Kończąca się umowa na OFP, nie wiem co wybrać

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

marcinek062
Użytkownik forum

Re: Kończąca się umowa na OFP, nie wiem co wybrać

Post autor: marcinek062 »

A w orange combo rabat na usługi jest tylko przez jakiś okres kilku miesięcy czy przez całą umowę?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

A w orange combo rabat na usługi jest tylko przez jakiś okres kilku miesięcy czy przez całą umowę?
Przez całą umowę o ile umowy dzięki masz zniżki sa aktywne. Jeżeli zrezygnujesz z któreś z nich zniżka przepada.
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: HariMata »

Kilka pytań do praktyków, osób które łączą się internetem Orange Free w technologii CDMA za pomocą modemów axesstel MV410 i już to przećwiczyły na własnej skórze. Takie moje boje z... Niestety od konsultantów Orange, którzy mnie ostatnio molestują o przedłużenie umowy we Freedom Pro, nic mądrego nie mogę się dowiedzieć. Ci od Freedom Pro twierdzą, że na pewno w tej konfiguracji nie będzie chodzić, a od Free, że jak najbardziej. Innych głupot które od nich usłyszałem nie będę przytaczać, bo nie dotyczyły one spraw technicznych. A w ogóle to zachowują się oni jakby pracowali dla konkurencyjnych firm, a nie dla jednej.
Z poprzednich wypowiedzi wiem, że będzie to działać, ale chciałbym się dopytać o niektóre szczegóły. Mam zamiar przejść z Freedom Pro na Free za 59 zł najpewniej bez modemu.
1. Czy gdy zakupię w sklepie internetowym kartę to otrzymam dualną (SIM/R-UIM), czy też trzeba zaznaczyć w zamówieniu, że się taką chce?
2. Czy gdy wymienię kartę w modemie i wpiszę nowy pin, będę musiał jeszcze coś zmieniać w jego ustawieniach?
3. Czy CDMA będzie od razu działać, czy też trzeba go w jakiś sposób aktywować. Przeczytałem o jakimś otrzymywanym w tej sprawie SMS-ie (nie mogę odnaleźć gdzie to było), ale zastanawiam się nad ofertą bez modemu, więc nie będę mógł go odebrać na Axesstelu.
4. Czy szczęśliwe godziny działają od razu i bez problemów w pełnej szybkości w CDMA, czy trzeba gdzieś zgłosić, aby aktywowali i czy trzeba zawsze po północy zresetować modem lub rozłączyć się i ponownie połączyć z internetem aby wejść w ten zakres.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i myślę, że jeśli one wszystkie będą w jednym miejscu to przydadzą się niejednemu z przyszłych użytkowników tej oferty.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

HariMata pisze:1. Czy gdy zakupię w sklepie internetowym kartę to otrzymam dualną (SIM/R-UIM), czy też trzeba zaznaczyć w zamówieniu, że się taką chce?
Podpisałem w zeszłym tygodniu umowę na Day-by-Day 0 bez modemu i dostałem kartę SIM/R-UIM.
We wszystkich ofertach jest podane "największy zasięg, również na terenach pozamiejskich, dzięki unikalnej technologii CDMA". Dają już karty SIM/R-UIM.
HariMata pisze:2. Czy gdy wymienię kartę w modemie i wpiszę nowy pin, będę musiał jeszcze coś zmieniać w jego ustawieniach?
Dla Free i Freedom PRO są takie same ustawienia do CDMA.
HariMata pisze:Przeczytałem o jakimś otrzymywanym w tej sprawie SMS-ie (nie mogę odnaleźć gdzie to było), ale zastanawiam się nad ofertą bez modemu, więc nie będę mógł go odebrać na Axesstelu.
To tak na marginesie, ale chyba w aplikacji dołączonej na CD i po podłączeniu routera przez USB da się odbierać SMSy, ale nie jestem pewien.
marcinek062
Użytkownik forum

jak chodzi o pytanie 3. to słyszałem że trzeba zadzwonić do orange aby odblokowali profil cdma i się wtedy dostaje sms z profilem cdma. Axesstel nie odbiera sms-ów więc jak karta jest dualna to zawsze na chwilkę kartę można włożyć do telefonu i sms przyjdzie:) Sam jak na razie nie wiem bo jakoś na dniach idę umowę zerwać na orange freedom pro i chce przez internet zamówić free 79.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

W Orange Free szczęśliwe godziny nie zawsze są włączone więc po zakupie nie zaszkodzi sprawdzić.
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: HariMata »

Podpisałem w zeszłym tygodniu umowę na Day-by-Day 0 bez modemu i dostałem kartę SIM/R-UIM.
We wszystkich ofertach jest podane "największy zasięg, również na terenach pozamiejskich, dzięki unikalnej technologii CDMA". Dają już karty SIM/R-UIM.
Po czym można poznać, tak na oko, że to jest karta SIM/R-UIM, czy jest to po prostu na niej lub załaczonym dokumencie napisane, czy też w inny sposób się rozpoznaje?
W Orange Free szczęśliwe godziny nie zawsze są włączone więc po zakupie nie zaszkodzi sprawdzić.
A w jaki sposób można to zrobić najprościej?
marcinek062
Użytkownik forum

HariMata pisze:Po czym można poznać, tak na oko, że to jest karta SIM/R-UIM
Na kartce w której masz przyczepioną swoją kartę sim masz napisane to jest twoja karta SIM/R-UIM.
HariMata pisze:W Orange Free szczęśliwe godziny nie zawsze są włączone więc po zakupie nie zaszkodzi sprawdzić
Możesz się zalogować na stronie orange i sprawdzić czy usługa jest włączona lub zadzwonić do konsultanta.
ODPOWIEDZ