Router 3G + dysk
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router 3G + dysk
jest jakiś router tak bym mógł podłączyć i dysk i używać internetu 3G
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
Re: Router 3G + dysk
Poza ceną 1000 zł to coś ma ? też ma tylko 1 USB wiec dysku i modemu 3G i tak naraz nie podłączekey pisze:Fritzbox 7390
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ma jeden malutki plusik - dziala i to bardzo szybko. Przeczytaj specyfikacje zamiast ogladac obrazki - jest wiecej niz jeden USB. Oczywiscie mozesz kupic jakies chinskie badziewie, tylko potem nie marudz, ze nie jest stabilne, ze sie nie laczy, ma kiepski zasieg albo transfer na poziomie 20 kbps.
Nie pomagam na PW.
-
A rzeczywiście w takim razie przepraszam.key pisze:Ma jeden malutki plusik - dziala i to bardzo szybko. Przeczytaj specyfikacje zamiast ogladac obrazki - jest wiecej niz jeden USB. Oczywiscie mozesz kupic jakies chinskie badziewie, tylko potem nie marudz, ze nie jest stabilne, ze sie nie laczy, ma kiepski zasieg albo transfer na poziomie 20 kbps.
Ale są jakieś tańsze zamienniki? czy niestety w tym przypadku cena bardzo idzie z jakością
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wart jest kazdego grosza. Z tanszych zamiennikow n.p. 7270 lub jakis z tej serii bez voip. Jesli chcesz jeszcze bardziej poleciec po kosztach to zastanow sie nad second hand z eBay.de.
Nie pomagam na PW.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Asus RT-N16 za mniej niż połowę ceny i ma wydajny procesor oraz 128Mega pamięci Ram, alternatywne oprogramowanie z http://code.google.com/p/wl500g/downloads/list lub Fritzbox 7390 

jareq
-
- Użytkownik forum
TP-Link WR1043ND. Do niego OpenWrt w wersji Gargoyle z eko.one.pl. + Porządny hub USB. Jak się postarasz to nawet w 200zł się zmieścisz 

Na co dzień: Neostrada 10Mbps / Speedstream 4100 / TP-Link TL-WR1043ND
Mobilnie: OFnK / Huawei K3765-HV oraz Play / Motorola Milestone
Mobilnie: OFnK / Huawei K3765-HV oraz Play / Motorola Milestone
- Rilicek
- Specjalista bezprzewodowy-junior
He, koledzy.
Zanim wpakujemy kolegę w alternatywne oprogramowanie, może niech się wypowie, czy jest na siłach i ma czas się z tym pobawić?
Ostatnio spotkałem się z przypadkiem, gdzie człowiek, nie potrafił ustawić udostępniania plików między dwoma komputerami z Windows.
Próbował rozwiązać swój problem za pomocą routera z alternatywnym oprogramowaniem. Oczywiście nic z tego nie wyszło, bo zamiast uruchomić udostępnianie na komputerach walczył z różnymi wersjami oprogramowania na routerze.
[EDIT]
@rtl2009
[/EDIT]
Jeżeli masz podstawową wiedzę, otwarty umysł i 3 godziny wolnego czasu, powinieneś sobie z alternatywnym oprogramowaniem poradzić.
I jeszcze pytanie pomocnicze.
Jak ma być użytkowany ten router? W warunkach domowych, czy może w firmie?
Wydać 1000 zł, żeby udostępnić zdjęcie cioci, to według mnie jest lekka przesada.
Zanim wpakujemy kolegę w alternatywne oprogramowanie, może niech się wypowie, czy jest na siłach i ma czas się z tym pobawić?
Ostatnio spotkałem się z przypadkiem, gdzie człowiek, nie potrafił ustawić udostępniania plików między dwoma komputerami z Windows.
Próbował rozwiązać swój problem za pomocą routera z alternatywnym oprogramowaniem. Oczywiście nic z tego nie wyszło, bo zamiast uruchomić udostępnianie na komputerach walczył z różnymi wersjami oprogramowania na routerze.
[EDIT]
@rtl2009
[/EDIT]
Jeżeli masz podstawową wiedzę, otwarty umysł i 3 godziny wolnego czasu, powinieneś sobie z alternatywnym oprogramowaniem poradzić.
I jeszcze pytanie pomocnicze.
Jak ma być użytkowany ten router? W warunkach domowych, czy może w firmie?
Wydać 1000 zł, żeby udostępnić zdjęcie cioci, to według mnie jest lekka przesada.
Ostatnio zmieniony 2011-05-23, 07:31 przez Rilicek, łącznie zmieniany 1 raz.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak troche poszukasz to nowa Frytke 7320 za ok 200 pln kupisz:Wydać 1000 zł, żeby udostępnić zdjęcie cioci, to według mnie jest lekka przesada.
http://cgi.ebay.de/Fritz-Box-Fon-7320-W ... 3cb79212df
http://cgi.ebay.de/1-1-Fritz-Box-Fon-WL ... 2c5c662fe0
Nie pomagam na PW.
- Rilicek
@Key
Nie zwróciłem uwagi na emotkę przy Fritzbox 7390
Nie zwróciłem uwagi na emotkę przy Fritzbox 7390

-
@Rilicek nie chcę nikogo zniechęcać do alternatywnego oprogramowania-proponując np. z marszu Open-Wrt, soft jaki zaproponowałem jest w wersji lite-oprogramowanie bardzo podobne do fabrycznego, ale wzbogacone o funkcje o które Koledze chodziło, sprzęt jest wydajny i sprawdzony, a Fritzbox jest drogi, ale jak się ktoś upiera to proszę bardzo 

jareq
- Rilicek
@Jarek7714
W poście wyżej, przez pomyłkę zwróciłem się bezpośrednio do Ciebie, ale już to poprawiłem.
Ja też nie mam zamiaru nikogo zniechęcać do alternatywnego oprogramowania.
Teraz dobrze by było, żeby zainteresowany, wypowiedział się czego oczekuje.
W poście wyżej, przez pomyłkę zwróciłem się bezpośrednio do Ciebie, ale już to poprawiłem.
Ja też nie mam zamiaru nikogo zniechęcać do alternatywnego oprogramowania.
Teraz dobrze by było, żeby zainteresowany, wypowiedział się czego oczekuje.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tanie mieso psy jedza - ogladales linki ktore wkleilem wyzej?jarek7714 pisze: a Fritzbox jest drogi
Nie pomagam na PW.
-
To kupuj wszystko to co drogie i pocieszaj się że kupiłeś najlepsze-bo drogie! "Psy go nie jedzą" Dałem do wyboru rozwiązanie którego zaletą jest nie tylko cena ale też wolne oprogramowanie-często uaktualniane poprzez dodawanie obsługi nowych urządzeń-modemy,web-cam, print serwery, w Fritz-u jak nam nie będzie działać jakieś urządzenie to na support będziemy czekać miesiącami,a może latami, na akcji bez gwarancji i specyfikacji technicznejkey pisze:Tanie mieso psy jedza - ogladales linki ktore wkleilem wyzej?jarek7714 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-05-23, 22:06 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-05-23, 21:06 przez jarek7714, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Za moja 7390 dalem 30Euro + uwazasz ze jest to drogo?jarek7714 pisze:To kupuj wszystko to co drogie
Mam wrazenie ze nie masz zielonego pojecia co piszesz. Co wiecej, teoretyzujesz na temat sprzetu, ktorego nawet nie widziales.jarek7714 pisze:pocieszaj się że kupiłeś najlepsze-bo drogie!
Na Fritzu chodza najwieksze niemieckie sieci - 1&1, KBD,KBBW, Freenet, czesciowo Telekom i Vodafone - jak myslisz dlaczego?
Oficjalny Fritz ma to wszystko. Aktualizacja oficjalnego softu co 3..4 miesiace, laboratoryjny srednio co 4 tygodni. Rownolegle jest alternatywa funkcjonujaca lepiej niz OpenWRT i duzo latwiej konfigurowalna.jarek7714 pisze: uaktualniane poprzez dodawanie obsługi nowych urządzeń-modemy,web-cam, print serwery
Pierwszy mail masz z AVM po maksymalnie 24h. Rozwiazanie pojawia sie na 90% w nastepnym laborze. Nawet gdyby nie chcieli ruszyc problemu, to pozostaje IPPF wraz z freetz.org.jarek7714 pisze:jak nam nie będzie działać jakieś urządzenie to na support będziemy czekać miesiącami,a może latami
Jedynym problemem moze byc ze wiekszosc informacji znajdziesz w jezyku niemieckim.
AVM daje piec lat gwarancji - w przeciwienstwie do 6 miesiecy u chinczyka. Dodatkow sa na tyle uprzejmi, ze nawet jak nie masz papierkow, to gwarancja jest liczona od daty, kiedy box opuscil magazyn. Naprawa gwarancyjna trwa 7 dni - liczac od momentu wyslania boxa. Taki maly plus serwisu i produkcji w europie.jarek7714 pisze:na akcji bez gwarancji
Nie pomagam na PW.
-
@key zapomniałeś chyba że jesteśmy UE i obowiązują nas podobne regulacje jeżeli idzie o gwarancję-na chińczyka jest 2lata, a w niektórych przypadkach więcej i nie podniecaj się tak tym Frizt-em bo w środku niego jest sama chińszczyzna-na sercu routera-procesorze kończąc, a że niemieckie sieci z niego korzystają? Taki jest obyczaj w Niemczech że biorą "swoje" 

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma to jak miejskie legendy: Dwa lata sa fajne, ale jest taki maly myk z zmiana udowodnienia winy po 6 miesiacach. Znaczy klient udowadnia ze usterka spowodowana byla niedopatrzeniem w trakcie produkcji. Zycze powodzeniajarek7714 pisze:jesteśmy UE i obowiązują nas podobne regulacje jeżeli idzie o gwarancję-na chińczyka jest 2lata

BTW 5 lat to 150% wiecej niz 2 lata.
O, znalazl sie ekspert od elektroniki i standartow jakosci. Pozdrawiam kolege po fachu - gdzie studiowales i ile czasu pracujesz juz zawodzie?jarek7714 pisze:bo w środku niego jest sama chińszczyzna-na sercu routera-procesorze kończąc
Prawie zgadles. Biora bo nie ma z tym problemow - w przeciwienstwie do chinczykow. Wiesz: koszty sprzetu vs. koszty utrzymania funkcjonalnosci systemu. Taka full-wypas frytka kosztuje mniej niz godzina pracy technika.jarek7714 pisze:Taki jest obyczaj w Niemczech że biorą "swoje"
Nie pomagam na PW.
-
@key co ty za bzdury wypisujesz z tą gwarancją, pobudka to nie jest rok 2000 tylko 2011, tego sprzętu produkuje się na setki tysięcy, jak jest coś nie tak to ląduje w koszu i odbiera się nowy (osobiście po 21-miesiącach wymieniłem router na nowy-bez żadnych problemów) , dziś się tego sprzętu nawet nie opłaca sprawdzać-ze względu na koszty pracy, a modele Frizt-a na które warto zwrócić uwagę kosztują 800-1000 zł w PL, a reszta to szajs który bije na głowę chińczyk np. TP-link MR-3220 za 80zł z 2-gwarancją door-to-door 

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Myla Ci sie pojecia rekojmia i gwarancja. Zanim zaczniesz powtarzac dziwne opowiesci niewiadomego pochodzenia, moze bys sie poksztalcil z medi bardziej wiarygodnych niz internet. Lexia jest n.p. calkiem fajna, przyjrzyj sie n.p. art. 556-576 kodeksu cywilnego.jarek7714 pisze:co ty za bzdury wypisujesz z tą gwarancją,
Nie pomagam na PW.
-
Jak czytam te Twoje chamskie i nie kompetentne wypowiedzi to wiem dlaczego Polacy są tak nie lubiani w Europie. Pozdrawiam!key pisze:Myla Ci sie pojecia rekojmia i gwarancja. Zanim zaczniesz powtarzac dziwne opowiesci niewiadomego pochodzenia, moze bys sie poksztalcil z medi bardziej wiarygodnych niz internet. Lexia jest n.p. calkiem fajna, przyjrzyj sie n.p. art. 556-576 kodeksu cywilnego.jarek7714 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-05-28, 21:21 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-05-28, 20:21 przez jarek7714, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak jak sie spodziewalem: merytorycznie nie masz nic do wniesienia. Argumentum ad personam ktore stosujesz od samego poczatku dyskusji wskazuje na jakosc twoich wypowiedzi. Dla mnie EOT, skoncz tylko prosze wprowadzac w blad innych uzytkownikow forum.
Nie pomagam na PW.
-