Internet bezprzewodowy na wsi

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dox
Początkujący użytkownik forum

Internet bezprzewodowy na wsi

Post autor: Dox »

Witam. Od ponad trzech lat posiadam Internet od Netii. Mieszkam na wsi, jego prędkość wynosi 1 mb/s. Nie mogę powiedzieć Internet nie był super stabilny. Czasmi wyłączał się, ale po chwili odzyskiwał sprawność. Od roku jest następująco sytuacja - Internet chodzi od godziny 10.20 do 19.20. Później w ogóle go nie ma. Kiedy odłącze router i go znowu podłaczę zaplają się 3 kontrolki. Wtedy przez jakieś... 15 sekund mam Internet i znowu się wyłącza. Tak, płace za 9 h Internetu 1 mb/s 49 zł miesięcznie. Zakładałem już te wszystkie filtry, bla bla... nic nie pomaga. Rozmawiałem z Netią miliony razy, mówią że linia jest za słaba i że nie da się nic zrobić. Nie mam już siły się z nimi kłóćić

Pojawiło się światełko w tunelu. Kumpel na tej samej linii ma neta o prędkośći 2 - 3 mb/s. Nie wiem to chyba bezprzewodowy na zasadzie limitu 3 gb. Wiem, to głupota bo chodzi mu z 5 dni i później nic ale mi nie o to chodzi. Czy istnieje jakiś Internet bezprzewodowy też o takiej prędkości tylko, że z większym limitem ? Coś koło 10 GB+ by mnie satysfakcjonowało.

Podsumowująć - Zależy mi na bezprzewodowym Internecie który będzie chodził stale, przy dobrej prędkośći i przy dużym limicie danych. Ściagam, uploaduje, oglądam filmiki na youtube, gram w MMO.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet bezprzewodowy na wsi

Post autor: ryba825 »

Podaj dokładną lokalizację Twoją.
Dox

Mam podać miejsce zamieszkania ?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Miejscowość, w której będzie używany internet.
Dox

Witowo, woj kujawsko - pomorskie
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

Dox pisze: Podsumowująć - Zależy mi na bezprzewodowym Internecie który będzie chodził stale, przy dobrej prędkośći i przy dużym limicie danych. Ściagam, uploaduje, oglądam filmiki na youtube, gram w MMO.
Współczuję problemów z Netią, ale może być ciężko znaleźć bezprzewodową ofertę konkurującą z kablem 1 Mb/s. O limitach wiesz, co do prędkości to nie jest ona stała gdyż zależy od liczby klientów w Twojej okolicy. Możesz trafić akurat na jakiś jeszcze dziewiczy maszt, np. teraz Cyfrowy Polsat i Play budują maszty w technologi HSPA+900, ale nikt nie zapewni Ci stałej prędkości rzędu 1 Mb/s.
Zasięg operatorów sprawdzisz na ich stronach WWW.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

I tu bym się nie zgodził że internet przewodowy 1 Mb/s może być lepszy od technologii gsm 3G HSDPA, HUSPA+, ba nawet CDMA-ale tu mogą być pewne ograniczenia w zależności od obciążenia stacji bazowej, ale w tym roku Plus intensywnie poszerza zasięg CDMA i powinno być o wiele lepiej.Z netu bezprzewodowego 3G korzystam 4-rok, w 1-roku było ciężko-Play i najtańsza wówczas oferta 45-zł,umowa na 12-mc 5Giga limit a co za tym idzie przeciążony BTS, ale od 3 lat Iplus prędkość nigdy mi nie spada poniżej 2,5Mb/s a uplink mam do 1,3Mb/s mimo średnich wartości sygnału, limit mam w dzień 20Giga +100 w nocy umowa z rabatem-płacę 55zł brutto.Na działce chciałem zainstalować na lini TP-100km od łodzi Netię 2Mb/s, ale tak namieszali że za taką samą kwotę chcieli dać 1Mb/s-brak warunków technicznych.W sumie koszt takiego netu-80zł brutto miesiąc, ale Plus-Nordisk uruchomił nowy nadajnik pod koniec marca i jest CDMA-25zł brutto miesiąc 10Giga limit, testuję go teraz w Łodzi działa naprawdę świetnie-średni transfer w dół 2,5Mb/s w górę 350-600kb/s :ok:

[ Dodano: 2011-05-31, 11:12 ]
Dox pisze:Witam. Od ponad trzech lat posiadam Internet od Netii. Mieszkam na wsi, jego prędkość wynosi 1 mb/s. Nie mogę powiedzieć Internet nie był super stabilny. Czasmi wyłączał się, ale po chwili odzyskiwał sprawność. Od roku jest następująco sytuacja - Internet chodzi od godziny 10.20 do 19.20. Później w ogóle go nie ma. Kiedy odłącze router i go znowu podłaczę zaplają się 3 kontrolki. Wtedy przez jakieś... 15 sekund mam Internet i znowu się wyłącza. Tak, płace za 9 h Internetu 1 mb/s 49 zł miesięcznie. Zakładałem już te wszystkie filtry, bla bla... nic nie pomaga. Rozmawiałem z Netią miliony razy, mówią że linia jest za słaba i że nie da się nic zrobić. Nie mam już siły się z nimi kłóćić

Pojawiło się światełko w tunelu. Kumpel na tej samej linii ma neta o prędkośći 2 - 3 mb/s. Nie wiem to chyba bezprzewodowy na zasadzie limitu 3 gb. Wiem, to głupota bo chodzi mu z 5 dni i później nic ale mi nie o to chodzi. Czy istnieje jakiś Internet bezprzewodowy też o takiej prędkości tylko, że z większym limitem ? Coś koło 10 GB+ by mnie satysfakcjonowało.
Wejdz na stronę Plusa i sprawdz zasięg CDMA! :faq:

Podsumowująć - Zależy mi na bezprzewodowym Internecie który będzie chodził stale, przy dobrej prędkośći i przy dużym limicie danych. Ściagam, uploaduje, oglądam filmiki na youtube, gram w MMO.
jareq
bomber

Odnośnie UMTS, to planiści Plusa postawili Ci sektor, z którego nigdy równocześnie nie ściągały danych więcej niż dwie osoby w tym Ty. Przypominam, że 3 lata temu nie było jeszcze HSPA+, po migracji tę technologię mogło być więcej tych klientów.
Co do CDMA to masz swój ekskluzywny sektor.
Gratuluję oczywiście lokalizacji, ale niestety na tej podstawie nie można generalizować.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

bomber pisze:Odnośnie UMTS, to planiści Plusa postawili Ci sektor, z którego nigdy równocześnie nie ściągały danych więcej niż dwie osoby w tym Ty. Przypominam, że 3 lata temu nie było jeszcze HSPA+, po migracji tę technologię mogło być więcej tych klientów.
Co do CDMA to masz swój ekskluzywny sektor.
Gratuluję oczywiście lokalizacji, ale niestety na tej podstawie nie można generalizować.
Pogubiliśmy się chyba trochę z Iplusa korzystam w Łodzi i z takim BTS-em łączy się masa ludzi, dziesiątki jak nie setki-wysyłając chociażby MMS-y i to widać po obciążeniu sieci w dzień 3-4Mb/s w nocy 5-6Mb/s i to nie jest jakiś szał znam ludków którzy mają jeszcze lepsze parametry, dla 2 osób nie inwestowano by dziesiątki tysięcy złotych, to jest biznes i pewnych rzeczy się nie robi jak nie będzie z tego kasy, to że niektóre miejsca zwłaszcza jeżeli wziąć pod uwagę CDMA mają marny transfer w godzinach szczytu, to trzeba też brać pod uwagę że ta technologia daje jedyny realny dostęp do sieci i korzystają z niej wszyscy którzy mają zasięg na danym terenie i oczywiście zamula sieć ale i tak nie jest tak zle jak Kolega opisał na kablu Netii ;)
jareq
bomber

Nie uważam, abym się pogubił. Opierając się na liczbach, które podałeś takie powinny być liczby użytkowników którzy ściągają dane w określonej technologii.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

bomber pisze:Co do CDMA to masz swój ekskluzywny sektor.
Z pewnością...CDMA Plusa zapcha się dużo szybciej niż CDMA Orange z racji tego, że "na internet" jest tam przeznaczona tylko jedna częstotliwość nośna (w Orange obecnie dwie, docelowo trzy, a Nordisk swój drugi kanał przeznaczył na sieć dyspozytorską).
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Patryk pisze:
bomber pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Z pewnością...CDMA Plusa zapcha się dużo szybciej niż CDMA Orange z racji tego, że "na internet" jest tam przeznaczona tylko jedna częstotliwość nośna (w Orange obecnie dwie, docelowo trzy, a Nordisk swój drugi kanał przeznaczył na sieć dyspozytorską).
Może i tak, ale Plus działa o wiele prężniej niż Orange i podejmuje szybciej decyzje inwestycyjne, w Orange to cel nr 1 to jak najwięcej kasy wytransportować to France Telecom-co widać po zacofaniu technologicznym TP i całych latach cięcia kosztów i ograniczania inwestycji ;)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-05-31, 21:55 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-05-31, 20:55 przez jarek7714, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

CDMA z Orange już trochę na rynku jest. Plus też się zapcha prędzej czy później wydaje mi się.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

jarek7714 pisze:Może i tak, ale Plus działa o wiele prężniej niż Orange i podejmuje szybciej decyzje inwestycyjne
Rozumiem, że to żart ?

[ Dodano: 2011-05-31, 22:01 ]
jarek7714 pisze:w Orange to cel nr 1 to jak najwięcej kasy wytransportować to France Telecom-co widać po zacofaniu technologicznym TP
Nie ma jak powielanie mitów z internetu.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Niestety fakty! Takiego zacofania jak mamy na łączach stacjonarnych ADSL to daleko szukać-może jeszcze Bułgaria się z nami załapie w tej części Europy, a już Słowacja i Rumunia daleko,daleko przed Polską! :papa:
jareq
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Rozumiem, że to żart ?
Nie wiem jak jest na rynku CDMA z inwestycjami itd, ale na rynku UMTS to Orange wszędzie wprowadza HSPA+ a Plus jedzie z archaicznymi stacjami 3,6Mb/s czy szczątkowym pokryciem HSPA+ :niepewny:
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Panowie pracujecie w Orange? Bo ja dla Plusa nie-ale Polkomtel wygrywa we wszelkich prowadzonych rankingach netu 3G, a pokrycie HSDPA (z HSPA+ nie wiem jak jest) jest o wiele lepsze niż Orange-korzystałem z tej sieci ponad 5lat i też wiem jak było w realu :)
jareq
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

jarek7714 pisze:Niestety fakty! Takiego zacofania jak mamy na łączach stacjonarnych ADSL to daleko szukać-może jeszcze Bułgaria się z nami załapie w tej części Europy, a już Słowacja i Rumunia daleko,daleko przed Polską!
Spójrz na naszą przeszłość polityczną... W czasach gdy zachodnie gospodarki się rozwijały my byliśmy pod rosyjskim "przyjacielem". Tego czasu nie nadrobimy w dekadę czy dwie, potrzebujemy kilka dekad.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

ryba825 pisze:
jarek7714 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Spójrz na naszą przeszłość polityczną... W czasach gdy zachodnie gospodarki się rozwijały my byliśmy pod rosyjskim "przyjacielem". Tego czasu nie nadrobimy w dekadę czy dwie, potrzebujemy kilka dekad.
Przeczytaj tekst! A póżniej komentuj-Rumunia i Słowacja to gdzie wówczas były? W EWG? Teraz są w technologii ADSL 0,5 dekady do przodu! :brawa:

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-06-01, 17:56 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-06-01, 16:56 przez jarek7714, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

jarek7714 pisze:Przeczytaj tekst! A póżniej komentuj-Rumunia i Słowacja to gdzie wówczas były? W EWG? Teraz są w technologii ADSL 0,5 dekady do przodu!
Mi nic nie wiadomo, aby Słowacja i Rumunia, po II Wojnie Światowej były podporządkowane Rosji, współpracowały one z zachodem. No chyba że jesteś historykiem i wiesz więcej o historii, niż to, co przekazane zostało uczniowi 2. klasy technikum.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Potraktuje to co napisałeś z :D , bo chociaż masz kulturę osobistą i nie próbujesz tego wytupać lub mniej lub bardziej wulgarnie wykrzyczeć, co bywa często wręcz codziennością w necie nad Wisłą :( P.S ale nie przechwalaj się do jakiej szkoły chodzisz, bo nauczycielom historii może być głupio ;)
jareq
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ryba825 pisze:Mi nic nie wiadomo, aby Słowacja i Rumunia, po II Wojnie Światowej były podporządkowane Rosji,
Musisz jeszcze dużo się nauczyć, to co napisałeś to totalna bzdura delikatnie rzecz biorąc.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

jarek7714 pisze:Takiego zacofania jak mamy na łączach stacjonarnych ADSL to daleko szukać
Wystarczy wyjechać do Austrii, żeby zobaczyć podobne "zacofanie" :rotfl:

[ Dodano: 2011-06-01, 11:20 ]
jarek7714 pisze:a już Słowacja i Rumunia daleko,daleko przed Polską!
Jasne, pewnie w statystykach.

[ Dodano: 2011-06-01, 11:21 ]
jarek7714 pisze: Bo ja dla Plusa nie-ale Polkomtel wygrywa we wszelkich prowadzonych rankingach netu 3G
I Ty wierzysz w te rankingi ?

[ Dodano: 2011-06-01, 11:24 ]
jarek7714 pisze:a pokrycie HSDPA (z HSPA+ nie wiem jak jest) jest o wiele lepsze niż Orange
To zależy w jakim regionie kraju.
Orange tradycyjnie inwestuje tam, gdzie to się opłaca, a jak już coś robi, to robi to masowo, w sposób skoordynowany.
Za to Plus buduje sieć chaotycznie, byle gdzie, byle statystyki nabijać.

[ Dodano: 2011-06-01, 11:26 ]
ryba825 pisze:No chyba że jesteś historykiem i wiesz więcej o historii, niż to, co przekazane zostało uczniowi 2. klasy technikum.
W LO historia najnowsza jest dopiero w IV klasie - w technikum pewnie będzie podobnie, więc jeśli się tematem wcześniej nie interesowałeś, to pewnie jeszcze nie zostały Ci nawet podstawowe informacje przekazane.

[ Dodano: 2011-06-01, 11:29 ]
Maciek764 pisze:Nie wiem jak jest na rynku CDMA z inwestycjami itd
I jedna,i druga sieć to jest beznadzieja.
CDMA Plusa się jeszcze trzyma tylko dlatego, że praktycznie nie ma klientów.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Oj prawda boli-rozumiem, gdzie Orange do Plusa w zestawieniu technologi 3G :) @ Patryk jak pracujesz dla nich to ja to rozumiem, w CDMA to Orange ma pozycję dominującą jeżeli idzie o zasięg, technologia ta sama, ograniczenie prędkości do 1Mb/s, są też tego minusy, zbyt obciążona infrastruktura na określonych obszarach, a w technologii 3G to Play ma lepiej rozwiniętą i uporządkowaną sieć-startowali od początku z limitami prędkości :papa:
jareq
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

jarek7714 pisze: Patryk jak pracujesz dla nich to ja to rozumiem
Możesz przestać w końcu wypisywać bzdury, że ja pracuję dla Orange ?
No chyba że operatorem sieci Orange jest Tauron Polska Energia, a nie PTK Centertel :rotfl:

[ Dodano: 2011-06-01, 16:33 ]
jarek7714 pisze:gdzie Orange do Plusa w zestawieniu technologi 3G
Wystarczy się nie ograniczać do Łodzi (wiem, jak tam jest - ostatnio co weekend jestem w tym mieście, cudów nie ma z Orange ale widocznie się nie opłaca tam inwestować w pierwszej kolejności), i popatrzeć na Wrocław, aglomerację katowicką, Kraków, i np. Przemyśl.
Wszystko zależy od regionu.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Na Śląsku Polkomtel w inwestycjach jest w średniowieczu nawet w mieście wojewódzkim...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Maciek764 pisze:Na Śląsku Polkomtel w inwestycjach jest w średniowieczu nawet w mieście wojewódzkim...
W średniowieczu to jest Era, zarówno w inwestycjach, jak i w działaniu tego, co już jest wybudowane.
Z Plusem jest lepiej, przynajmniej 2G nieźle działa, bez większych zastrzeżeń.
Ale 3G jest mocno takie sobie...
zimplusowany

Post autor: zimplusowany »

Patryk, w Plusie jest jednak ten plus, że z kilku km od stacji wpuści Cię do sieci, a Era i Orange już niekoniecznie. Mam taki przykład, że na jednym maszcie wisi Orange, Plus i CP i mizerne 3G Plusa łapałem z 7 km. Orange miał nawet mocniejszy sygnał, ale wyrzucał zaraz po nawiązaniu połączenia.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

zimplusowany pisze:w Plusie jest jednak ten plus, że z kilku km od stacji wpuści Cię do sieci, a Era i Orange już niekoniecznie.
Wszystko zależy od konfiguracji sieci i od obciążenia konkretnej stacji.
Sam korzystałem w domu z Orange@8900 m, instalowałem też anteny w kilku lokalizacjach, gdzie do stacji było powyżej 10 km.
Erę z 13 km też zdarzyło mi się łapać, choć tylko w celach testowych - no ale działała.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Nie ograniczam się do Łodzi podróżuje po kraju i wiem jak działa w realu, nie uogólniajmy do kilku punktów w największych aglomeracjach-3G Orange to lipa porównując do Plusa, jedyną przewagę ma w pokryciu CDMA! Zresztą jest dokładnie tak jak napisałeś-że Orange inwestuje tylko tam gdzie będzie z tego dobra kasa, a ja dodam żeby zadowolić właścicieli z France-Telecom! :cfaniak:
jareq
ODPOWIEDZ