Jak zwiększyć prędkość wysyłania SMSów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak zwiększyć prędkość wysyłania SMSów
Witam,
od długiego już czasu szukam rozwiązania, które pozwoli mi wysłać jak najwięcej SMSów w jednostce czasu. Aktualnie rekord dzierży nokia 6300 połączona przez USB via PC suite. Ten rekord to 1 SMS / 6 sekund.
Czy technicznie możliwe jest aby tą wydajność jeszcze podnieść? Jestem w stanie zainwestować w rozwiązanie, które mi to umożliwi. Zaznaczam, że zależy mi na fizycznym a nie wirtualnym rozwiązaniu problemu. Żadne bramki internetowe nie wchodzą w grę. Bezpośrednie połączenie do SMSC przez SMPP pewnie byłoby super rozwiązaniem ale niestety koszta są bardzo, za bardzo wysokie.
Czy ewentualne zastosowanie przemysłowego modułu GSM w trybie powiedzmy M2M i odpowiednie oprogramowanie całości dałoby zamierzony efekt?
Podobno w Plusie jest obecnie możliwość wysyłania SMSów przez traffic channels (GPRS) lecz niestety mi się to nie udało i po szybkości z jaką telefon wysyła SMS wnioskuję, że mimo ustawienia SMS via GPRS komunikacja obywa się po signaling channels.
Dodam, że testowałem już wszystkich polskich telekomów i bardzo wiele różnych konfiguracji sprzętowo-programowych i efekt jest niestety ten sam.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc w temacie!
Robert
od długiego już czasu szukam rozwiązania, które pozwoli mi wysłać jak najwięcej SMSów w jednostce czasu. Aktualnie rekord dzierży nokia 6300 połączona przez USB via PC suite. Ten rekord to 1 SMS / 6 sekund.
Czy technicznie możliwe jest aby tą wydajność jeszcze podnieść? Jestem w stanie zainwestować w rozwiązanie, które mi to umożliwi. Zaznaczam, że zależy mi na fizycznym a nie wirtualnym rozwiązaniu problemu. Żadne bramki internetowe nie wchodzą w grę. Bezpośrednie połączenie do SMSC przez SMPP pewnie byłoby super rozwiązaniem ale niestety koszta są bardzo, za bardzo wysokie.
Czy ewentualne zastosowanie przemysłowego modułu GSM w trybie powiedzmy M2M i odpowiednie oprogramowanie całości dałoby zamierzony efekt?
Podobno w Plusie jest obecnie możliwość wysyłania SMSów przez traffic channels (GPRS) lecz niestety mi się to nie udało i po szybkości z jaką telefon wysyła SMS wnioskuję, że mimo ustawienia SMS via GPRS komunikacja obywa się po signaling channels.
Dodam, że testowałem już wszystkich polskich telekomów i bardzo wiele różnych konfiguracji sprzętowo-programowych i efekt jest niestety ten sam.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc w temacie!
Robert
-
- Użytkownik forum
Re: Jak zwiększyć prędkość wysyłania SMSów
Raczej wiele nie pomogę, ale powiem tyle, że kuzyn po przestawieniu sobie w opcjach, aby SMSy były wysyłane przez dane pakietowe (GPRS/EDGE/UMTS/HSPA) a nie przez GSM, odczuł dużą różnicę i smsy wysyłały się o wiele szybciej 

-
- Początkujący użytkownik forum
Kupić telefon z dwoma kartami SIM jak Barel. Niedawno widziałem na jakimś portalu telefon nawet z czterema kartami i to raczej dedykowany osobom o dużej aktywności.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Pewnie dlatego że GSM ma ograniczoną przepustowość, a poza tym są sprawdzane pewnie jakieś sumy kontrolne oraz przesyłane potwierdzenia/raporty. Rozmowa nei jest tak opóźniona, a to dlatego że mimo utraty danych (zakłóceń) i tak obie osoby są wstanie się porozumieć, a przy SMSie cała treśc musi być w 100% poprawna.eurobert pisze: Ten rekord to 1 SMS / 6 sekund.
Bardzo możliwe jeśli ktoś ma 3G i cały czas połączenie z internetem. Z GPRS/EDGE może być różnie. No i niestety aku szybciej się rozładuje, 3G trochę pożera prądu.Voytec pisze:Raczej wiele nie pomogę, ale powiem tyle, że kuzyn po przestawieniu sobie w opcjach, aby SMSy były wysyłane przez dane pakietowe (GPRS/EDGE/UMTS/HSPA) a nie przez GSM, odczuł dużą różnicę i smsy wysyłały się o wiele szybciej
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- Guru bezprzewodowy
Po 3G szybciej wysyłają się SMSy niż po 2G Nie trzeba tutaj bawić się z wysyłaniem via GPRS gdyż to raczej u nas w kraju nie funkcjonuje.
Do tego typu zastosowań polecam Serwer SMS: www.serwersms.pl
Do tego typu zastosowań polecam Serwer SMS: www.serwersms.pl
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Poczytajcie sobie regulaminy świadczenia usług przez operatorów.
Za takie (i nie tylko) działania mogą nawet rozwiązać umowę w trybie natychmiastowym i żądać opłacenia kary umownej, jeśli korzysta się z postpaida.
Za takie (i nie tylko) działania mogą nawet rozwiązać umowę w trybie natychmiastowym i żądać opłacenia kary umownej, jeśli korzysta się z postpaida.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Patryk, co masz właściwie na myśli?