TP Link TLWR340G a aster? - Konfiguracja routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hultek
Początkujący użytkownik forum

TP Link TLWR340G a aster? - Konfiguracja routera

Post autor: hultek »

Hejka hej. Wczoraj panowie z Aster przyjechali i zainstalowali nam Internet - OK, mój laptop się łączy z ich modemem bez problemu. Kłopoty pojawiają się, gdy podłączamy router z nazwy tematu (TL-WR340G) i próbujemy się połączyć... Połączenie jest, ale brak dostępu do Internetu - pojawia się ikonka z czarnym wykrzyknikiem na żółtym tle.

Jeśli chodzi o mój laptop, bo na nim próbowaliśmy kombinować, to ma kartę sieciową, wgrany system to Windows 7 no i w chwili obecnej siedzę na Play Online (podobno to ma znaczenie).

Jak zrobić, żeby wszystko dobrze działało?
Czy muszę ustawić dynamiczny adres IP, żeby router/modem sam odnalazł nasze stałe IP? Co mam ustawić w ustawieniach?
Czy muszę odinstalować aplikację, którą wgrałem z płyty dołączonej do routera i zainstalować od nowa?
Dodam, że łącznie mamy 4 laptopy i wszystkie chcemy łączyć bezprzewodowo.

PS: Może ktoś się tym prywatnie zajmuje na terenie Warszawy (Praga Północ, okolice dw. Wileńskiego)? :D

Jeszcze chciałbym zapytać - bo widziałem, jak pan serwisant wchodził na stronkę wilga.aster.pl i tam coś skonfigurował - to trzeba zrobić dla każdego laptopa?

Dzięki z góry!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: TP Link TLWR340G a aster? - Konfiguracja routera

Post autor: Jo_gurt »

1. Podłącz router do modemu, podłącz kabel z routera do kompa, rozłącz Play
2. Zaloguj się na router
3. Ustaw na WAN automatyczne pobieranie adresu
4. Wklep w przeglądarkę wilga.aster.pl
5. Zaloguj się danymi, które masz ustawione albo na umowie (nie pamiętam, bawiłem się w to raz, półtora roku temu). Włażenie na wilgę trochę potrwa - poczekaj
6. Z menu wybierz, że chcesz dodać nowy komputer i będziesz miał coś a'la wizard, który ci zada niedyskretne pytania, tj. czy chcesz dodać nowy MAC do listy autoryzowanych - tak, chcesz.
7. Po całej operacji możesz zrestartować routerek, powinien wziąć sobie już normalny adres.
hultek
Początkujący użytkownik forum

Re: TP Link TLWR340G a aster? - Konfiguracja routera

Post autor: hultek »

2 dni Internet ładnie śmigał, a dziś "zgubiło" naszą sieć (nazywała się "Siec domowa REMGR). Zamiast tego jest inne połączenie, które - de facto - działa. Anyways, da się wyszukać sieć, której niby nie ma w zasięgu, a tak naprawdę jest?
ODPOWIEDZ