmiecha :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To słabe warunki masz. Faktycznie nie ma sensu. Czytając to to na LTE bym nie liczył.
orange to zloo
Użytkownik forum

Może podam swoja lokalizacje miejscowosc Waglin:

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.15077 ... 14453/z/12
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Masz ustawioną antenę na stację Ręczno? Próbowałeś na Radomosko? Jakieś 6km bliżej jest. No i ten Play faktycznie nieźle wygląda na tych 900MHz. Faktycznie jednak trzeba antenę zakupić. Zawsze możesz zrobić manewr z Playem na 7 dni i bez anteny zobaczyć co i jak. Podjechać bliżej stacji i dowiedzieć się jak ona chodzi i ewentualnie myśleć coś o antenie.
orange to zloo
Użytkownik forum

Tak na Ręczno wydawalo mi sie kiedys ze tam troche mniej zaludnione tereny i mniejsze obciazenie będzie, i chyba mam racje bo kolega mial na radomsko ustawiona i mowil że bardzo kiepsko chodzi.

W sumie to moglbym spróbowac tego playa gdybym tylko nie musial tyle inwestować w antene plus do tego jakiś router, teraz mam wszystko w jednym, no i nie ma pewnosci że bedzie lepiej niz przy CDMA.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak to z radiem. Nigdy nie ma gwarancji. Router to już tani. Poniżej 100zł. Modem z kartą 1GB to 129zł. Antena z kablem i konektorem jakieś 80zł.
marcinek062
Użytkownik forum

Witam ja postanowiłem zrobić taka kombinacje wezmę ofertę orange free 79 i modem za złotówkę modem będzie gnił w szafie ale zawsze może się przydać jak będę gdzieś w miasto jechał. Do tego mam telefon w orange to odliczą mi 15 zł z combo. To czyli wyjdzie za neta 64 zł :)
ODPOWIEDZ