nowy modem + antena
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
nowy modem + antena
Witam! Od ponad 2 lat mam iPlusa z modemem Huawei E272, jednak już od pół roku jego zasięg pogorszył się i nie jest mocniejszy niż jedna kreska, w skutek tego mam dosyć ciągłego rozłączania i postanowiłem kupić nowy modem z wejściem na antenę do maksymalnie 200zł i upatrzyłem sobie modem Sierra AirCard USB 305 + jakaś antena, tylko nie wiem jaka by pasowała. Obecnie mieszkam w Warszawie (Międzylesie) i do nadajnika mam około 2km. Czy ten modem Sierry nadawałby się dla mnie, czy może znalazłby się lepszy modem w podobnej cenie i którą antenę do niego polecacie (bo chyba bez anteny nie da rady) ?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: nowy modem + antena
Moim zdaniem dobry wybór, antena może być taka: http://allegro.pl/panel-max-15-dbi-1900 ... 52691.html , ale nie wiem jak się zachowuje w warunkach miejskich? 

jareq
-
Modem Sierra 305 już w drodze, teraz tylko trzeba jakąś antenę wybrać do niego. Niestety ta proponowana jest za duża, szukam czegoś mniejszego żeby postawić na parapecie za oknem 

-
Modem już dotarł i działa, jednak jakość sygnału pokazuje od -90 do -102dBm, co oznacza chyba bardzo słabą jakość. Czy taka antena, nadaję się dla mnie przy takiej jakości sygnału, czy jednak trzeba kupić coś silniejszego ?
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/magnetyczna-antena-9dbi-ts9-zte-novatel-sierra-i1648648234.html
-
- Stały użytkownik forum
W którym miejscu był sprawdzany sygnał, w pomieszczeniu czy np. na parapecie za oknem ?
-
W pomieszczeniu na I piętrze, 1,5 metra od okna na zachód. Z tego co pamiętam nadajnik chyba jest na kominie ABB/ZWAR, który jest ode mnie na wschód.