Pomoc z poprawa zasiegu/mocy/jakosci domowej sieci wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
guldur
Początkujący użytkownik forum

Pomoc z poprawa zasiegu/mocy/jakosci domowej sieci wifi

Post autor: guldur »

Witam,
W domu mam router WiFi (WL-1600GL) i kompy podlaczone za jego pomoca. Odleglosc jest niewielka - kolo 10-15m i pomiedzy sprzetami sa 1-3 sciany. Chcialbym poprawic jakosc/moc/zasieg (sam nie wiem co dokladnie), aktualnie mam 2-4 kreski na 5 (albo 6, nie pamietam teraz) i czasem potrafi sie rozlaczyc. Postanowilem pomyslec nad poprawieniem tej sytuacji i wymiana anteny w routerze. Czy w moim przypadku warto interesowac sie antenami panelowymi (np. http://www.dipol.com.pl/antena_wewnetrz ... A71290.htm) czy wystarczy jakas lepsza dookolna (np. http://www.dipol.com.pl/antena_wewnetrz ... A72713.htm)
Dzieki z gory za pomoc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Pomoc z poprawa zasiegu/mocy/jakosci domowej sieci wifi

Post autor: key »

Rozrysuj kontury mieszkania, wtedy bedzie latwiej cos doradzic.
Nie pomagam na PW.
guldur

Obrazek
Trojkacik - router
Koleczka - komputery

Moje zdolnosci plastyczne sa na nieco miernym poziomie, ale mam nadzieje, ze wystarczy takie cos.. ;p
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Wyglada calkiem ciekawie: probowal bym panelem z katem otwarcia ~120° - o ile nie masz MiMo. Problemem moze byc cien rzucany przez framugi, jesli masz metalowe.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

guldur, a routera ruszyć nie możesz? Bo aż się chce przestawić w bardziej centralne miejsce.
guldur

MiMo - chodzi o wieksza ilosc anten niz 1? W routerze niestety jest tylko jedna, a w kartach sieciowych w kompach juz roznie.
Framugi sa tylko w jednym pokoju - drewniane, w kuchni (tam gdzie stoi router) i w drugim pokoju nie ma ich w ogole.
A moglbys zarzucic jakims linkiem? Nie widze zbytnio panelowek z takim katem - nie ukrywam tez, ze zalezy mi na jak najnizszej cenie.. ;]

Od razu zapytalbym o podobna sytuacje w drugim mieszkaniu - tylko tutaj raczej nie wchodzi w gre nic innego jak antena dookolna wiec czy zmiana standardowej (router to Tracer W306R) na jakas lepsza da cokolwiek? I router i obie karty sa w standardzie N i maja po dwie anteny.
Tam router jest na parterze, na pietrze sa dwa kompy - odleglosc mysle, ze nie przekracza 10m (a moze i nawet 5m - rzadko tam bywam i ciezko mi dokladnie powiedziec) w lini prostej (tylko, ze przez sufit).

@up
niestety musi tam zostac, kiedys bym chcial go przeniesc do swojego pokoju, ale aktualnie nie mam mozliwosci zrobienia calego okablowania zeby go tam przestawic. W przedpokoju niestety nie ma gniazdka elektrycznego wiec tam tez odpada. Ogolnie myslalem juz nad tym sporo i raczej nie widze w najblizszym czasie mozliwosci zmiany miejsca.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

guldur pisze:A moglbys zarzucic jakims linkiem?
http://www.wlan-shop24.de/products/de/W ... 11dBi.html

Szukaj anten "sektorowych".
guldur pisze:Tam router jest na parterze, na pietrze sa dwa kompy
W takiej konfiguracji anteny z wiekszym zyskiem zazwyczaj pogarszaja zasieg.
Nie pomagam na PW.
guldur

key pisze: http://www.wlan-shop24.de/products/de/W ... 11dBi.html

Szukaj anten "sektorowych".
Hmm - http://allegro.pl/antena-szczelinowa-se ... 79189.html, to bedzie jakis bubel czy da rade? Jakies "normalniejsze" anteny sa powyzej 100 z tego co widze.

key pisze: W takiej konfiguracji anteny z wiekszym zyskiem zazwyczaj pogarszaja zasieg.
Szkoda, ewentualnie bede probowal podlaczyc starego wysluzonego Linksysa - moze sie lepiej spisze. A ewentualnie jakis inny rodzaj anten niz dookolna by pomogl? Najwyzej bede kombinowal jak cos. ;]
key
*Mistrz bezprzewodowy*

guldur pisze:to bedzie jakis bubel czy da rade?
IMHO bubel.
guldur pisze:ewentualnie bede probowal podlaczyc starego wysluzonego Linksysa
Chyba najlepsze rozwiazanie - kabel na pietro i dalej z AP.
guldur pisze:A ewentualnie jakis inny rodzaj anten niz dookolna by pomogl?
Raczej nie. Zysk anteny bierze sie z ograniczenia pola jakie obsluguje.
Nie pomagam na PW.
guldur

key pisze:IMHO bubel.
Ok, na razie w takim badz razie sie wstrzymam z kombinowaniem, szkoda mi aktualnie 100+ zl na takie cos, bedzie kasa to wtedy sie pomysli. A gdybym sie kiedys w przyszlosci zdecydowal na taki zakup to na jakie firmy zwracac uwage? Na pierwszym miejscu liczy sie jakosc, ale zaraz za nia jest cena.. :)
key pisze:Chyba najlepsze rozwiazanie - kabel na pietro i dalej z AP.
Chodzilo mi o podmiane tego tracera na linksysa, kabli niestety nie ma tam jak na pietro ciagnac.
key pisze:Raczej nie. Zysk anteny bierze sie z ograniczenia pola jakie obsluguje.
Ok, wiec tez sobie podaruje - jedynie sprawdze czy podmianka cos da.

Dzieki wielkie za pomoc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

guldur pisze:kabli niestety nie ma tam jak na pietro ciagnac.
DLAN?
Nie pomagam na PW.
guldur

key pisze:
guldur pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
DLAN?
Hmm, nie pomyslalem o tym - a na tej zasadzie mam TV u siebie, zapomnialem, ze neta tez tak mozna slac.. ;) Nie wiem natomiast czy tam wejdzie taki klocek - gniazdko jest przy samej szafie, ale ogolnie jest to dobry pomysl - bede kombinowal.

Pytanie mam natomiast jak jest z jakoscia lacza przy takim sposobie podlaczenia? Chodzi mi o to czy nie bedzie jakis zaklocen itp - samo wifi jest juz stratne (w porownaniu do kabla) a co dopiero taki mix?

I tu od razu bym wrocil do pierwszego problemu z mieszkaniem bez pieter. Czy takie polaczenie i przeniesienie routera do swojego pokoju poprawiloby jakosc? I czy w ogole w ten sposob mozna podlaczyc router?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-06-09, 20:07 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-06-09, 19:07 przez guldur, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Przy pomocy DLAN mozesz zrobic transparentne polaczenie bez kladzenia kabla. Mozesz laczyc co chcesz. Jesli jestes na jednej fazie, to jakosc polaczenia jest lepsza niz w standartowym WiFi (G).
Nie pomagam na PW.
guldur

Super, bardzo mi sie spodobal ten pomysl.. :)

Dzieki wielkie za wszystkie informacje.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

guldur pisze:W przedpokoju niestety nie ma gniazdka elektrycznego wiec tam tez odpada
To by załatwiło PoE czyli zasilanie po kablu ethernet.

Usunąłem nadmiarowe "Pomógł" ponieważ na forum panuje zasada że jednej osobie dajemy tylko 1 pomógł w danym temacie.
Nie pomagam na PW!
guldur

wojteks pisze: To by załatwiło PoE czyli zasilanie po kablu ethernet.
Najpierw bede probowal z dlanem - router po dlanie i z routera kablem do kompa, powinno byc najrozsadniejsze z tego co sie dzisiaj dowiedzialem. Jak beda jakies problemy to sie zaglebie w PoE bo to tez ciekawe z tego co zdazylem przeczytac.
wojteks pisze: Usunąłem nadmiarowe "Pomógł" ponieważ na forum panuje zasada że jednej osobie dajemy tylko 1 pomógł w danym temacie.
Ok, sorry za rozpedzenie sie z tymi "plusami". :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

guldur pisze:Najpierw bede probowal z dlanem
Wygodne ale trzeba kupić urządzenia. Koszt PoE amatorskiego to często tylko 2 złączki i kabel ethernet (używa się oryginalnego zasilacza). Przykładowa aukcja http://allegro.pl/zasilanie-poe-adapter ... 78460.html
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze:i kabel ethernet
Ktory teoretycznie jest duzo szybszy, ale praktycznie trzeba gdzies ukryc :(
Nie pomagam na PW.
guldur

Ta, ale o to chodzi, ze akurat mam dwa adaptery od TV z dialogu - o ile da sie ich uzyc do tego polaczenia o ktorym mowilismy to bedzie gitara bo akurat niedawno telewizor wyjechal z pokoju i juz tych adapterow nie uzywam. Nie wiem tylko czy one sie do tego nadadza - tzn. czy nie sa tylko do tej tv przyblokowane w jakis sposob albo cos. Wroce do domu to bede testowal.. ;)

Zreszta PoE zmieni tyle, ze router poleci do przedpokoju, ale nadal bedzie wifi, a tak to do adaptera podepne router i z routera kabel do kompa. :) Co oczywiscie nie zmienia faktu, ze gdyby dlan nie wypalil to przeprowadzka routera tez bedzie pomocna.. ;]

@EDIT
Poki co ladnie smiga, o ile bedzie to stabilnie caly czas chodzilo to bedzie bajka.. :)
Dzieki po raz kolejny.. ;d
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Technologia transmisji bezprzewodowej WIFI prezentuje się świetnie przy stylistyce wnętrz i łatwo i szybko można wszystko uruchomić, ale jak chcemy aby była przy okazji zachowana jakość i niezawodność połączeń to trzeba trochę kasy wydać i nie tylko na router-AP, ale także karty WIFI w komputerach, w Twoim przypadku to najtańszym rozwiązaniem jest PoE i router w centrum, droższym-lepszym DLAN i ethernet :)
jareq
guldur

Wczoraj wieczorem polaczylem to wszystko, router przerzucilem do swojego pokoju, podlaczylem po dlanie i po kablu do kompa, reszta kompow bedzie miala laczenie po WiFi - ale sam router bedzie blizej i bedzie max 1 sciana. :)

Obrazek

Teraz kilka dni testow i mam nadzieje, ze bedzie ok.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

To powinno działać bez problemów na 2,4GHz-chyba że to ściana z blachy, a jeżeli by występowały jakieś problemy to już musi być coś nie halo z kartami WIFI (router-komp.) :)
jareq
ODPOWIEDZ