Problem z konfiguracją WL 5450AP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z konfiguracją WL 5450AP
W dużym skrócie. Mam w domu sieć bezprzewodową i chcę zwiększyć jej zasięg. W tym celu chcę użyć WL5450 AP, jako że obsługuje on tryb repeater. Jednak podczas konfiguracji pojawiają się schody - nie mam zielonego pojęcia, jak powinienem skonfigurować urządzenie. Nie wiem, czy ma to coś do rzeczy, ale wzmacniana sieć szyfrowana jest WPA2-PSK.

- oliva
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Problem z konfiguracją WL 5450AP
Dla mnie tryby repeater to taka sama zabawka jak QoS w np. TP-LINK WR543G. Ma działać, a dobrze nie działa.
Z doświadczenia powiem Ci tak. W jednym z budynków o ścianach żelbetonowych założyłem zwykły router. Niestety nie wszyscy się cieszyli bo co niektórym zrywało połączenie. Wymieniłem antenę na 10dBi i wszystko wróciło do normy. Oryginalna była 5dBi. Odpowiednio trzeba ją ustawić (pośrednio) by polaryzacje się zgadzały.
[ Dodano: 2011-05-27, 20:07 ]
Aha. Jeśli antena dookólna to patrz na firmę TP-LINK lub OVISLINK inne też mogą być np. INTERLINE. Broń Cię od kupna 12dBi na alledrogo za 3,50 zł bo kupisz plastik z kawałkiem drutu
Z doświadczenia powiem Ci tak. W jednym z budynków o ścianach żelbetonowych założyłem zwykły router. Niestety nie wszyscy się cieszyli bo co niektórym zrywało połączenie. Wymieniłem antenę na 10dBi i wszystko wróciło do normy. Oryginalna była 5dBi. Odpowiednio trzeba ją ustawić (pośrednio) by polaryzacje się zgadzały.
[ Dodano: 2011-05-27, 20:07 ]
Aha. Jeśli antena dookólna to patrz na firmę TP-LINK lub OVISLINK inne też mogą być np. INTERLINE. Broń Cię od kupna 12dBi na alledrogo za 3,50 zł bo kupisz plastik z kawałkiem drutu

-
- Początkujący użytkownik forum
Na razie mam Ovislinka w celach testowych. Chcę go ustawić w tryb AP Client+Router, tylko nie wiem, czy ma on taką możliwość, jeżeli nie, to chciałbym tylko wzmocnić sygnał z routera TP-Link w8901g
- oliva
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Więc ustaw tryb jakim dysponuje urządzenie.