Problem z modemem Huawei e5 z sieci Era
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z modemem Huawei e5 z sieci Era
Witam
Posiadam modem Huawei e5 z sieci Era z wbudowanym routerem wifi.
Mam następujący problem. Czasami zdarza się podczas normalnej pracy (komputer ma połączenie z urządzeniem i działa normalnie internet), kiedy podejdę do urządzenia i wcisnę przycisk z boku, aby uaktywnił się wyświetlacz, to niestety nie ma żadnej reakcji. Jeżeli wcisnę przycisk wyłączania nie wiem czy urządzenie się wyłączyło ze względu na brak widocznego komunikatu na wyświetlaczu. Po ww. sytuacji nie mogę ponownie włączyć urządzenia. Skutkuje wyjęcie baterii na chwilę i ponowne jej włożenie.
Czy myślicie, że należy udać się z nim na gwarancji, czy raczej problem leży po prostu w jego nie dopracowanym sofcie (zawieszanie się urządzenia).
Tak poza tym internet chodzi na nim bez zarzutów do tej pory.
Z góry piękne dzięki za sugestie.
Pozdrawiam
Posiadam modem Huawei e5 z sieci Era z wbudowanym routerem wifi.
Mam następujący problem. Czasami zdarza się podczas normalnej pracy (komputer ma połączenie z urządzeniem i działa normalnie internet), kiedy podejdę do urządzenia i wcisnę przycisk z boku, aby uaktywnił się wyświetlacz, to niestety nie ma żadnej reakcji. Jeżeli wcisnę przycisk wyłączania nie wiem czy urządzenie się wyłączyło ze względu na brak widocznego komunikatu na wyświetlaczu. Po ww. sytuacji nie mogę ponownie włączyć urządzenia. Skutkuje wyjęcie baterii na chwilę i ponowne jej włożenie.
Czy myślicie, że należy udać się z nim na gwarancji, czy raczej problem leży po prostu w jego nie dopracowanym sofcie (zawieszanie się urządzenia).
Tak poza tym internet chodzi na nim bez zarzutów do tej pory.
Z góry piękne dzięki za sugestie.
Pozdrawiam
- ksx4system
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Problem z modemem Huawei e5 z sieci Era
Mam bardzo podobne urządzenie tj. Huawei E5832 (z dystrybucji sieci Play dla klientów post-paid). Z fabrycznie wgranym firmware modem ZAWSZE zawieszał się przy pobieraniu większych (ponad 30mb) plików, upgrade do nowszej wersji (716.11.17.10.111SP01, branding PCCW Netvigator) nie rozwiązał problemu (lecz faktycznie zwiększył funkcjonalność modemu - interfejs WWW posiada także czteropoziomowy wskaźnik baterii). Oddać to cholerstwo na gwarancję (tak, wciąż mogę!) czy walczyć dalej? Nadmienię jeszcze, iż nie korzystam z urządzenia w trybie USB (tylko i wyłącznie tryb wi-fi z zabezpieczeniem WPA2 - zmiana na słabsze też nie pomogła).
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku![:]](./images/smilies/splash.gif)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- valdens
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Z 'angielskimi' E5830 i E585 (z sieci '3') nic podobnego się nie dzieje. Sprzedałem ich całkiem sporo i wszystko jest all right, do tej pory ani jednej reklamacji 

- ksx4system
valdens, sprzedawałeś je z fabrycznym firmware (bez niezbędnego dla wielu osób ficzera czyli interfejsu www)?
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
- valdens
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Do E5830 wgrywam update (Netvigator), bo bez web admin interface to trochę lipa, a E585 zostawiam nietknięte, bo mają full wypas od sieci 3.
- ksx4system
valdens, testowałem dwie różne wersje softu od PCCW Netvigator i... problem pozostał
to cholerstwo notorycznie się zawiesza przy próbach pobrania większego pliku
ani razu nie udało się pobrać 100mb testu (z cachefly).