[Nordisk] modem NORDISK ADU 510L podłączenie anteny zewnetrz
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[Nordisk] modem NORDISK ADU 510L podłączenie anteny zewnetrz
Witam, zastanawiam się nad podłączeniem anteny zewnętrznej do modemu ADU-510L
po jego rozebraniu widać (zdjęcia w załączeniu) uzwojenie zawinięte w białą gume. Czy to jest antena? czy jeśli ja wylutować i na jej miejsce podłączyć jakąć antene dachowca czy to by działało? Jak wtedy z długością fali? Czy trzeba długość kabla dobierać reflektometrem tak jak to się robi w CB ?
Pozdrawiam
po jego rozebraniu widać (zdjęcia w załączeniu) uzwojenie zawinięte w białą gume. Czy to jest antena? czy jeśli ja wylutować i na jej miejsce podłączyć jakąć antene dachowca czy to by działało? Jak wtedy z długością fali? Czy trzeba długość kabla dobierać reflektometrem tak jak to się robi w CB ?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-05-22, 06:52 przez nitzsche, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: [Nordisk] modem NORDISK ADU 510L podłączenie anteny zewnetrz
W najgorszym wypadku upalisz koncowke mocy. W dolnym lewym rogu jest cos co przypomina U.FL - probowal bym w tym miejscu sie wpiac.nitzsche pisze:czy jeśli ja wylutować i na jej miejsce podłączyć jakąć antene dachowca czy to by działało?
Nie pomagam na PW.
-
zrobiłem test odłączyłem wtyk U.FL i po odłączeniu zasięg z modemu całkowicie znika. Jak się przyglądnąć to od tego wtyku ścieżka idzie na druga stronę płyty i tam dochodzi do tej białej antenki. Czy ktoś ma praktykę w podłączaniu anten zewnętrznych do tego złącza w innych modemach?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zlacze powinno byc standartowe - 50 Ohm. Kup za pare groszy pigtail i wyprobuj.
Nie pomagam na PW.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Czekam na testy, ale wygląda to obiecująco-gdyby do tego U.Fl był dostarczany sygnał 

jareq
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
W podobny sposób mam podpiętą antenę w modemie ADU-520C. Działa bardzo dobrze.
Dla wygody pigtail z UFL zakończyłem końcówką FME.
Dla wygody pigtail z UFL zakończyłem końcówką FME.
-
Tez jestem ciekaw jak to pociagnanc (i skad wziac antene 410MHz). Sygnal na modemie mam -113 dbm.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na 410 MHz to samemu mozna calkiem zgrabna Yagi wyrzezbic.
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-450-mhz,4382.htmSilvan78 pisze:i skad wziac antene 410MHz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Lucas, dobra robota.
Pozwoliłem sobie do <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> wrzucić ten opis.
Co do poprawy sygnału to może inna antena i ją jednak wyrzucić na zewnątrz? ATK-10/400-470 chyba ma większy zysk.
http://www.dipol.com.pl/antena_komunika ... _A7010.htm

Co do poprawy sygnału to może inna antena i ją jednak wyrzucić na zewnątrz? ATK-10/400-470 chyba ma większy zysk.
http://www.dipol.com.pl/antena_komunika ... _A7010.htm
-
Wielkie dzieki za tutorial.
Jeszcze pytanie o ta antene. niektorzy maja las ... we wszystkich kierunkach; czy wowczas dookolna antena bedzie spisywac sie lepiej od yagi?
Jeszcze pytanie o ta antene. niektorzy maja las ... we wszystkich kierunkach; czy wowczas dookolna antena bedzie spisywac sie lepiej od yagi?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie, no chyba ze chcesz ta antena odbierac ezoteryczne promieniowanie drzew.Silvan78 pisze:we wszystkich kierunkach; czy wowczas dookolna antena bedzie spisywac sie lepiej od yagi?
Nie pomagam na PW.
- witoj
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Chodzenie i rozłączanie.Lucas pisze: Jakie rozwiązanie polecacie jeśli chodzi o pioruny i wyładowania?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
I teraz sprzęt nie jest bezpieczny, przy bliskim wyładowaniu indukcja EM może zrobić swoje - do wymiany cały komplecik razem z routerem.Lucas pisze:A gdybym ją tak na maszcie wyniósł 9m nad dach (i pewnie z jakieś 8m nad piorunochron) to przy każdej burzy nie uśmiecha mi się chodzić na strych i rozłączać antenę, żeby mi nie rozwaliło wszystkiego. Jakie rozwiązanie polecacie jeśli chodzi o pioruny i wyładowania?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wyższy piorunochron. 
Tak w ogóle to maszt od podstawy bez zgłoszenia może mieć 3m. Od 3-6m musi być zgłoszenie, a powyżej to pozwolenie (chyba pozwolenie).

Tak w ogóle to maszt od podstawy bez zgłoszenia może mieć 3m. Od 3-6m musi być zgłoszenie, a powyżej to pozwolenie (chyba pozwolenie).
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Również zamierzam zrobić coś takiego z tą różnicą że jako antena ma być: http://anteny.pl/zestaw-antena-cdma-fre ... p-669.html 

jareq
-
Czy taka przejściówka będzie dobra?
http://allegro.pl/uniwersalna-przejscio ... 16831.html
lub taka
http://allegro.pl/zlaczka-przejsciowka- ... 26537.html
Jeśli nie to dobierzcie mi proszę do tego przejściówkę i antenę z o odpowiednim złączem.
[ Dodano: 2011-06-12, 21:44 ]
Gdzie kupić taki micro śrubokręt?
http://allegro.pl/uniwersalna-przejscio ... 16831.html
lub taka
http://allegro.pl/zlaczka-przejsciowka- ... 26537.html
Jeśli nie to dobierzcie mi proszę do tego przejściówkę i antenę z o odpowiednim złączem.
[ Dodano: 2011-06-12, 21:44 ]
Gdzie kupić taki micro śrubokręt?
-
- Użytkownik forum
Taki zabieg wiążę się utratą gwarancji?
Przypuśćmy, że by się coś uszkodziło to co bym z tym zrobił? Nawet jeśli bym kupił na własną rękę drugi modem, to co bym do niego włożył, Nordisk w obecnym modemie nie zastosował żadnej karty.
Przypuśćmy, że by się coś uszkodziło to co bym z tym zrobił? Nawet jeśli bym kupił na własną rękę drugi modem, to co bym do niego włożył, Nordisk w obecnym modemie nie zastosował żadnej karty.
-
Jeśli nic nie uszkodziłeś a modem po jakimś czasie odmówi posłuszeństwa to nie ma się co martwić bo nikt nie zauważy że modem był rozkręcany. Wystarczy tylko dobrze dokręcić 3 śrubki. A jeśli uszkodzisz modem to go odeślij. Zawsze można zwalić winę na pocztę polską że uszkodziła przesyłkę
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-08-14, 21:17 ]
Forum nie popiera takich działań!!!

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-08-14, 21:17 ]
Forum nie popiera takich działań!!!
-
- Użytkownik forum
Gdy serwisanci zobaczą taką operację to raczej odmówią naprawiania modemu, chyba że się mylę.Na koniec małe podrzeźbienie obudowy, żeby wypuścić kabelek na zewnątrz. Warto luźno kabel wypuścić na zewnątrz, tak żeby obudowa nie przytrzasnęła przewodu.
-
Kolego nie wiem o chodzi z tym podrzeźbieniem obudowy. Po prostu kabelek się odgina w inne miejsce żeby zrobić miejsce dla konektora. Obudowy nie trzeba do końca spinać na końcu żeby konektor ładnie wychodził na zewnątrz. Obudowa ma takie zatrzaski i są one bardzo solidne (sam parę razy rozbierałem obudowę i nie widać żeby teraz jakoś luźno się dopinała). Zaręczam że to jest bardzo proste i jeśli się delikatnie będziesz z tym obchodził nikt się nie zorientuje że obudowa była otwierana. W środku obudowy nic się nie zmienia.
-
Lucas, mam pytanie dotyczące jaki masz router ? działa ci bez problemu z modemem z Nordisk ?
Ponieważ mam również taki modem i korzystam z nordisk zainspirowany twoją metodą
zamówiłem sobie już konektor i antenę ale jeszcze jaki jest dobry modem twój to d-link ?
Ponieważ mam również taki modem i korzystam z nordisk zainspirowany twoją metodą

-
- Mistrz bezprzewodowy
Osobiście mogę polecić: http://allegro.pl/asus-wl-500gp-premium ... 80677.html , można na nim zainstalować co najmniej 3-rodzaje firmware obsługujące modem Nordiska (Oleg, chińskie Tomato-Pandora, Tomato-Dual-WAN-oficjalnie support-je ten modem ), sprzęt po dobrej cenie i z którym bez dodatków (aktywny HUB) działa bardzo dobrze ten modem. 

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
jarek999, da się na jednym USB wsadzić modem, a na drugim pamięć (pendrive)? Idzie na tym uruchomić jakiś program do torrentów?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie używam tego w takim zastosowaniu ale sądzę że na Dual-WAN się da-bo raz wspiera ten modem, dwa ma wbudowanego klienta do obsługi torrentów.ja.michal pisze: Idzie na tym uruchomić jakiś program do torrentów?

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dual-WAN?
Przyznam się, że się nie orientuję co i jak dokładnie. Router i tak nie dla mnie tylko dla koleżanki więc muszę to zrobić, żeby działało i już.
[ Dodano: 2012-07-17, 21:47 ]
Żeby było jasne to chodzi o podłączenie do jednego USB modemu 3G, a do drugiego pendrive. Do tego torrent klient z możliwością ustawiania godzin pobierania.
Przyznam się, że się nie orientuję co i jak dokładnie. Router i tak nie dla mnie tylko dla koleżanki więc muszę to zrobić, żeby działało i już.

[ Dodano: 2012-07-17, 21:47 ]
Żeby było jasne to chodzi o podłączenie do jednego USB modemu 3G, a do drugiego pendrive. Do tego torrent klient z możliwością ustawiania godzin pobierania.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dual-WAN to bardzo rozbudowany soft zasadniczą jego cechą jest konfiguracja 2 połączeń WAN (np. 2xWAN ethernet, 1xWAN eth+1WAN 3G/CDMA, 2xWAN 3G/CDMA). Raczej nie będzie miał możliwości ustawienia godzin dla torrentów (możliwe chyba pod Open-Wrt).ja.michal pisze:Dual-WAN?
podłączenie do jednego USB modemu 3G, a do drugiego pendrive. Do tego torrent klient z możliwością ustawiania godzin pobierania.
jareq
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zdaje się, że standardowy klient pod openwrt (transmission) ma tylko możliwość ograniczenia przepustowości torrenta w określonych godzinach, nie wiem może i 0 przyjmnie.jarek999 pisze:Raczej nie będzie miał możliwości ustawienia godzin dla torrentów (możliwe chyba pod Open-Wrt).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
jarek999, ok to dla połączeń. Jak w sytuacji połączenie na jednym porcie, a pamięć na drugim?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Asus to już raczej zabytek jest, lepiej kupić coś nowszego i hub'a, wydajność będzie lepsza, bo jeśli ten asus ma usb 1.1 to tragedia będzie.ja.michal pisze:Jak w sytuacji połączenie na jednym porcie, a pamięć na drugim?
No i pytanie o stabilność openwer na konkretnym sprzęcie. Ja na x86 kiedyś utrzymałem uptime 40 dni, ale chęć majstrowania wygrała. No i nie wiem jak wygląda stabilność samego transmission, bo nie używam.