Hej, mam Orange Free (umowę przedłużałem rok temu i dostałem białą kartę SIM) obecnie mam Huawei E1752 ale chciałbym go zamienić na Axesstel MV410 i używać CDMA zamiast EDGE. Czy ta karta będzie działać z tym routerem ?
[ Dodano: 2011-04-04, 17:55 ]
Widzę że nikt nie zna odpowiedzi, a może wiecie czy moja karta będzie działać z AnyData ADU-500A ?
Axesstel Mv410 a Orange Free
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
Re: Axesstel Mv410 a Orange Free
Odpowiedź na pewno szybciej byś uzyskał dzwoniąc do BOK-u Orange.
Karta SIM jest uniwersalna - działa z każdym modem. - sorry za wprowadzenie w błąd.
Karta SIM jest uniwersalna - działa z każdym modem. - sorry za wprowadzenie w błąd.
Ostatnio zmieniony 2011-04-18, 15:45 przez wysokicukier, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, do CDMA Orange są karty dualne SIM/R-UIM i muszą mieć aktywny profil R-UIM.wysokicukier pisze:Karta SIM jest uniwersalna - działa z każdym modem.
To racja.wysokicukier pisze:Odpowiedź na pewno szybciej byś uzyskał dzwoniąc do BOK-u Orange.
Nie pomagam na PW!
-
Podłączę się do tematu.
Muszę wybrać pomiędzy CDMA Orange (MV500 EV-DO) a np. modem "XXX" z UMTS/HSDPA/HSPA i do tego np. Router TP-LINK TL-MR3220
Proszę o poradę
Ma to działać w małej firmie 1 serwer SBS + 4 komputery. ponieważ nie mam możliwości zamówienia innej usługi muszę to zrobić poprzez GSM.
Przed chwilą pobawiłem się CDMA MV500 i na stronach do badania szybkości łącza (speedtest.net) CDMA wychodzi dość kiepsko w porównaniu z moim SierraWireless 306USB.
CDMA na MV500 - ping=120, DL=0.9Mbps, UL=0.2Mbps - Orange w Lublinie (zasięg full)
SierraW - ping=35, DL=5.6Mbps, UL=1.2Mbps - Blueconnect w Lublinie (zasięg full)
powyższe przemawia za SierraW, ale:
1. Będzie to wykorzystywane do logowania do serwera zdalnie (poprzez DynDNS lub no.ip) lub poprzez np. TemViever
2. Na serwerze będzie pracował moduł zamówień internetowych połączony z bazą danych on-line - potrzebna niezawodność i brak "zrywek"
3. Poza tym poczta, strony itp. czyli normalne korzystanie z internetu.
jeszcze nie podjąłem decyzji - dostałem MV500 na próbę. Zamiast tego niekoniecznie dostane SierraW 306 a np. jakiegoś Huawei lun coś innego. CDMA jest droższe w abonamencie o 40 PLN od modemu z HSPA. Do modemu muszę dokupić TP-Linka ale to akurat nie problem.
Powyżej porównałem Orange i Blueconnect ale docelowo będzie to na pewno Orange (umowa firmowa)
Teraz pytanie:
co wybrać? teoretycznie stabilniejsze CDMA czy szybsze kilka razy HSPA? oczywiście biorąc pod uwagę to do czego będę to wykorzystywał. Nie chodzi o granie on-line.
Jeśli chodzi o zasięg to bez problemu oba powinny mieć podobnie.
proszę o sugestię.
mateo112
Muszę wybrać pomiędzy CDMA Orange (MV500 EV-DO) a np. modem "XXX" z UMTS/HSDPA/HSPA i do tego np. Router TP-LINK TL-MR3220
Proszę o poradę
Ma to działać w małej firmie 1 serwer SBS + 4 komputery. ponieważ nie mam możliwości zamówienia innej usługi muszę to zrobić poprzez GSM.
Przed chwilą pobawiłem się CDMA MV500 i na stronach do badania szybkości łącza (speedtest.net) CDMA wychodzi dość kiepsko w porównaniu z moim SierraWireless 306USB.
CDMA na MV500 - ping=120, DL=0.9Mbps, UL=0.2Mbps - Orange w Lublinie (zasięg full)
SierraW - ping=35, DL=5.6Mbps, UL=1.2Mbps - Blueconnect w Lublinie (zasięg full)
powyższe przemawia za SierraW, ale:
1. Będzie to wykorzystywane do logowania do serwera zdalnie (poprzez DynDNS lub no.ip) lub poprzez np. TemViever
2. Na serwerze będzie pracował moduł zamówień internetowych połączony z bazą danych on-line - potrzebna niezawodność i brak "zrywek"
3. Poza tym poczta, strony itp. czyli normalne korzystanie z internetu.
jeszcze nie podjąłem decyzji - dostałem MV500 na próbę. Zamiast tego niekoniecznie dostane SierraW 306 a np. jakiegoś Huawei lun coś innego. CDMA jest droższe w abonamencie o 40 PLN od modemu z HSPA. Do modemu muszę dokupić TP-Linka ale to akurat nie problem.
Powyżej porównałem Orange i Blueconnect ale docelowo będzie to na pewno Orange (umowa firmowa)
Teraz pytanie:
co wybrać? teoretycznie stabilniejsze CDMA czy szybsze kilka razy HSPA? oczywiście biorąc pod uwagę to do czego będę to wykorzystywał. Nie chodzi o granie on-line.
Jeśli chodzi o zasięg to bez problemu oba powinny mieć podobnie.
proszę o sugestię.
mateo112
-
Najlepiej jakbyś porównał Orange CDMA i Orange GSM (HSDPA/HSUPA). Te pomiary, które wykonałeś nic nie mówią o tym jak Ci będzie to ostatnie działało. A może złapie tylko Edge i prędkość 200 kbps?