Witam. Jestem tutaj nowy i nie znam się zbytnio na modemach internetowych, dlatego przychodzę do was z prośbą o pomoc
Otóż posiadam modem Huawei E220 z sieci PLAY i na tą sieć mam internet. Kilka tygodni temu miałem problemy z połączeniem tj. zawieszało się i nie dało się go rozłączyć (windows dostawał zwiechy). Dopiero po odłączeniu kabla USB wszystko wracało do normy. Po którymś razie, gdy podłączyłem modem to w polu "znaleziono nowy sprzęt" zatrzymało się na "Data Interface" i poprosiło mnie o sterownik, mimo iż powinien się sam zainstalować z modemu. Dopiero dzisiaj w komisie zrobili mi Flash softu w modemie i niby wszystko jest OK, ale u mnie nadal bez zmian. Pobrałem więc sterowniki do tegoż modemu i instalacja "Data Interface" idzie Okej, lecz po tym powinno jeszcze znaleźć modem jako "Stacja Dysków CD", czego tutaj nie robi.
No tak, tylko, że ja potrzebuje teraz modem, bo połączenie tej samej karty SIM w nokii N73 jest o wiele wolniejsze. Poza tym wolałbym wiedzieć jak to naprawić, a nie od razu sprzedawać.
Mam ten modem jako zapas awaryjny, ale kiedyś używałem przez jakieś 2 lata i z takimi objawami miałem nie jednokrotnie do czynienia-źle zainstalował się jakiś sterownik w windowsie i wychodzą jaja, ale ja nie miałem nerwów do tego i kupiłem wówczas router Asusa za 300 i łączyłem go przez router , później przeszedłem w kompie na Linuxa i nawet jak łączyłem go bezpośrednio to nie miałem z nim problemów
Ale czy ktoś wie, dlaczego tak poprostu przestał odczytywać z Flasha sterownik do "Data Interface" i czemu nawet po instalacji zewnętrznych sterowników nie wykyrwa modemu jako napędu CD (tak żeby było PLAY ONLINE w "Mój Komputer) ??
Więc powiedz mi jak połączyć się z netem za pomocą tego modemu bez tego wirtualnego CD??
Gdy podłączam modem i wskażę sterowniki (pobrane z netu) to wyskakują mi tylko 2 wykyte sprzęty. Są to dwa "Data Interface" które zamieniają się po wgraniu "zewnętrzych" sterowników kolejno w:
Huawei Mobile Connect 3G Modem
Huawei Mobile 3G PC UI Interface
PS: zawsze wyskakiwało więcej tych "znaleziono nowy sprzęt" i wszystko instalowało się automatycznie (sterowniki z flasha modemu) po czym znajdywało modem jako napęd CD i uruchamiała się aplikacja PLAY ONLINE.
Będę GIGA wdzięczny jeśli ktoś powie mi jak to ogarnąć do kupy
Quake96 pisze:Są to dwa "Data Interface" które zamieniają się po wgraniu "zewnętrzych" sterowników kolejno w:
Huawei Mobile Connect 3G Modem
Huawei Mobile 3G PC UI Interface
No to użyj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> albo zainstaluj aplikacje Play z internetu.
Pobrałem ten program "Top NetInfo" i przy próbie połączenia wykakuje mi taki błąd:
"Błąd dial-up nr 692. Hardware failure in port or attached device.
PL: Prawdopodobne przyczyny błędu:
- awaria modemu
- problem z kodem PIN (np. nieprawidłowy, niewprowadzony)."
Od razu zaznaczam, że na karcie nie ma blokady PIN, a bynajmniej zawsze przy łączeniu przez dial-up, lub PLAY ONLINE, nie prosiło mnie o PIN.