Przekaźnik internetowy
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Przekaźnik internetowy
Witam
Otóż mam kasiastego sąsiada, który ma firmę w Niemczech i raz na miesiąc przyjeżdża sobie do domu. Jest pozbawiony internetu i zwrócił się o pomoc do mnie. Ma 600zł do wydania. Chodzi mi o taki sprzęt, który nawet jak o mój komputer będzie wyłączony to, żeby przekazywało mu internet.
Mój kumpel ma taki modem, który sam się łączy z internetem i tylko podłącza się kabel LAN kompa, że nie trzeba w ogóle żadnego oprogramowania w komputerze. Przydałoby się takie coś tyle, że na WiFi (mój modem będzie w odległości 20m od jego modemu, przez ścianę). No chyba że się nie da to wtedy wywiercimy otwór w ściane i LANa poprowadzimy. Aha no i jeszcze przydałaby się jakaś antena UMTS, bo mieszkam 20km od stacji bazowej. Konektor antenowy do tego modemu i jakiś adapter Wifi, żeby sąsiad odbierał.
Otóż mam kasiastego sąsiada, który ma firmę w Niemczech i raz na miesiąc przyjeżdża sobie do domu. Jest pozbawiony internetu i zwrócił się o pomoc do mnie. Ma 600zł do wydania. Chodzi mi o taki sprzęt, który nawet jak o mój komputer będzie wyłączony to, żeby przekazywało mu internet.
Mój kumpel ma taki modem, który sam się łączy z internetem i tylko podłącza się kabel LAN kompa, że nie trzeba w ogóle żadnego oprogramowania w komputerze. Przydałoby się takie coś tyle, że na WiFi (mój modem będzie w odległości 20m od jego modemu, przez ścianę). No chyba że się nie da to wtedy wywiercimy otwór w ściane i LANa poprowadzimy. Aha no i jeszcze przydałaby się jakaś antena UMTS, bo mieszkam 20km od stacji bazowej. Konektor antenowy do tego modemu i jakiś adapter Wifi, żeby sąsiad odbierał.
Który BTS najlepszy !?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Przekaźnik internetowy
Kto jest twoim dostawca internetu?
W jaki sposob ty sie laczysz?
W jaki sposob ty sie laczysz?
Nie pomagam na PW.
-
Na razie mam modem "USB OPTION GLOBESURFER ICON" podłączam przez "Optionowski konektor antenowy" do anteny (z wejściem FME) 900Mhz, która z kolei słaby, lecz wystarczający sygnał UMTS z BTS oddalonego o 12km. Łącze się w oprogramowaniu orange modem podłączany USB do komputera. Sieć to Orange. Ale nie wiem jakie to ma znaczenie
bo chodzi mi o to żeby coś osiągnąć, a nie zmieniać obecną konfigurację.

Który BTS najlepszy !?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Duze.dagi12 pisze:Ale nie wiem jakie to ma znaczenie
IMHO rozdzielanie UMTS jest totalnie bez sensu, ale jesli koniecznie ma byc, to zrobil bym to w nastepujacy sposob:
Kolega przywozi z niemiec Fritz!Box'a 7240/7270 (ebay.de okolo 50..60Euro), wpinasz twoj modem w Fritza i dzielisz internet przez WiFi.
Z drugiej strony kolega moze sobie przywiesc z niemiec modem UMTS za 60 pln, pozostale 500pln to dwadziescia miesiecy internetu z orange na karte.
Nie pomagam na PW.
-
Nie chcę być nie miły, ale strasznie mnie irytuje gdy moderatorzy próbują pomóc, mądrzą się a w gruncie rzeczy nie wiedzą o co chodzi.
IMHO dlaczego?IMHO rozdzielanie UMTS jest totalnie bez sensu
Taaa, doliczając jeszcze router wifi bo lubi posiedzieć z lapkiem w ogródku oraz antene 2.100 Mhz bo nie ma zasięgu, odpowiedni do tej anteny modem i komfortową ofertę internetu mobilnego (bo 500MB to on na lajcie w 2 dni zużywa) gwarantuje, że wyjdzie ponad 2000 jak nie więcej. A chodzi o to żebyśmy z tymi 600zł oboje skorzystali.Z drugiej strony kolega moze sobie przywiesc z niemiec modem UMTS za 60 pln, pozostale 500pln to dwadziescia miesiecy internetu z orange na karte.
"Twój". Skoro piszę, że chcę router z wbudowanym modemem, tzn. że chcę router z wbudowanym modemem. Nie będę pisał, że aktualnie posiadam innego rodzaju modem tylko chcę go wymienić bo gdybym rozwodził się z takim <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> to bym zapisał pół strony. Gdybym powiedział, że chcę zwykły router wifi z wsparciem dla modemów 3g to bym tak napisał. No chyba, że ten Fritz z dobrym modemem 3g (wyjście antentowe, USB, nowe technologie) będzie tańszym rozwiązaniem niż modem 3g z wbudowanym routerem, wtedy zwracam honor jeśli podasz mi ten modem.Kolega przywozi z niemiec Fritz!Box'a 7240/7270 (ebay.de okolo 50..60Euro), wpinasz twoj modem w Fritza i dzielisz internet przez WiFi.
Ostatnio zmieniony 2011-05-31, 11:10 przez dagi12, łącznie zmieniany 1 raz.
Który BTS najlepszy !?
-
- Mistrz bezprzewodowy
IMHO dlatego, że teraz działa 3 Mb/s... A za chwilę 50 kb/s... No chyba że sąsiad przyjeżdża raz w miesiącu na kilka(naście/dziesiąt) godzin, to w razie "zamułki" nie będzie problemu.dagi12 pisze:IMHO dlaczego?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Gdybys napisal o co chodzi, dostal bys odpowiedzi. Nikt z nas nie ma szklanej kuli.dagi12 pisze:a w gruncie rzeczy nie wiedzą o co chodzi.
Chociazby dlatego, ze nie masz kontroli co kumpel bedzie robic. Pusci torrenta lub update windy i potem bedziesz miesiac internet z lejkiem ogladal.dagi12 pisze:IMHO dlaczego?
Nie napisales.dagi12 pisze:Skoro piszę, że chcę router z wbudowanym modemem
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To masz antenę 900 czy 2100MHz? Bo gubisz się w zeznaniach.dagi12 pisze:do anteny (z wejściem FME) 900Mhz, która z kolei słaby, lecz wystarczający sygnał UMTS z BTS oddalonego o 12km.
IMO jak wszyscy wyżej napisali dzielenie umtsu nie ma sensu. Niech kolega kupi sobie własny zestaw i prepaida orange (7GB/100zł/ ważność ~0,5 roku) jeśli to jedyna oferta w zasięgu.
No chyba że jesteś instytucją charytatywną i chcesz bogatemu koledze neta sponsorować samemu na tym cierpiąc.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Tak na szybko modem e173 + router mr3220 + panel UMTS 15dBi + 10m kabla + konektor powinno się zmieści w 310zl do tego karta usb wifi ok 30zł wiec jeszcze trochę zostanie z tych 600zł.
- wojteks
- *** Administrator ***
Za 600zł nie kupisz takiego nowego. Na rynku jest bardzo mało routerów z wbudowanym modemem 3G. Przykładowa aukcja http://allegro.pl/huawei-b970-router-wi ... 61341.html nowy czy używka http://allegro.pl/huawei-b970-iplus-wla ... 13020.htmldagi12 pisze:Skoro piszę, że chcę router z wbudowanym modemem, tzn. że chcę router z wbudowanym modemem.
Zasięg WiFi jest taki sobie, brak zewnętrznej anteny.
Nie pomagam na PW!
-
Spokojnie. Wiem troszeczkę się namieszało 
Ja nie odbieram UMTSa tylko HSPA+, ale to są technologie na siebie oparte. Pisząc UMTS miałem na myśli rodzinę technologii pracujących na częstotliwościach 2-2,5Ghz.
Co do anteny, posiadam antene 900Mhz, na której odbieram HSPA+ przesył mam średnio w granicach 1 Mbit/s bo zasięg jest słaby. Mój modem ogranicza transfer do 7.2Mbit/s, antena przeznaczona na inną technologię nie wzmacnia odpowiednio sygnału UMTS. Więc pomyślałem, że jeśli wymienię antenę na częstotliwość 2,1 GHz. Oraz modem na taki z wyjściem na antenę oraz nie ograniczający prędkości (fajnie gdyby miał wbudowany router wifi) to, aktualne HSPA+ (które ma ograniczenie do 41Mbit/s) będzie pracowało z prędkością niewiarygodnie większą.
Kumpel nie ma tu żadnego znaczenia, kumpel ma pewny modem, który przedstawiłem. Internet ma odbierać sąsiad, który kumplem nie jest bo ma 40 lat
Używa internetu do e-maili i oglądania stron (to co mu potrzebne do firmy), raczej nie bawi się w filmiki czy torrenty 
Spytam wprost co będzie lepsze. Proszę podać przykładowy sprzęt, który mógłby nadawać się do tej roli.
-Nowy modem oraz router wifi.
-Modem z wbudowanym routerem
A tutaj proszę o podanie odpowiednich aukcji lub polecanych urządzeń.
-Antena UMTS (2,1GHz), BTS oddalony o 13km
Pamiętajcie, żebym zmieścił się do 600zł.
Konektory i adaptery wam odpuszczę bo z tym sobie raczej poradzę.
Dzięki cain za konkretną odpowiedź sprawdzę twój sprzęt.

Ja nie odbieram UMTSa tylko HSPA+, ale to są technologie na siebie oparte. Pisząc UMTS miałem na myśli rodzinę technologii pracujących na częstotliwościach 2-2,5Ghz.
Co do anteny, posiadam antene 900Mhz, na której odbieram HSPA+ przesył mam średnio w granicach 1 Mbit/s bo zasięg jest słaby. Mój modem ogranicza transfer do 7.2Mbit/s, antena przeznaczona na inną technologię nie wzmacnia odpowiednio sygnału UMTS. Więc pomyślałem, że jeśli wymienię antenę na częstotliwość 2,1 GHz. Oraz modem na taki z wyjściem na antenę oraz nie ograniczający prędkości (fajnie gdyby miał wbudowany router wifi) to, aktualne HSPA+ (które ma ograniczenie do 41Mbit/s) będzie pracowało z prędkością niewiarygodnie większą.
Kumpel nie ma tu żadnego znaczenia, kumpel ma pewny modem, który przedstawiłem. Internet ma odbierać sąsiad, który kumplem nie jest bo ma 40 lat

Spytam wprost co będzie lepsze. Proszę podać przykładowy sprzęt, który mógłby nadawać się do tej roli.
-Nowy modem oraz router wifi.
-Modem z wbudowanym routerem
A tutaj proszę o podanie odpowiednich aukcji lub polecanych urządzeń.
-Antena UMTS (2,1GHz), BTS oddalony o 13km
Pamiętajcie, żebym zmieścił się do 600zł.
Konektory i adaptery wam odpuszczę bo z tym sobie raczej poradzę.
Dzięki cain za konkretną odpowiedź sprawdzę twój sprzęt.
Który BTS najlepszy !?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niekoniecznie: nie wiadomo czy BTS z ktorym sie laczysz obsluguje ten typ polaczen. No i na pewno nie na 13 km. Mozesz liczyc ze podniesienie czestotliwosci o faktor dwa zmniejsza "zasieg" o polowe.dagi12 pisze:aktualne HSPA+ będzie pracowało z prędkością niewiarygodnie większą.
Router - patrz moj post wyzej.dagi12 pisze:Nowy modem oraz router wifi.
Modem n.p. e173.
Antena: panel BestPartner, 15 dBi, po sprawdzeniu czy BTS obsluguje 2.1 GHz. -> http://allegro.pl/panel-max-15-dbi-1900 ... 52691.html
Nie pomagam na PW.
-

BTS, to na pewno 2100, spójrz na lokalizacje BTSa, CID i wykaz TopNetInfo.
BTS jest w odległości 9.5km, więc spoko.
Zamierzam kupić:
- TP-Link MR3220
- Modem Huawei173
- Antena UMTS panel Cybertech 15dBi
Tylko zostaje mi jeszcze 200zł, które urządzenie wymienić ew. na lepsze?
Który BTS najlepszy !?
-
- Stary wyga bezprzewodowy