AldiTalk internet 5GB na miesiąc.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
AldiTalk internet 5GB na miesiąc.
Witam chciałem się zorientować pewnym temacie może ktoś pomoże.
W Niemczech będę miał Internet AldiTalk z usługą 5GB na miesiąc i chciałem się dowiedzie ile mniej więcej danych/kB pobiera popularny komunikator GADU GADU?
Jeżeli codziennie korzystał bym z gadu gadu ok 2h to czy dużo kb to pobiera?
Dziękuję za pomoc.
W Niemczech będę miał Internet AldiTalk z usługą 5GB na miesiąc i chciałem się dowiedzie ile mniej więcej danych/kB pobiera popularny komunikator GADU GADU?
Jeżeli codziennie korzystał bym z gadu gadu ok 2h to czy dużo kb to pobiera?
Dziękuję za pomoc.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: AldiTalk internet 5GB na miesiąc.
Gadu-Gadu zużywa bardzo małe ilości transferu, wręcz śladowe ale oczywiście wszystko zależy ile będziesz pisał / przesyłał. W uproszczeniu nie powinieneś przekroczyć kilku MB podczas 2 godzin pisania.
Żeby mieć pewność - zainstaluj sobie program NetWorx i sprawdź ile teraz zużywasz.
Żeby mieć pewność - zainstaluj sobie program NetWorx i sprawdź ile teraz zużywasz.
-
- Stały użytkownik forum
Dziękuję za pomoc!
[ Dodano: 2011-05-25, 08:25 ]
Jeszcze jedno pytanie odnośnie tego programu co mi podesłałeś, w zakładce " statystyki" mam patrzeć na "wysłane" czy "odebrane"? jeżeli chcę zobaczyć co ile pobiera transferu? Raczej odebrane wysłane tak?
[ Dodano: 2011-05-25, 08:26 ]
Czy na łącznie mam patrzeć żeby sobie podliczyć ile jeszcze mi z tych 5GB zostało?
[ Dodano: 2011-05-25, 08:25 ]
Jeszcze jedno pytanie odnośnie tego programu co mi podesłałeś, w zakładce " statystyki" mam patrzeć na "wysłane" czy "odebrane"? jeżeli chcę zobaczyć co ile pobiera transferu? Raczej odebrane wysłane tak?
[ Dodano: 2011-05-25, 08:26 ]
Czy na łącznie mam patrzeć żeby sobie podliczyć ile jeszcze mi z tych 5GB zostało?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Patrz na łączne zużycie (dane wysłane + odebrane).
-
- Stały użytkownik forum
Ok rozumiem, a jeżeli chodzi o Skype? Czy dużo będzie pobierało rozmawianie przez Skype ale bez video tylko na słuchawki Z pewnością więcej niż "gg" ale czy bardzo dużo?
- wojteks
- *** Administrator ***
Będziesz używał to będziesz wiedział, generalnie rozmowa głosowa w Skype jest dość oszczędna. Ostatecznie te 20 euro miesięcznie to nie majątek jak wygadasz pierwszy pakiet to doładujesz drugim albo kupisz drugą SIM.radzio06 pisze:Z pewnością więcej niż "gg" ale czy bardzo dużo?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Rozumiem, a jakie 20 euro? A nie doładowanie za 15euro i ma się 5GB do wykorzystania?
[ Dodano: 2011-05-26, 09:37 ]
I jeszcze jedno, proszę zerknąć na screena którego niżej umieszczam, kilka postów wyżej kolega napisał, że mam patrzeć na łączne (odebrane i wysłane) żeby wiedzieć ile i co zużywa mi danych, ale mam patrzeć na kolumnę w kolorze niebieskim czy czerwonym? Bo w kolorze czerwonym wielkości są dużo większe. Którymi danymi mam się sugerować?
http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... tuujm.png/
[ Dodano: 2011-05-26, 09:37 ]
I jeszcze jedno, proszę zerknąć na screena którego niżej umieszczam, kilka postów wyżej kolega napisał, że mam patrzeć na łączne (odebrane i wysłane) żeby wiedzieć ile i co zużywa mi danych, ale mam patrzeć na kolumnę w kolorze niebieskim czy czerwonym? Bo w kolorze czerwonym wielkości są dużo większe. Którymi danymi mam się sugerować?
http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... tuujm.png/
- wojteks
- *** Administrator ***
To 20 euro to przykładowo napisałem, nie znam ichniejszych stawek dokładnie.radzio06 pisze: a jakie 20 euro? A nie doładowanie za 15euro i ma się 5GB do wykorzystania?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
http://imageshack.us/phot...beztytuujm.png/
http://imageshack.us/phot...beztytuujm.png/
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
radzio06 to jest niebieski i zielony
Po lewej masz transfer dniowy a po lewej od danego okresu.
[ Dodano: 2011-05-26, 23:25 ]
A którymi się masz sugerować to sam zadecyduj. Moim zdaniem warto bardziej tą drugą wartością o ile czas używania będzie dłuższy.

Po lewej masz transfer dniowy a po lewej od danego okresu.
[ Dodano: 2011-05-26, 23:25 ]
A którymi się masz sugerować to sam zadecyduj. Moim zdaniem warto bardziej tą drugą wartością o ile czas używania będzie dłuższy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na stronce aldimobile jest statystyka - widzisz na bierzaco cale zuzycie. Jak braknie danych, wylacz odnawianie pakietu na jednym simie, kup drugiego sima i tak na zmiane.
Na GG (po wylaczeniu reklam) wystarcza spokojnie 500 MB.
Na GG (po wylaczeniu reklam) wystarcza spokojnie 500 MB.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Rozumiem, ale jak kupie nowego sima to koszt 14euro i na koncie będę miał 10 euro i będę musiał jeszcze doładować za 15 euro, żeby wykupić pakiet 5GB więc jest sens?
Bo teraz mam na koncie 10euro i doładuję sobie konto za 15 euro bo już mam kod i będę miał 25euro i wykupie pakiet 5GB jak mi się skończy te 5GB to nie lepiej doładować konto dalej za 15 euro i zostawić niech odnowi sie poprzedni pakiet jeszcze?
Ps. wyłączyć odnawianie pakietu - medionmobile.na tej stronce się wyłącza?i I jak to po niemiecku pisze?
[ Dodano: 2011-05-28, 13:58 ]
I jak kupie nowego Sima to dalej będę musiał rejestrować kartę itd, a nie lepiej doładować konto i niech odnowi się pakiet cały czas na tym samym simie
?
Bo teraz mam na koncie 10euro i doładuję sobie konto za 15 euro bo już mam kod i będę miał 25euro i wykupie pakiet 5GB jak mi się skończy te 5GB to nie lepiej doładować konto dalej za 15 euro i zostawić niech odnowi sie poprzedni pakiet jeszcze?
Ps. wyłączyć odnawianie pakietu - medionmobile.na tej stronce się wyłącza?i I jak to po niemiecku pisze?
[ Dodano: 2011-05-28, 13:58 ]
I jak kupie nowego Sima to dalej będę musiał rejestrować kartę itd, a nie lepiej doładować konto i niech odnowi się pakiet cały czas na tym samym simie
?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No cos w tym stylu. 12.99 z czego 10 do wykorzystania. Doladowywania po 15 i 30. Pakiety po 15 i 8 euro.radzio06 pisze:ale jak kupie nowego sima to koszt 14euro i na koncie będę miał 10 euro
Odnawianie jest co 30 dni, w miedzy czasie lejek. Jak musisz czekac 2 dni, jest ok, jak 15, to moze jednak lepiej uaktywnic druga karte.radzio06 pisze: to nie lepiej doładować konto dalej za 15 euro i zostawić niech odnowi sie poprzedni pakiet jeszcze?
BTW: jesli planujesz tylko GG, to ja kupil bym pakiet za 8e, GG chodzi na lejku calkiem sympatycznie.
Albo na stronce, albo dzwoniac na 1155. Jest tez aplikacja na iPhone i androida.radzio06 pisze: Ps. wyłączyć odnawianie pakietu - medionmobile.na tej stronce się wyłącza
Musisz wejsc w "Mein Medion Mobile", tam sa opcje Buchen i Kundigen.radzio06 pisze:I jak to po niemiecku pisze?
Tak.radzio06 pisze:I jak kupie nowego Sima to dalej będę musiał rejestrować kartę itd,
Jesli starczy Ci transferu, to jak najbardziej.radzio06 pisze: niech odnowi się pakiet cały czas na tym samym simie
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Lejek pojawia się wtedy jak 5GB dobiega już ku końcowi tak? I wtedy na necie nie idzie juz nic zrobić? I zależy czy na odnowienie pakietu trzeba czekać 2 dni lub dłużej? Myślałem, że od razu.
To jeżeli będę miał już wykorzystane np. 4,5GB to doładuję konto za 15Euro i będę czekał na odnowienie się pakietu tak?
Będę korzystał z gg i skype (rozmowy) i przeglądanie stron i nic więcej.
Jeszcze jedno, sprawdzałem tutaj w PL Skype zadzwoniłem do kogoś i sprawdzałem ile taka rozmowa zużywa danych i ok 4 min rozmowy wzieło 3MB, to czy jak będać w NIEMCZECH będzie mi podobnie brało czy im większa odległość to zużycie danych większe czy coś w tym stylu?
[ Dodano: 2011-05-28, 15:57 ]
A jeżeli te 5 GB wykorzystam np 2 tyg przed czasem czyli szybciej to mogę doładować konto i wykupić kolejne 5GB? Bo nie tylko ja będę z tego korzystał także podejrzewam że te 5GB wykorzystam szybko a nie cały miesiąć i co wtedy? Też będę musiał czekać?
To jeżeli będę miał już wykorzystane np. 4,5GB to doładuję konto za 15Euro i będę czekał na odnowienie się pakietu tak?
Będę korzystał z gg i skype (rozmowy) i przeglądanie stron i nic więcej.
Jeszcze jedno, sprawdzałem tutaj w PL Skype zadzwoniłem do kogoś i sprawdzałem ile taka rozmowa zużywa danych i ok 4 min rozmowy wzieło 3MB, to czy jak będać w NIEMCZECH będzie mi podobnie brało czy im większa odległość to zużycie danych większe czy coś w tym stylu?
[ Dodano: 2011-05-28, 15:57 ]
A jeżeli te 5 GB wykorzystam np 2 tyg przed czasem czyli szybciej to mogę doładować konto i wykupić kolejne 5GB? Bo nie tylko ja będę z tego korzystał także podejrzewam że te 5GB wykorzystam szybko a nie cały miesiąć i co wtedy? Też będę musiał czekać?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przeciez dokladnie to napisalem.Lejek pojawia się wtedy jak 5GB dobiega już ku końcowi tak?
Odnawiac mozna najwczesniej 30 dni po poprzednim zamowieniu pakietu. Tzn. jesli 1 czerwca uruchomiles pakiet, to nowe 5 GB mozesz uruchomic dopiero 1 lipca. Jak Ci sie skoncza dane 15 czerwca, to albo lejek (znaczy wolny net) albo drugi sim.radzio06 pisze: I zależy czy na odnowienie pakietu trzeba czekać 2 dni lub dłużej?
Stronki moga miec duzy transfer (flash etc.)radzio06 pisze:Będę korzystał z gg i skype (rozmowy) i przeglądanie stron i nic więcej.
Tak. Odleglosc nie ma znaczenia.radzio06 pisze:4 min rozmowy wzieło 3MB, to czy jak będać w NIEMCZECH będzie mi podobnie brało
Nie, przeciez dokladnie o tym caly czas pisze.radzio06 pisze:A jeżeli te 5 GB wykorzystam np 2 tyg przed czasem czyli szybciej to mogę doładować konto i wykupić kolejne 5GB?
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Nowy Sim, ale żeby go zarejestrować trzeba mieć neta a przy lejku nie wiem czy da się to zrobić a zresztą zbytnio nawet nie wiem jak to dokładnie zarejestrować.
[ Dodano: 2011-05-28, 23:22 ]
Ale jak już minie te 30dni to pakiet odnowi sie automatycznie i szybko i nie trzeba będzie czekać paru dni?
[ Dodano: 2011-05-28, 23:22 ]
Ale jak już minie te 30dni to pakiet odnowi sie automatycznie i szybko i nie trzeba będzie czekać paru dni?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zarejestrujesz nawet przy lejku, trwa tylko trochę dłużej.
Odnawiasz natychmiast, o ile upłynęło 30 dni.
Odnawiasz natychmiast, o ile upłynęło 30 dni.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Ale przy lejku jak już nie będzie tych 5GB to wtedy nie będzie mi naliczać jakiejś kasy czy czegoś?
Czy mogę podczas trwania pakietu, zaznaczyć Kudingen aby nie odnawiało mi pakietu bo jak będę miał drugiego Sima? Czy dopiero mam zaznaczyć jak 5 GB się skończy?
Czy to bez różnicy kiedy zaznaczę?
Czy mogę podczas trwania pakietu, zaznaczyć Kudingen aby nie odnawiało mi pakietu bo jak będę miał drugiego Sima? Czy dopiero mam zaznaczyć jak 5 GB się skończy?
Czy to bez różnicy kiedy zaznaczę?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
1.) Nie. Nie ma zadnego dodatkowego doliczania, jest wolniej.
2.) To dziala jak zegar parkingowy - uruchamiasz opcje i jest aktywna przez 30 dni. Mozesz uruchomic pakiet, poczekac az przyjdzie SMS potwierdzajacy, wymowic pakiet. Jak braknie transferu, to sie bedziesz zastanawiac co dalej.
2.) To dziala jak zegar parkingowy - uruchamiasz opcje i jest aktywna przez 30 dni. Mozesz uruchomic pakiet, poczekac az przyjdzie SMS potwierdzajacy, wymowic pakiet. Jak braknie transferu, to sie bedziesz zastanawiac co dalej.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Rozumiem czyli w każdej chwili mogę zaznaczyć Kudingen i pakiet mi sie nie odnowi, bo chodziło mi o to, że jak podczas trwania pakietu wcisnę opcję aby nie odnawiało pakietu to ten pakiet od razu zniknie ale ok. Ale mogę to na lejku zrobić.
Teraz tak sobie pomyślałem, w tym tygodniu co przyjdzie będę już w Niemczech, i od razu doładuję konto i zamówię pakiet i będę normalnie korzystał a w połowie czerwca np 15 może, kupie nowego Sima i doładowanie, i mam prośbę, wtedy od razu podał bym ci dane i byś mi tą nową kartę zarejestrował ok?
I użytkował bym tego pierwszego Sima, i jak skończą się dane załóżmy 17 czerwca, to wtedy od razu włożył bym tego drugiego nowego SIma którego byś wcześniej mi zarejestrował i używał bym nowego Sima i jak skończą się dane załóżmy 6 Lipca to wtedy mogę włożyć pierwszego starego Sima doładować i kupić pakiet bo na nim już będzie po 30 dniach i tak w kółko bym robił. Dobrze to rozumuję? Można tak to robić?
Teraz tak sobie pomyślałem, w tym tygodniu co przyjdzie będę już w Niemczech, i od razu doładuję konto i zamówię pakiet i będę normalnie korzystał a w połowie czerwca np 15 może, kupie nowego Sima i doładowanie, i mam prośbę, wtedy od razu podał bym ci dane i byś mi tą nową kartę zarejestrował ok?
I użytkował bym tego pierwszego Sima, i jak skończą się dane załóżmy 17 czerwca, to wtedy od razu włożył bym tego drugiego nowego SIma którego byś wcześniej mi zarejestrował i używał bym nowego Sima i jak skończą się dane załóżmy 6 Lipca to wtedy mogę włożyć pierwszego starego Sima doładować i kupić pakiet bo na nim już będzie po 30 dniach i tak w kółko bym robił. Dobrze to rozumuję? Można tak to robić?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
NIE! Czy ja pisze po arabsku, ze nie potrafisz zrozumiec prostych wyrazow?radzio06 pisze:jak podczas trwania pakietu wcisnę opcję aby nie odnawiało pakietu to ten pakiet od razu zniknie
OK.radzio06 pisze:wtedy od razu podał bym ci dane i byś mi tą nową kartę zarejestrował ok?
Dokladnie to napisalem powyzej.radzio06 pisze:Można tak to robić?
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Ok to wszystko jasne. Dzięki za pomoc, napisze w połowie czerwca odnośnie rejestracji.
-
- Stały użytkownik forum
Wtam, po wielu próbach udało mi sie włączyć internet. Za każdym zarezm wyskakiwał błąd 633 i niue chciało połączyć po czym wszedłem w zakładkje GPRS/UmtS i wybrałem modem ZTE i dałem połącz i połączyło ale prędkość jest 7,2Mb/s. I nie wiem czy dane ciagnie mi z pakietu czy kasę?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprawdz stan konta wybierajac *100# (sluchawka).
PS. w tej chwili Aldi wprowadzilo doladowania po 5€
PS. w tej chwili Aldi wprowadzilo doladowania po 5€
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Chciałem zapytać czy jeżeli nie wykorzystam tych 5GB to czy przejdzie reszta na następny miesiąc czy nie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Stały użytkownik forum
Witam
Mam 3 pytania:
1, jeżeli nie będę używał internetu przez rok to po roku jak przyjade do Niemiec i doładuję konto to czy ważność będzie czy po jakimś czasu nie używania wygasa ważność?
2, czy z tego internetu mogę korzystać na terenie całych Niemiec czy tylko tu gdzie ma się zarejestrowaną kartę?
3 jeżeli będę planował powrót do Polski to czy mam wyłączyć odnawianie pakietu 5BG czy nie?
Mam 3 pytania:
1, jeżeli nie będę używał internetu przez rok to po roku jak przyjade do Niemiec i doładuję konto to czy ważność będzie czy po jakimś czasu nie używania wygasa ważność?
2, czy z tego internetu mogę korzystać na terenie całych Niemiec czy tylko tu gdzie ma się zarejestrowaną kartę?
3 jeżeli będę planował powrót do Polski to czy mam wyłączyć odnawianie pakietu 5BG czy nie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
@1 waznosc karty jest IIRC 24 miesiace.
@2 cale niemcy
@3 jesli nie chesz placic to wylacz.
@2 cale niemcy
@3 jesli nie chesz placic to wylacz.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
to co zrobić aby przedłużyć ważność konta? Po 24 mc co karta do wywalenia?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kazde wplacenie 10€ przedluza waznosc konta o 12 mcy, 30€ o 24 mce. Maksymalni mozesz nazbierac 24 mce "do przodu".
Nie pomagam na PW.