[problem] Brak wifi w MV410R
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[problem] Brak wifi w MV410R
Witam,
Nie potrafię uruchomić wifi na MV410R. Modem kupiłem używany przez allegro z firmware MV400_ETH_400C_01_STND Mon-Feb-PST 23.
Modem fajnie bryka poza tym, ze nie potrafię włączyć wifi. Po zaznaczeniu "Wireless on" i restarcie znikały ustawienia wifi. Zgodnie z zaleceniami z forum, po przywróceniu ustawień fabrycznych - pozycje menu wracały.
Niestety kilkukrotne próby kończyły sie znikaniem i pojawianiem sie opcji bezprzewodowych, ale ani razu nie zapaliła sie dioda wifi i nie było widać sieci. Próbowałem różne ustawienia wifi: "only b", "only g", z szyfrowaniem, bez szyfrowania. Zawsze zima.
Szukając innego firmware wgrałem wersję MV400_ETH_400C_07_STND Jul-23-2009 21:31:39. Niestety w menu teraz nie widać opcji wifi - nawet po przywróceniu do ustawień fabrycznych. Jestem natomiast w stanie wejść na adresy http://192.168.0.1/etc/config/advanced_ ... tings.html oraz http://192.168.0.1/cgi-bin/wireless.cgi. Wprowadzone zmiany się zapisują ale lampka jak była zimna, tak dalej jest i sieci nie widać.
Jeśli ktoś z Was miał podobne problemy - proszę o odpowiedz. Jeśli macie inne, działające firmware - także podeślijcie mi linki. Router ma numer seryjny *MC. Z góry dziękuję.
Nie potrafię uruchomić wifi na MV410R. Modem kupiłem używany przez allegro z firmware MV400_ETH_400C_01_STND Mon-Feb-PST 23.
Modem fajnie bryka poza tym, ze nie potrafię włączyć wifi. Po zaznaczeniu "Wireless on" i restarcie znikały ustawienia wifi. Zgodnie z zaleceniami z forum, po przywróceniu ustawień fabrycznych - pozycje menu wracały.
Niestety kilkukrotne próby kończyły sie znikaniem i pojawianiem sie opcji bezprzewodowych, ale ani razu nie zapaliła sie dioda wifi i nie było widać sieci. Próbowałem różne ustawienia wifi: "only b", "only g", z szyfrowaniem, bez szyfrowania. Zawsze zima.
Szukając innego firmware wgrałem wersję MV400_ETH_400C_07_STND Jul-23-2009 21:31:39. Niestety w menu teraz nie widać opcji wifi - nawet po przywróceniu do ustawień fabrycznych. Jestem natomiast w stanie wejść na adresy http://192.168.0.1/etc/config/advanced_ ... tings.html oraz http://192.168.0.1/cgi-bin/wireless.cgi. Wprowadzone zmiany się zapisują ale lampka jak była zimna, tak dalej jest i sieci nie widać.
Jeśli ktoś z Was miał podobne problemy - proszę o odpowiedz. Jeśli macie inne, działające firmware - także podeślijcie mi linki. Router ma numer seryjny *MC. Z góry dziękuję.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: [problem] Brak wifi w MV410R
Po resecie WiFi powinno byc widoczne. Jesli nie jest, kupiles modem z spalonym radiem.
Nie pomagam na PW.
-
Dzieki wielkie za odpowiedz. Naprowadzilo mnie to na rozwiazanie. Rozebralem router, odkurzylem go, wyciagnalem i ponownie wsadzilem karte mini-pci i zaczelo grac. Pojawily sie linki do stron z konfiguracja wifi, dioda zaczela dzialac. Dzieki raz jeszcze.
-
- Stały użytkownik forum
To ten router ma kartę WiFi na miniPCI? Jeśli tak to zapewne można wymienić na mocniejszą.borufa pisze:wyciagnalem i ponownie wsadzilem karte mini-pci i zaczelo grac
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Moc jest regulowana prawnie. Pozatym watpie, ze jestes w stanie wkompilowac nowej karty sterowniki do obecnego firmware.Jeśli tak to zapewne można wymienić na mocniejszą.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Mam na myśli kartę działającą w ramach norm, z opcją dołączenia dowolnej anteny.
Jakie złącze anteny ma ta karta (o ile kable nie są przylutowane)?
Jakie złącze anteny ma ta karta (o ile kable nie są przylutowane)?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli taka sama jak ta zabudowanaMam na myśli kartę działającą w ramach norm,

Jesli nie sa lutowane (w co szczerze watpie) to na 99.999% U.FL.burli pisze:Jakie złącze anteny ma ta karta
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Z U.FL nie będzie problemu. Są przejściówki. Wątpisz w zalutowanie czy w to, ze zalutowane nie są?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Watpie ze sa lutowane - wtyczka karty kosztuje duzo wiecej niz gniazdka U.FL.burli pisze:Wątpisz w zalutowanie czy w to
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Dziękuję za odpowiedź. Znalazłem już przejście umożliwiające podłączenie anteny na RP-SMA do U.FL. Nawet jest na kablu 20cm.
-
Wbudowana w moj egzemplarz karta mini-pci to Wistron DRMR-81 z dwoma zlaczami U.FL. Przejscie na RP-SMA lub N to zerowy problem przy odpowiednim pigtail-u.
-
- Stały użytkownik forum
Świński ogon to nie problem. Zatem witaj antenko 10dBi