Czym różni sie internet radiowy od wi-fi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Matislo
Początkujący użytkownik forum

Czym różni sie internet radiowy od wi-fi

Post autor: Matislo »

Nie jestem za bardzo w temacie, raczej początkujący więc proszę o wyrozumiałość. Czym różni sie internet radiowy od wi-fi. Jaka może byś maksymalna prędkość internetu radiowego i jego zasięg. Widziałem w sprzedaży anteny gdzie jest napisane że maja np. tyle a tyle Ghz (np 2,5 albo 5) co to oznacza i czy ma jakiś wpływ na przepustowośc. Pozdrawiam
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Czym różni sie internet radiowy od wi-fi

Post autor: key »

Matislo pisze:Czym różni sie internet radiowy od wi-fi.
Niczym.
Matislo pisze:Jaka może byś maksymalna prędkość internetu radiowego i jego zasięg.
Jedno zalezy bezposrednio od drugiego. Jest jeszcze pare innych parametrow majacych znaczenie, bez szklanej kuli nikt nic nie powie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

key pisze:Niczym.
Ogólnie można powiedzieć, że WiFi jest podzbiorem radiowego. GSM/CDMA wszelkiej maści to też radiowy niby ;)
Matislo

No ok dzięki za odpowiedź, ale mam jeszcze takie pytanie, mianowicie mam antenę radiową (dookolna) czy będzie mozliwe odbieranie z niej internetu z kompa, który ma wi-fi, czy będę potrzebował jakiejś specjalnej anteny by odebrac sygnał? Dzieki za odpowiedź
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Na różne częstotliwości są różnego typu anteny. Ale w internecie radiowym raczej anteny kierunkowe się stosuje a nie dookólne. Wszystko zależy jaki internet chcesz odbierać.
Matislo

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl. Dlaczego antena kierukowa, i co kryje sie pod zdaniem "Wszystko zależy jaki internet chcesz odbierać". Pozdr
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Bo kierunkowa zbiera sygnał prosto z nadajnika więc sygnał jest silniejszy, bo ukierunkowany. A internet możesz przecież odbierać różny na różnych częstotliwościach - komórkowy (Plus, Orange, Era, Play), zwykły WiFi, WiMAX itd. Trzeba poczytać ;)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Internetem radiowym nazywamy metodę przesyłania danych, której działanie oparte jest na bezprzewodowym przesłaniu danych z wykorzystaniem danego pasma, np. Wi-Fi (2 podzbiory: 2,4 GHz i 5 GHz), GSM (np. 900 MHz, 1800 MHz), UMTS (np. 2100 MHz, 900 MHz), LTE (np. 800 MHz, 1800 MHz, 2,6 GHz). Każda z tych technologii to technologia bezprzewodowa, czyli radiowa.
Matislo pisze:mam antenę radiową (dookolna)
Na jakie pasmo jest ta antena? Masz jakąś instrukcję od niej? Nazwę?
Matislo

Jest to antena aktywna yagi dookólna 14 dBi - 2.4 GHz
tutaj link

http://yagi.pl/antena-dooklna-crevice-s ... p-352.html
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Matislo pisze:antena aktywna yagi dookólna 14 dBi - 2.4 GHz
To nie jest antena, to kawał aluminium z wyciętymi szczelinami, jeszcze gdzie według Ciebie jest aktywna?
Nie pomagam na PW!
Matislo

To co polecacie. mieszkam nad jeziorem z tym,moji krewni i poru innych sąsiadów mieszkają trochę dalej(prawie po drugiej stronie jeziora od 5 do 7 km) a tylko ja mam dostęp do kabla telefonicznego no i chcielibyśmy(raczej oni) mieć dostęp do neta. Na działce mam stary wiatrak, który znajduje się na maszcie i tam myslałem umieścić antenę. Czy zaproponujecie w takim razie jakieś rozwiązanie? Pozdrawiam
ODPOWIEDZ