Oddać czy dokupić antenę?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotrulla145
Początkujący użytkownik forum

Oddać czy dokupić antenę?

Post autor: piotrulla145 »

Witam,

Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem Play Online. Mieszkam na wsi, ok 11 km od najbliższego BTS'a. Według mapki na stronie Playa powinien być u mnie zasięg ma zewnątrz budynku. I rzeczywiście - zasięg jest, jednakże aby go złapać musiałem wystawić komputer za okno :). W domu w ogóle nie odbiera, mimo iż czasem łapię w telefonie zasięg Playa GSM900. Aplikacja PLAY ONLINE wskazuje maksymalnie 24% sygnału. A oto najlepszy wynik z Speedtest.net (komputer cały czas za oknem):

Obrazek

Ten wynik absolutnie mnie nie satysfakcjonuje. Chciałbym się zapytać co w tej sytuacji lepiej zrobić: czy zrezygnować z neta (jest 7-dniowy okres próbny) czy dokupić antenę. Bardziej bym się skłaniał ku temu drugiemu rozwiązaniu jednakże nie wiem czy ma ono sens, tzn. czy przy racjonalnym wydatku (do 100zł) osiągnę zadowalające prędkości (przynajmniej 1Mb/s).

Jeśli doradzacie dokupić antenę to powiedzcie także jaką.

Chciałbym także dodać, że gdy wystawię telefon na strychu za okno, to zasięg Play GSM900 wynosi ok -80dBm. Niestety nie miałem możliwości sprawdzić tam neta.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
fiolek123

EDIT: Zapomniałem dodać, że modem to Huawei E173u-2
Ostatnio zmieniony 2011-05-28, 21:47 przez piotrulla145, łącznie zmieniany 1 raz.
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Oddać czy dokupić antenę?

Post autor: zimplusowany »

Przy takich odległościach od stacji bazowej antena jest niezbędna. Ja na swojej ATK ciągnę Play z odległości 17,6 km. Wyniki pomiaru masz tutaj: http://www.speedtest.net/result/1316407378.png
Korzystam z anteny tego typu: http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm
Napisz coś więcej o swojej lokalizacji i sprzęcie (modem).
piotrulla145

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.67740 ... 91406/z/11

Mieszkam w Maciejowicach (w tych na środku mapki).

A czy do tej anteny będzie jeszcze coś potrzebne? I jaki jest zysk zasięgu?
zimplusowany

piotrulla145 pisze:A czy do tej anteny będzie jeszcze coś potrzebne? I jaki jest zysk zasięgu?
Tylko odpowiedni konektor (końcówka z wtykiem do modemu), który z reguły jest dołączany do zestawu. Ten akurat model ATK ma zysk 16,5 (dBi). Zamawiając antenę w sklepie internetowym czy na aukcji najlepiej sprawdzić, czy kabel będzie posiadał konektor do Twojego modelu modemu. Rozsądnie też zapytać o to sprzedawcę. Zresztą nawet jak kupisz niewłaściwy konektor, zawsze możesz potem dokupić go sobie oddzielnie na aukcji. To nie jest jakiś duży wydatek.

Jednak, jak tak sobie popatrzyłem na Twoją mapkę, to zauważyłem, że bliżej masz np. stację UMTS 2100 Plusa (elektrownia Kozienice). Może warto więc zainteresować się Plusem? Po mapce widać, że Maciejowice są w zasięgu UMTS/HSDPA (częściowo nawet wewnątrz budynków). Wtedy lepiej zainwestować w antenę panelową np. takiego typu: http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 02231.html
Niewykluczone też, że złapałbyś na niej też sygnał Play UMTS 2100.

Antena kierunkowa (ATK), o której pisałem jako niezłe rozwiązanie dla Play, sprawdza się głównie w trudnym terenie, w znacznej odległości od stacji bazowej (UMTS 900 i EDGE).
dexter18

Post autor: dexter18 »

Zimplusowany a gdzie masz umieszczoną tą antenę? I jeszcze 1 pytanie widzisz Bts z okna czy z dachu domu?
zimplusowany

dexter18 pisze:Zimplusowany a gdzie masz umieszczoną tą antenę?
Pytasz o ATK? Na bocznej (krótszej) ścianie budynku. Ze względu na długość kabla nie jest umieszczona zbyt wysoko. Może 8 - 10 metrów od poziomu gruntu. Drugie pytanie to chyba do piotrulli. Ja swoją stację widzę tylko na mapie BTS ;-).
piotrulla145

iPlusa nie chcę. Drogo i mało. Co prawda czasem mi łapie UMTS2100 Plusa w domu, ale jest bardzo słaby i też byłaby potrzebna antena. Więc jednak zostaję przy Play.

A ile kosztuje ten konektor do tej anteny którą podałeś, czy może jest w zestawie?

BTS'a Playa nie widzę (ok 10,6 km a trochę drzewek rośnie), za to komin elektrowni widać doskonale (mimo to słaby zasięg Plusa).
zimplusowany

piotrulla145 pisze:A ile kosztuje ten konektor do tej anteny którą podałeś, czy może jest w zestawie?
W linku do anteny ATK w sklepie Dipola nie ma w zestawie konektora, ale na aukcjach znajdziesz bez problemu taki kabelek do swojego modemu. Chyba nawet tutaj masz jedną z przykładowych aukcji z takim sprzętem: http://allegro.pl/konektor-huawei-e620- ... 31794.html

Ja swojej anteny ATK nie używałem praktycznie kilkanaście miesięcy. Miałem już ją nawet demontować, ale Play uruchomił UMTS 900 i wróciła do łask. Jeśli faktyczne zamierzasz na dłużej związać się z Play, to na pewno jest to sensowna inwestycja. Pamiętaj tylko, że ta antenka działa w częstotliwościach 850-960MHz. Jeśli będziesz chciał np. za rok zmienić sobie opa na innego, który nie ma w pobliżu UMTS 900, antenka umożliwi Ci jedynie pracę z prędkością EDGE.
dexter18

Post autor: dexter18 »

Coś w Sulejowie, jest UMTS2100 i nie wiem czy ściągnie ale u mnie trudny teren sygnał chyba nie dotrze.
ODPOWIEDZ