Witam, potrzebuje pomocy w doborze sprzętu do budowy sieci WIFI w domu jednorodzinnym kilku piętrowym. Na podanym zdjęciu pokazuje jak wygląda domu. Sygnał jaki tam dociera to NEOstarda. Na I piętrze postawiony jest router ADSL Linksys (niestety nie mam informacji jaki model ma jednak ok. 4 lat ) są tam 3 komputery które działają po WIFI bez problemu. Jednak potrzebny jest także internet WIFI na parterze a także na poddaszu oraz w piwnicy - warsztacie. Sygnał na parterze oraz na poddaszu jest dość słaby w piwnicy zanika całkowicie.
Dlatego chciałbym uzyskać informacje jaki można by było zastosować rozwiązanie żeby cały dom pokryć siecią WIFI. Jakieś pomysły?
FOTO
Pomoc w budowie sieci WIFI dom jednorodzinny
Moderator: Moderatorzy
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Pomoc w budowie sieci WIFI dom jednorodzinny
EeePC 904HD + Huawei E169
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomoc w budowie sieci WIFI dom jednorodzinny
Jedyny sensowny pomysł to kabel na każdy poziom i AP na tym kablu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A jak nie ma byc kabli, to DLAN- chociaz zdecydowanie lepszym wyborem jest kabel.Jo_gurt pisze:to kabel na każdy poziom
Nie pomagam na PW.
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Hmm... powiem szczerze że w ogóle nie pomyślałem o DLAN.
W takim razie mógłbym zrobić tak:
1.Zmiana routera linksys na coś lepszego co polecicie na obecną chwilę? oczywiście do neo.
2.Zakup urządzeń do DLAN, Jakie?
Planuje podłączyć jedno urządzenie DLAN do routera na piętrze, drugie urządzenie DLAN w warsztacie i tam podłączyć jakiś AP co polecicie?
Czy to zadziała wszystko razem?
W takim razie mógłbym zrobić tak:
1.Zmiana routera linksys na coś lepszego co polecicie na obecną chwilę? oczywiście do neo.
2.Zakup urządzeń do DLAN, Jakie?
Planuje podłączyć jedno urządzenie DLAN do routera na piętrze, drugie urządzenie DLAN w warsztacie i tam podłączyć jakiś AP co polecicie?
Czy to zadziała wszystko razem?
EeePC 904HD + Huawei E169
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja mam przy pomocy DLAN zrobiony most miedzy pracownia a salonem. U mnie pracuja transmitery Devolo 200mbps, czarna edycja (ok. 400 pln za komplet).
Nie pomagam na PW.