Przekaźnik internetowy

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dagi12
Specjalista bezprzewodowy-junior

Przekaźnik internetowy

Post autor: dagi12 »

Witam
Otóż mam kasiastego sąsiada, który ma firmę w Niemczech i raz na miesiąc przyjeżdża sobie do domu. Jest pozbawiony internetu i zwrócił się o pomoc do mnie. Ma 600zł do wydania. Chodzi mi o taki sprzęt, który nawet jak o mój komputer będzie wyłączony to, żeby przekazywało mu internet.

Mój kumpel ma taki modem, który sam się łączy z internetem i tylko podłącza się kabel LAN kompa, że nie trzeba w ogóle żadnego oprogramowania w komputerze. Przydałoby się takie coś tyle, że na WiFi (mój modem będzie w odległości 20m od jego modemu, przez ścianę). No chyba że się nie da to wtedy wywiercimy otwór w ściane i LANa poprowadzimy. Aha no i jeszcze przydałaby się jakaś antena UMTS, bo mieszkam 20km od stacji bazowej. Konektor antenowy do tego modemu i jakiś adapter Wifi, żeby sąsiad odbierał.
Który BTS najlepszy !?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Przekaźnik internetowy

Post autor: key »

Kto jest twoim dostawca internetu?

W jaki sposob ty sie laczysz?
Nie pomagam na PW.
dagi12

Na razie mam modem "USB OPTION GLOBESURFER ICON" podłączam przez "Optionowski konektor antenowy" do anteny (z wejściem FME) 900Mhz, która z kolei słaby, lecz wystarczający sygnał UMTS z BTS oddalonego o 12km. Łącze się w oprogramowaniu orange modem podłączany USB do komputera. Sieć to Orange. Ale nie wiem jakie to ma znaczenie ;) bo chodzi mi o to żeby coś osiągnąć, a nie zmieniać obecną konfigurację.
Który BTS najlepszy !?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dagi12 pisze:Ale nie wiem jakie to ma znaczenie
Duze.

IMHO rozdzielanie UMTS jest totalnie bez sensu, ale jesli koniecznie ma byc, to zrobil bym to w nastepujacy sposob:

Kolega przywozi z niemiec Fritz!Box'a 7240/7270 (ebay.de okolo 50..60Euro), wpinasz twoj modem w Fritza i dzielisz internet przez WiFi.

Z drugiej strony kolega moze sobie przywiesc z niemiec modem UMTS za 60 pln, pozostale 500pln to dwadziescia miesiecy internetu z orange na karte.
Nie pomagam na PW.
dagi12

Nie chcę być nie miły, ale strasznie mnie irytuje gdy moderatorzy próbują pomóc, mądrzą się a w gruncie rzeczy nie wiedzą o co chodzi.
IMHO rozdzielanie UMTS jest totalnie bez sensu
IMHO dlaczego?
Z drugiej strony kolega moze sobie przywiesc z niemiec modem UMTS za 60 pln, pozostale 500pln to dwadziescia miesiecy internetu z orange na karte.
Taaa, doliczając jeszcze router wifi bo lubi posiedzieć z lapkiem w ogródku oraz antene 2.100 Mhz bo nie ma zasięgu, odpowiedni do tej anteny modem i komfortową ofertę internetu mobilnego (bo 500MB to on na lajcie w 2 dni zużywa) gwarantuje, że wyjdzie ponad 2000 jak nie więcej. A chodzi o to żebyśmy z tymi 600zł oboje skorzystali.
Kolega przywozi z niemiec Fritz!Box'a 7240/7270 (ebay.de okolo 50..60Euro), wpinasz twoj modem w Fritza i dzielisz internet przez WiFi.
"Twój". Skoro piszę, że chcę router z wbudowanym modemem, tzn. że chcę router z wbudowanym modemem. Nie będę pisał, że aktualnie posiadam innego rodzaju modem tylko chcę go wymienić bo gdybym rozwodził się z takim <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> to bym zapisał pół strony. Gdybym powiedział, że chcę zwykły router wifi z wsparciem dla modemów 3g to bym tak napisał. No chyba, że ten Fritz z dobrym modemem 3g (wyjście antentowe, USB, nowe technologie) będzie tańszym rozwiązaniem niż modem 3g z wbudowanym routerem, wtedy zwracam honor jeśli podasz mi ten modem.
Ostatnio zmieniony 2011-05-31, 11:10 przez dagi12, łącznie zmieniany 1 raz.
Który BTS najlepszy !?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

dagi12 pisze:IMHO dlaczego?
IMHO dlatego, że teraz działa 3 Mb/s... A za chwilę 50 kb/s... No chyba że sąsiad przyjeżdża raz w miesiącu na kilka(naście/dziesiąt) godzin, to w razie "zamułki" nie będzie problemu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dagi12 pisze:a w gruncie rzeczy nie wiedzą o co chodzi.
Gdybys napisal o co chodzi, dostal bys odpowiedzi. Nikt z nas nie ma szklanej kuli.
dagi12 pisze:IMHO dlaczego?
Chociazby dlatego, ze nie masz kontroli co kumpel bedzie robic. Pusci torrenta lub update windy i potem bedziesz miesiac internet z lejkiem ogladal.

dagi12 pisze:Skoro piszę, że chcę router z wbudowanym modemem
Nie napisales.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

dagi12 pisze:do anteny (z wejściem FME) 900Mhz, która z kolei słaby, lecz wystarczający sygnał UMTS z BTS oddalonego o 12km.
To masz antenę 900 czy 2100MHz? Bo gubisz się w zeznaniach.

IMO jak wszyscy wyżej napisali dzielenie umtsu nie ma sensu. Niech kolega kupi sobie własny zestaw i prepaida orange (7GB/100zł/ ważność ~0,5 roku) jeśli to jedyna oferta w zasięgu.
No chyba że jesteś instytucją charytatywną i chcesz bogatemu koledze neta sponsorować samemu na tym cierpiąc.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
cain
Stały użytkownik forum

Post autor: cain »

Tak na szybko modem e173 + router mr3220 + panel UMTS 15dBi + 10m kabla + konektor powinno się zmieści w 310zl do tego karta usb wifi ok 30zł wiec jeszcze trochę zostanie z tych 600zł.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dagi12 pisze:Skoro piszę, że chcę router z wbudowanym modemem, tzn. że chcę router z wbudowanym modemem.
Za 600zł nie kupisz takiego nowego. Na rynku jest bardzo mało routerów z wbudowanym modemem 3G. Przykładowa aukcja http://allegro.pl/huawei-b970-router-wi ... 61341.html nowy czy używka http://allegro.pl/huawei-b970-iplus-wla ... 13020.html

Zasięg WiFi jest taki sobie, brak zewnętrznej anteny.
Nie pomagam na PW!
dagi12

Spokojnie. Wiem troszeczkę się namieszało :)
Ja nie odbieram UMTSa tylko HSPA+, ale to są technologie na siebie oparte. Pisząc UMTS miałem na myśli rodzinę technologii pracujących na częstotliwościach 2-2,5Ghz.

Co do anteny, posiadam antene 900Mhz, na której odbieram HSPA+ przesył mam średnio w granicach 1 Mbit/s bo zasięg jest słaby. Mój modem ogranicza transfer do 7.2Mbit/s, antena przeznaczona na inną technologię nie wzmacnia odpowiednio sygnału UMTS. Więc pomyślałem, że jeśli wymienię antenę na częstotliwość 2,1 GHz. Oraz modem na taki z wyjściem na antenę oraz nie ograniczający prędkości (fajnie gdyby miał wbudowany router wifi) to, aktualne HSPA+ (które ma ograniczenie do 41Mbit/s) będzie pracowało z prędkością niewiarygodnie większą.

Kumpel nie ma tu żadnego znaczenia, kumpel ma pewny modem, który przedstawiłem. Internet ma odbierać sąsiad, który kumplem nie jest bo ma 40 lat ;) Używa internetu do e-maili i oglądania stron (to co mu potrzebne do firmy), raczej nie bawi się w filmiki czy torrenty :)

Spytam wprost co będzie lepsze. Proszę podać przykładowy sprzęt, który mógłby nadawać się do tej roli.
-Nowy modem oraz router wifi.
-Modem z wbudowanym routerem

A tutaj proszę o podanie odpowiednich aukcji lub polecanych urządzeń.

-Antena UMTS (2,1GHz), BTS oddalony o 13km
Pamiętajcie, żebym zmieścił się do 600zł.

Konektory i adaptery wam odpuszczę bo z tym sobie raczej poradzę.
Dzięki cain za konkretną odpowiedź sprawdzę twój sprzęt.
Który BTS najlepszy !?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dagi12 pisze:aktualne HSPA+ będzie pracowało z prędkością niewiarygodnie większą.
Niekoniecznie: nie wiadomo czy BTS z ktorym sie laczysz obsluguje ten typ polaczen. No i na pewno nie na 13 km. Mozesz liczyc ze podniesienie czestotliwosci o faktor dwa zmniejsza "zasieg" o polowe.
dagi12 pisze:Nowy modem oraz router wifi.
Router - patrz moj post wyzej.

Modem n.p. e173.

Antena: panel BestPartner, 15 dBi, po sprawdzeniu czy BTS obsluguje 2.1 GHz. -> http://allegro.pl/panel-max-15-dbi-1900 ... 52691.html
Nie pomagam na PW.
dagi12

Obrazek
Obrazek
BTS, to na pewno 2100, spójrz na lokalizacje BTSa, CID i wykaz TopNetInfo.
BTS jest w odległości 9.5km, więc spoko.

Zamierzam kupić:
- TP-Link MR3220
- Modem Huawei173
- Antena UMTS panel Cybertech 15dBi

Tylko zostaje mi jeszcze 200zł, które urządzenie wymienić ew. na lepsze?
Który BTS najlepszy !?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

jareq
ODPOWIEDZ