Antena do HotSpota
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do HotSpota
Witam.
Mój problem jest następujący. Otóż mieszkam w Gdynie i mam laptopa z kartą WiFi i sieciówką. Łapię na tym zasięg z HotSpota. Niestety muszę się przeprowadzić o jakięś 2-3km od tego hotSpota. Pytanie brzmi: w jaki sposób zwiększyć czułość karty WiFi w moim laptopie?? Potrzebuję jakiejś dobrej antenki ale jest tyle tego na rynku, że nie wiem co wybrać. Może potrzebne będzie jeszcze jakieś dodatkowe urządzenie?
Proszę podpowiedzcie mi.
Mój problem jest następujący. Otóż mieszkam w Gdynie i mam laptopa z kartą WiFi i sieciówką. Łapię na tym zasięg z HotSpota. Niestety muszę się przeprowadzić o jakięś 2-3km od tego hotSpota. Pytanie brzmi: w jaki sposób zwiększyć czułość karty WiFi w moim laptopie?? Potrzebuję jakiejś dobrej antenki ale jest tyle tego na rynku, że nie wiem co wybrać. Może potrzebne będzie jeszcze jakieś dodatkowe urządzenie?
Proszę podpowiedzcie mi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Antena do HotSpota
Zapomnij o tym pomyśle, nie da się nic takiego zrobić.Qjawa pisze: 2-3km od tego hotSpota. Pytanie brzmi: w jaki sposób zwiększyć czułość karty WiFi w moim laptopie?
Potrzebujesz AP Client i antenę albo antenę zintegrowaną z AP Clientem (np. Nanostation) ale na tak dużą odległość w mieście raczej nic nie zdziałasz, zbyt dużo zakłóceń od innych sieci WiFi.Qjawa pisze:Może potrzebne będzie jeszcze jakieś dodatkowe urządzenie?
Nie pomagam na PW!
-
Aha to więc sprawa wygląda następująco. Zakładam antene: jakąś np: dookulną na zewnątrz budynku. Sygnał doprowadzam do AP a AP przesyła sygnał WiFi do mojego lapka.
Jaką najlepszą antenę polececia i jakiego AP'ka.
Niestety będę to mieszkanie wynajmował i nie będę mógł założyć sobie legalnie np: neostrady. Liczę tylko i wyłącznie na łaskę HotSpotów, których w Gdyni jest co niemiara. Nie mam zamiaru kraść komuś internetu bo nawet nie wiem jak się włamać.
i nie chcę wiedzieć.
Pozdrawiam serdecznie
Jaką najlepszą antenę polececia i jakiego AP'ka.
Niestety będę to mieszkanie wynajmował i nie będę mógł założyć sobie legalnie np: neostrady. Liczę tylko i wyłącznie na łaskę HotSpotów, których w Gdyni jest co niemiara. Nie mam zamiaru kraść komuś internetu bo nawet nie wiem jak się włamać.

Pozdrawiam serdecznie
- wojteks
- *** Administrator ***
Zdecydowanie tylko i wyłącznie kierunkową.Qjawa pisze:Zakładam antene: jakąś np: dookulną na zewnątrz budynku.
Tak prosto też nie będzie. Jeden AP pracuje jako AP Client a drugi połączony z pierwszym kablem ethernet pracuje jako AP i rozsyła internet po WiFi. Przykładowe urządzenie to Ovislink G.Duo (jedno pudełko 2 2 torami radiowymi).Qjawa pisze:Sygnał doprowadzam do AP a AP przesyła sygnał WiFi do mojego lapka.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli ma być jakiś konkretny hotspot, to wybierz jednak antenę kierunkową.
To ze wynajmujesz nie oznacza, ze nie możesz mieć internetu.
To ze wynajmujesz nie oznacza, ze nie możesz mieć internetu.
Nie pomagam na PW.
-
Widzę, że dość dużo kombinacji z tym. Chyba jednak rozejrzę się za jakimś sprawdzonym i pewnym dostępem do netu, który by mi działał niezaleznie gdzie jestem.
Dzięki serdeczne za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-05-30, 17:55 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Dzięki serdeczne za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-05-30, 17:55 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-05-30, 16:55 przez Qjawa, łącznie zmieniany 1 raz.