[NEWS] Era zmienia się w T-Mobile

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jonowaty
Specjalista bezprzewodowy-junior

[NEWS] Era zmienia się w T-Mobile

Post autor: jonowaty »

T-Mobile zastąpi Erę 5 czerwca br. Wszystkie zmiany związane z wprowadzeniem nowej marki zostaną przeprowadzone płynnie, bez przerwy w świadczeniu usług i nie będą w żaden sposób odczuwalne dla obecnych klientów Polskiej Telefonii Cyfrowej (PTC). Wszystkie produkty sieci Era dostępne dotychczas w sprzedaży pozostają aktywne, a umowy zawarte do 5 czerwca będą obowiązywały w całym zakresie również po wprowadzeniu marki T-Mobile. Zasady korzystania z usług przedpłaconych w Tak Taku oraz Heyah pozostają niezmienione.

T-Mobile w ofercie inauguracyjnej wprowadzi pakiet usług, które pozwolą na korzystanie z wszelkich udogodnień związanych z przystąpieniem do globalnej marki. Po raz pierwszy w historii klienci sieci mobilnej w ramach opłaty abonamentowej otrzymają możliwość nielimitowanych połączeń na numery globalnej sieci zarówno w kraju jak i na całym świecie. W zakresie usług roamingowych i międzynarodowych T-Mobile wprowadzi multipakiety na połączenia roamingowe, międzynarodowe oraz wysyłanie wiadomości tekstowych i multimedialnych w Unii Europejskiej. W zakresie dostępu do Internetu T-Mobile wyznaczy nowy standard, w którym klienci nie będą płacili za dane przesłane ponad dostępny pakiet danych w roamingu. Oferta T-Mobile będzie dostępna zarówno dla nowych jak i obecnych klientów PTC, a szczegóły dotyczące nowych rozwiązań będą widoczne na stronie www.t-mobile.pl od dnia wprowadzenia ich do sprzedaży.

Operatorem sieci T-Mobile w Polsce będzie PTC, firma istniejąca od 1995 roku. Pierwszym współzałożycielem, a obecnie jedynym właścicielem PTC, jest globalny koncern telekomunikacyjny Grupa Deutsche Telekom (DT), do której należy marka T-Mobile.

Grupa Deutsche Telekom jest jednym z wiodących światowych koncernów telekomunikacyjnych, który obsługuje około 128 milionów klientów usług mobilnych, 36 milionów linii stacjonarnych i w przybliżeniu 17 milionów linii szerokopasmowych (dane na 31 marca 2011). Grupa świadczy usługi i produkty dla sieci stacjonarnych, telefonii komórkowej, Internetu oraz IPTV, a także oferuje rozwiązania ICT dla klientów biznesowych i korporacyjnych. Deutsche Telekom jest obecny w ponad 50 krajach i zatrudnia około 244 tysięcy pracowników na całym świecie.

Źródło
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: [NEWS] Era zmienia się w T-Mobile

Post autor: adamos22 »

Powiem szczerze co tym myślę:
1) News niby świeży, ale dla nikogo kto ma dostęp do jakichkolwiek mediów ta zmiana zaskoczeniem nie była. Pomimo to uważam, że kampanie jest bardzo słaba - nie ma jasnego przekazu, że to Era zmienia się w T-mobile, raczej akcentowana jest tylko nowa marka.

2) Wielu z niecierpliwością a zarazem nadzieją na obniżki oczekiwało na ten rebranding, co od początku uważałem i uważam za niepoważne i nieuzasadnione.

3) Ani Era w rękach DT nie była nigdy siecią specjalnie innowacyjną ani oferującą najtańsze połączenia, czy też tanie telefony, ani w abonamencie ani pre-paid.

4) Era ma chyba najmniejszy zasięg 3G w Polsce, transmisja danych jest droga, nie mają CDMA ani UMTS 900 i nie robią nic aby to zmienić.

5) Po zmianie na T-mobile nic się w najbliższym czasie nie zmieni w tym zakresie - dowód

6) T-mobile to sieć, która stawia sobie na 1 miejscu jak największy zysk, mniej liczy się tutaj udział w rynku, przodowanie w innowacjach czy rozwój sieci.

7) Tańsze rozmowy i transmisja danych za granicą - główna strategia promocyjna T-mobile skierowana jest raczej dla wąskiej grupy osób, które często podróżują do wybranych krajów UE.

8) Jedna z najlepszych domen wśród operatorów - era.pl została zastąpiona czymś takim jak T-mobile.pl - Nasza-klasa wydała grubą kasę za domenę nk.pl aby pozbyć się myślnika w nazwie domeny, ale Niemcom to nie przeszkadza.

9) Era była marką która swego czasu znaczyła na rynku naprawdę dużo, niektóre reklamy ery do dziś są uznawane za jedne z najlepszych polskich reklam, znika kolejna tak wartościowa i dobrze promowana marka, z którą związanych było mnóstwo ludzi - mimo wszystko szkoda.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez adamos22, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

Post autor: M@jkel »

Krótko mówiąc: dostaniemy kilka niepotrzebnych gadżetów i mamy się z tego cieszyć. Po kiego grzyba ten rebranding? Chyba tylko i wyłącznie tak jak w przypadku Idea/TPSA->Orange: żeby wyssać z dobrze prosperującej firmy "troszkę" pieniędzy. Smutne.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

adamos22 pisze:3) Ani Era w rękach DT nie była nigdy siecią specjalnie innowacyjną ani oferującą najtańsze połączenia, czy też tanie telefony, ani w abonamencie ani pre-paid.
Z tym się zgadzam w 100%.

Niedługo kończy mi się umowa z jeszcze Erą i zapowiedziałem sobie że tylko czekam na ofertę z telefonem. Jeśli mam przedłużyć umowę to potrzymam ich w niepewności aż do końca. Być może napiszę wypowiedzenie i przejdę do Tak-Tak jak kiedyś z Tak-Tak przeszedłem do abonamentu.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

adamos22 pisze:Era była marką która swego czasu znaczyła na rynku naprawdę dużo, niektóre reklamy ery do dziś są uznawane za jedne z najlepszych polskich reklam, znika kolejna tak wartościowa i dobrze promowana marka [...] mimo wszystko szkoda.
Nic dodać nic ująć. Szkoda i to bardzo szkoda.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Skończy się to pewnie tak jak rebranding Idea -> Orange...
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Ciekawe co zrobią z WiMAX'em - chyba komuś odsprzedadzą, bo do portfolio T-Mobile to on nie za bardzo pasuje.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Przypadkiem T-mobile Usa nie ma wimaxu?
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

adamos22 pisze:8) Jedna z najlepszych domen wśród operatorów - era.pl została zastąpiona czymś takim jak T-mobile.pl - Nasza-klasa wydała grubą kasę za domenę nk.pl aby pozbyć się myślnika w nazwie domeny, ale Niemcom to nie przeszkadza.
To w ogóle jakaś dziwna sprawa, bo domena tmobile.pl (tak jak i zresztą tmobile.com.pl) jest od ponad 10 już lat własnością Deutsche Telekom. Pewnie szykują jeszcze coś innego pod tym adresem.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Raczej wykupiona jest domena, żeby jej nikt nie podkupił i nie robił czegoś o podobnej nazwie.
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

O, właśnie czytam, że Orange i T-Mobile od września będą wspólnie budować sieć - może jednak coś sensownego z tego będzie, oby.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli jak będzie Orange siadać to i T-Mobile i odwrotnie. ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:żeby jej nikt nie podkupił i nie robił czegoś o podobnej nazwie
I potem chciał odsprzedać opowi za górę kasy, tak jak już jeden operator domenę odkupywał.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ja.michal pisze:Czyli jak będzie Orange siadać to i T-Mobile i odwrotnie
Nie, nie sądzę by było tak, jak w Wielkiej Brytanii.
Mnie najbardziej ciekawią plany wspólnych zakupów sprzętu w świetle tego, iż PTC opiera się na Ericssonie, a PTK na Huawei.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Patryk pisze:Mnie najbardziej ciekawią plany wspólnych zakupów sprzętu w świetle tego, iż PTC opiera się na Ericssonie, a PTK na Huawei.
Hauricssona zrobią. ;) Jakoś się na pewno dogadają, oby wybrali lepszy sprzęt.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Pożyjemy zobaczymy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Pożyjemy zobaczymy.
Oby tylko nie było to ze szkodą dla jakości obu sieci.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

W Arkadii w Warszawie już zróżowieli. ;)
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:Raczej wykupiona jest domena, żeby jej nikt nie podkupił i nie robił czegoś o podobnej nazwie.
No ale przez 10 lat mogliby coś pod tym adresem uruchomić. Jednak domena bez kreski jest IMHO atrakcyjniejsza niż z kreską. Czasami nie ogarniam korporacyjnego postrzegania rzeczywistości...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

M@jkel pisze:mogliby coś pod tym adresem uruchomić.
Myślę że na każdej wykupionej domenie zrobią przekierowanie na t-mobile.pl
Nie pomagam na PW!
jonowaty
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: jonowaty »

a będzie można na mocy tego że era zamienia sie w t mobile rozwiązać bezkarnie umowę ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Zawierasz umowę z Polską Telefonią Cyfrową więc nie wiem na jakiej podstawie chcesz rozwiązywać umowę :]
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

zDaleKi

krystianb pisze:No i mamy T-mobile PL
Aż zerkam na telefon, czy jest Era czy nie....
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

BliSki pisze:Aż zerkam na telefon, czy jest Era czy nie
To inna bajka, dopiero nowe karty SIM (telefony brandowane) będą zgłaszać się jako t-mobile.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:To inna bajka, dopiero nowe karty SIM (telefony brandowane) będą zgłaszać się jako t-mobile.
Zapowiedź była taka, że sms każdego użytkownika zapytają o zmianę nazwy na wyświetlaczu, w przypadku zgody wyślą do karty sim nowy soft. (oczywiście nie każda karta sim i telefon to poprawie obsłuży)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Przy wyszukiwaniu sieci na karcie Playa nadal ze stacji świeci napis Era (2G), Era (3G).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ja.michal pisze:Przy wyszukiwaniu sieci na karcie Playa nadal ze stacji świeci napis Era
Dopiero nowe karty będą za jakiś czas miały zmienioną nazwę operatora (telefon wyszukuje opa po numerkach a te na karcie SIM mają przypisane nazwy).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Przy wyszukiwaniu sieci na karcie Playa nadal ze stacji świeci napis Era (2G), Era (3G).
To co pokazuje telefon w wynikach wyszukiwania sieci zależy od jego firmware, nie od karty SIM.
Od karty może zależeć (choć nie musi, zależy od chęci opa) nazwa operatora na wyświetlaczu będąc zalogowanym do sieci.
zDaleKi

krystianb pisze:Zapowiedź była taka, że sms każdego użytkownika zapytają o zmianę nazwy na wyświetlaczu
W sumie fakt. Trochę się zagalopowałem w tych zmianach ;)
Patryk pisze:To co pokazuje telefon w wynikach wyszukiwania sieci zależy od jego firmware
Zobaczymy jak to rozwiążą.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ