Update firmware'u Vodafone k3565-Z - i nie działa
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Update firmware'u Vodafone k3565-Z - i nie działa
Witam
Pokusiłem się o update firmware'u w moim modemie, doczytałem gdzieś że jest to ZTE 626 Znalazłem do niego firmware i troche może bezmyślnie ale takie zte_firmware_MF626_VIVO_V1.00.01 i teraz modem jest wykrywany przez system, jako ZTE USB modem ale przez program TopNet info nie mogę się połączyć, dc unlocker go nie widzi.. Inne update go wykrywa ale nie pozwala zrobić update, i tu moje pytanie co dalej ? Czy to sie da uratować jakoś ?
Pokusiłem się o update firmware'u w moim modemie, doczytałem gdzieś że jest to ZTE 626 Znalazłem do niego firmware i troche może bezmyślnie ale takie zte_firmware_MF626_VIVO_V1.00.01 i teraz modem jest wykrywany przez system, jako ZTE USB modem ale przez program TopNet info nie mogę się połączyć, dc unlocker go nie widzi.. Inne update go wykrywa ale nie pozwala zrobić update, i tu moje pytanie co dalej ? Czy to sie da uratować jakoś ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Update firmware'u Vodafone k3565-Z - i nie działa
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
A jak z tego QPST korzystać ? Bo tu jest 8 czy 10 rożnych programów..
Generalnie każdy pokazuje tylko com port 1 oraz 2 modem jest na 12...
A sterowniki win sobie sam zainstalował zaraz po update, teraz za każdym razem po podłączeniu świeci sie tylko na zielono..
Generalnie każdy pokazuje tylko com port 1 oraz 2 modem jest na 12...
A sterowniki win sobie sam zainstalował zaraz po update, teraz za każdym razem po podłączeniu świeci sie tylko na zielono..
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Swiecenie na zielono oznacza, ze laczy sie z GPRS.
W QPST musisz dodac port 12 -> QPST --> QPST Configuration --> Ports --> Add New Port...
Przy pomocy EFS Explorer mozesz zobaczyc czy sie polaczysz i co jest w ROMie
W QPST musisz dodac port 12 -> QPST --> QPST Configuration --> Ports --> Add New Port...
Przy pomocy EFS Explorer mozesz zobaczyc czy sie polaczysz i co jest w ROMie
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Jeśli jest włożona karta Sim i świeci na zielono... A jeśli jej nie ma i świeci ?;p
Com port 12 ENABLED , No Phone, link USB . ale znalazłem na Com 15 ;D
po odpaleniu EFS expl. wyswietla mi jakieś informacje
SURF6246-RTR6285-A2
jest drzewo katalogów wiec wnioskuje że tak miało być ?
Com port 12 ENABLED , No Phone, link USB . ale znalazłem na Com 15 ;D
po odpaleniu EFS expl. wyswietla mi jakieś informacje
SURF6246-RTR6285-A2
jest drzewo katalogów wiec wnioskuje że tak miało być ?
Ostatnio zmieniony 2011-02-06, 08:58 przez mayka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Drzewo oznacza ze modem zyje - widzisz system operacyjny modemu. Czyli nie jest jeszcze tragicznie.
Masz jakies pliki z koncowkami .FLG i wielkoscia 0 byte?
Masz jakies pliki z koncowkami .FLG i wielkoscia 0 byte?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Niestety nie jedyny plik jaki ma 0 bajtów to "FLAG_NO_DONLOAD", może przez gg będzie ławiej rozmawiać jeśli masz chwile
Ostatnio zmieniony 2011-02-05, 22:11 przez mayka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie mam GG. Jutro moge sprobowac podeslac Ci dump.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Jeśli znalazł byś chwile żeby sie tym zająć to jak najbardziej poczekam;)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wrzuc prosze jeszcze screenshoty zawartosci modemu (z EFS).
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Z któregoś konkretnego folderu ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
Czy ktoś oprócz Pana "key'a" orientuje może co z tym zrobić żeby go podnieść ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wyglada dziwnie. Przypomnije sie prosze w piatek na PW - w tej chwili jestem poza domem.mayka pisze:http://zapodaj.net/cef3c693aa22.png.html
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Ok, odezwe się, bo widzę że jeśli nie Pan to chyba nikt inny nie pomoże, wiec i tak <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> specjalnie wyjścia.. A nie chciał bym uwalić tego modemu do końca
-
- Użytkownik forum
W związku z tym że mamy piątek się przypominam 

- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
W załączniku masz zawartość z EFS modemu Vodafone K3565-z i screenshot zawartosci modemu (z EFS).
Obraz iso pobierzesz z Chomika nazwa pliku to ZTEMODEM.ISO
W EFS plik PCUI.VN zawiera informację o orginalnym brandingu modemu
Obraz iso pobierzesz z Chomika nazwa pliku to ZTEMODEM.ISO
W EFS plik PCUI.VN zawiera informację o orginalnym brandingu modemu
-
- Użytkownik forum
No i muszę odkopać temat.. wkońcu mam chwile żeby się tym zająć.. Może ktoś pomóc ? Wgrałem plik iso, ale on niestety jest tylko od brandu modemu. A chyba przy próbie update'u cos uwaliłem bo modem cały czas swieci na zielono.. Jak by ktoś wiedział co zrobić i mógł pomóc..
Pliki w QPST expl. Też sie zgadzają, z tymi które dostałem od lesiolo ale nadal nic.. Może jakiś link do firmware'u do tego modemu ?
Pliki w QPST expl. Też sie zgadzają, z tymi które dostałem od lesiolo ale nadal nic.. Może jakiś link do firmware'u do tego modemu ?
-
- Użytkownik forum
Może ktoś zrobić backup swojego firmware'u ? Bo niestety ale nie mogę nigdzie znaleźć takiego pliku. Dla k3565 od huaweia jest dużo firmware'u jest sporo a dla tego od zte <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> znaleźć..
Pomoże ktoś ?

Pomoże ktoś ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie znalazlem mozliwosci zciagniecia firmware przy pomocy QPST, a JTAGiem nie chce mi sie bawic - zbyt duze ryzyko.
Anyway, na ebay.de te sticki "chodza" w granicy 20...40 pln, chyba nie ma sensu zbyt dlugo kombinowac z ozywieniem twojego?
Anyway, na ebay.de te sticki "chodza" w granicy 20...40 pln, chyba nie ma sensu zbyt dlugo kombinowac z ozywieniem twojego?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Witam, zrobilem identycznie jak kolega przez nieuwage zapakowalem mu soft z 626. QPST laczy sie, ale czy jest mozliwosc kopiowania calych folderow, poniewaz troche roboty jest bo w podfolderach jest ciut tego. Dodam, ze mam k3565-z takze nie uszkodzony drugi, z ktorego moglbym to wydlubac, i czy cos by dalo ptrzerzucenie, na ten niefortunnie zupgradowany ?
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Witam,
Posiadam modem jak z tematu, uszkodzony w podobny sposób. W końcu udało mi się przywrócić go do życia
Wszystkie potrzebne pliki wrzuciłem tu: http://chomikuj.pl/piori/bez-kabli/ZTE+K3565-Z+firmware
Cała istota rozwiązania problemu polega na wrzuceniu z pomocą QPST do głównego katalogu modemu pliku PCUI.VN, który to zawiera informacje na temat modelu naszego urządzenia. Dzięki temu modem jest poprawnie rozpoznawany przez program aktualizujący firmware (DL_ K3565-Z_ Celcom_ EUV1. 00. 01.exe) i daje się uruchomić całą procedurę.
Przypominam o wyjęciu karty SIM, ja przy pierwszym podejściu o tym zapomniałem i podczas upgrade'u wyskoczył jakiś błąd, ale po wyjęciu karty wszystko przebiegło prawidłowo i modem działa.
W czasie upgrade'u aktualizowany jest także dashboard, w nowym znajdują się sterowniki działające także z Windows 7, więc nie trzeba już dogrywać ich ręcznie.
Autorem solucji jest MtwStark z tego forum http://3g-modem.wetpaint.com/thread/328 ... Results=20 i jemu należą się podziękowania za eksperymenty z plikami
Posiadam modem jak z tematu, uszkodzony w podobny sposób. W końcu udało mi się przywrócić go do życia

Wszystkie potrzebne pliki wrzuciłem tu: http://chomikuj.pl/piori/bez-kabli/ZTE+K3565-Z+firmware
Cała istota rozwiązania problemu polega na wrzuceniu z pomocą QPST do głównego katalogu modemu pliku PCUI.VN, który to zawiera informacje na temat modelu naszego urządzenia. Dzięki temu modem jest poprawnie rozpoznawany przez program aktualizujący firmware (DL_ K3565-Z_ Celcom_ EUV1. 00. 01.exe) i daje się uruchomić całą procedurę.
Przypominam o wyjęciu karty SIM, ja przy pierwszym podejściu o tym zapomniałem i podczas upgrade'u wyskoczył jakiś błąd, ale po wyjęciu karty wszystko przebiegło prawidłowo i modem działa.
W czasie upgrade'u aktualizowany jest także dashboard, w nowym znajdują się sterowniki działające także z Windows 7, więc nie trzeba już dogrywać ich ręcznie.
Autorem solucji jest MtwStark z tego forum http://3g-modem.wetpaint.com/thread/328 ... Results=20 i jemu należą się podziękowania za eksperymenty z plikami

- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Czy ZTE Join Air jest po polsku i jak możesz to wstaw na chomika obraz ISO zgrany z modemu.piori pisze:W końcu udało mi się przywrócić go do życia
To postaram się dodać wszystkich polskich operatorów.
- piori
Niestety jest po angielsku, domyślnie jest tylko jeden operator - Celcom. Obraz wstawiłem.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
posiadam k3565z po niefortunnym upie i teraz nie widzi go komp. Da się go jeszcze jakoś podnieść? Modemy dla mnie to na razie początki ale bawię już dość długo w blackberry i wiem że można robić mini apliki w formacie bat. które podnoszą na pierwszy rzut oka martwy tel. Czy z modemem tez tak da rade?
posiadam k3565z po niefortunnym upie i teraz nie widzi go komp. Da się go jeszcze jakoś podnieść? Modemy dla mnie to na razie początki ale bawię już dość długo w blackberry i wiem że można robić mini apliki w formacie bat. które podnoszą na pierwszy rzut oka martwy tel. Czy z modemem tez tak da rade?
-
- Stały użytkownik forum
piori pisze:;]Witam,
Posiadam modem jak z tematu, uszkodzony w podobny sposób. W końcu udało mi się przywrócić go do życia![]()
Odgrzeje ten temat ;-)
Wgrałem firmware DL_ K3565-Z_ Celcom_ EUV1. 00. 01.exe - skopiowalem ten plik PSUI.VN do kat. głównego ,skasowałem taki sam plik oryginalny jaki tam był - uruchamiam po WinXP ten plik DL_ K3565-Z_ Celcom_ EUV1. 00. 01.exe i sfleszował sie OK ..ale cośś tu nie rozumiem.
po włożeniu modemu chce instalować soft 'Air......' ?
to po co w pliku ZTEMODEM.ISO jest katalog 'inne' a w nim TNI ??
-
- Użytkownik forum
Po prostu chce się wgrać standardowy Join Air wraz ze sterownikami, który jest w dashboardzie i to normalne. TNI dorzuciła osoba, która modyfikowała dashboard.7dziadek pisze: (...)..ale cośś tu nie rozumiem.
po włożeniu modemu chce instalować soft 'Air......' ?
to po co w pliku ZTEMODEM.ISO jest katalog 'inne' a w nim TNI ??
-
- Stały użytkownik forum
To nie można zrobić od razu tak aby uruchamiał si e TNI zamiast 'JoinAir' ??
- piori
Zrobić się da, wystarczy wskazać do niego ścieżkę w pliku autorun.inf Jednak wtedy nie zainstalują się automatycznie sterowniki i trzeba będzie to zrobić ręcznie. Druga sprawa, to TNI nie będzie się sam aktualizować i zapisywać ustawień, bo dysk modemu jest w systemie widoczny tylko do odczytu.
Edit:
Poza tym nie pamiętam, czy w tym modemie nie jest tak, że dopóki dysk nie zostanie "wysunięty", to sam modem pozostaje niewidoczny, a nie mam go przy sobie, żeby to sprawdzić. To dodatkowo komplikowało by sytuację, bo po uruchomieniu programu trzeba by było ręcznie "wysuwać" dysk i program "wisiałby" tylko w pamięci ram. Aby po zamknięciu ponownie go uruchomić należałoby wyjąć i ponownie podłączyć modem i cała procedura od początku...
Edit:
Poza tym nie pamiętam, czy w tym modemie nie jest tak, że dopóki dysk nie zostanie "wysunięty", to sam modem pozostaje niewidoczny, a nie mam go przy sobie, żeby to sprawdzić. To dodatkowo komplikowało by sytuację, bo po uruchomieniu programu trzeba by było ręcznie "wysuwać" dysk i program "wisiałby" tylko w pamięci ram. Aby po zamknięciu ponownie go uruchomić należałoby wyjąć i ponownie podłączyć modem i cała procedura od początku...