Pomoc z poprawa zasiegu/mocy/jakosci domowej sieci wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc z poprawa zasiegu/mocy/jakosci domowej sieci wifi
Witam,
W domu mam router WiFi (WL-1600GL) i kompy podlaczone za jego pomoca. Odleglosc jest niewielka - kolo 10-15m i pomiedzy sprzetami sa 1-3 sciany. Chcialbym poprawic jakosc/moc/zasieg (sam nie wiem co dokladnie), aktualnie mam 2-4 kreski na 5 (albo 6, nie pamietam teraz) i czasem potrafi sie rozlaczyc. Postanowilem pomyslec nad poprawieniem tej sytuacji i wymiana anteny w routerze. Czy w moim przypadku warto interesowac sie antenami panelowymi (np. http://www.dipol.com.pl/antena_wewnetrz ... A71290.htm) czy wystarczy jakas lepsza dookolna (np. http://www.dipol.com.pl/antena_wewnetrz ... A72713.htm)
Dzieki z gory za pomoc.
W domu mam router WiFi (WL-1600GL) i kompy podlaczone za jego pomoca. Odleglosc jest niewielka - kolo 10-15m i pomiedzy sprzetami sa 1-3 sciany. Chcialbym poprawic jakosc/moc/zasieg (sam nie wiem co dokladnie), aktualnie mam 2-4 kreski na 5 (albo 6, nie pamietam teraz) i czasem potrafi sie rozlaczyc. Postanowilem pomyslec nad poprawieniem tej sytuacji i wymiana anteny w routerze. Czy w moim przypadku warto interesowac sie antenami panelowymi (np. http://www.dipol.com.pl/antena_wewnetrz ... A71290.htm) czy wystarczy jakas lepsza dookolna (np. http://www.dipol.com.pl/antena_wewnetrz ... A72713.htm)
Dzieki z gory za pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Pomoc z poprawa zasiegu/mocy/jakosci domowej sieci wifi
Rozrysuj kontury mieszkania, wtedy bedzie latwiej cos doradzic.
Nie pomagam na PW.
-

Trojkacik - router
Koleczka - komputery
Moje zdolnosci plastyczne sa na nieco miernym poziomie, ale mam nadzieje, ze wystarczy takie cos.. ;p
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wyglada calkiem ciekawie: probowal bym panelem z katem otwarcia ~120° - o ile nie masz MiMo. Problemem moze byc cien rzucany przez framugi, jesli masz metalowe.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
guldur, a routera ruszyć nie możesz? Bo aż się chce przestawić w bardziej centralne miejsce.
-
MiMo - chodzi o wieksza ilosc anten niz 1? W routerze niestety jest tylko jedna, a w kartach sieciowych w kompach juz roznie.
Framugi sa tylko w jednym pokoju - drewniane, w kuchni (tam gdzie stoi router) i w drugim pokoju nie ma ich w ogole.
A moglbys zarzucic jakims linkiem? Nie widze zbytnio panelowek z takim katem - nie ukrywam tez, ze zalezy mi na jak najnizszej cenie.. ;]
Od razu zapytalbym o podobna sytuacje w drugim mieszkaniu - tylko tutaj raczej nie wchodzi w gre nic innego jak antena dookolna wiec czy zmiana standardowej (router to Tracer W306R) na jakas lepsza da cokolwiek? I router i obie karty sa w standardzie N i maja po dwie anteny.
Tam router jest na parterze, na pietrze sa dwa kompy - odleglosc mysle, ze nie przekracza 10m (a moze i nawet 5m - rzadko tam bywam i ciezko mi dokladnie powiedziec) w lini prostej (tylko, ze przez sufit).
@up
niestety musi tam zostac, kiedys bym chcial go przeniesc do swojego pokoju, ale aktualnie nie mam mozliwosci zrobienia calego okablowania zeby go tam przestawic. W przedpokoju niestety nie ma gniazdka elektrycznego wiec tam tez odpada. Ogolnie myslalem juz nad tym sporo i raczej nie widze w najblizszym czasie mozliwosci zmiany miejsca.
Framugi sa tylko w jednym pokoju - drewniane, w kuchni (tam gdzie stoi router) i w drugim pokoju nie ma ich w ogole.
A moglbys zarzucic jakims linkiem? Nie widze zbytnio panelowek z takim katem - nie ukrywam tez, ze zalezy mi na jak najnizszej cenie.. ;]
Od razu zapytalbym o podobna sytuacje w drugim mieszkaniu - tylko tutaj raczej nie wchodzi w gre nic innego jak antena dookolna wiec czy zmiana standardowej (router to Tracer W306R) na jakas lepsza da cokolwiek? I router i obie karty sa w standardzie N i maja po dwie anteny.
Tam router jest na parterze, na pietrze sa dwa kompy - odleglosc mysle, ze nie przekracza 10m (a moze i nawet 5m - rzadko tam bywam i ciezko mi dokladnie powiedziec) w lini prostej (tylko, ze przez sufit).
@up
niestety musi tam zostac, kiedys bym chcial go przeniesc do swojego pokoju, ale aktualnie nie mam mozliwosci zrobienia calego okablowania zeby go tam przestawic. W przedpokoju niestety nie ma gniazdka elektrycznego wiec tam tez odpada. Ogolnie myslalem juz nad tym sporo i raczej nie widze w najblizszym czasie mozliwosci zmiany miejsca.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
http://www.wlan-shop24.de/products/de/W ... 11dBi.htmlguldur pisze:A moglbys zarzucic jakims linkiem?
Szukaj anten "sektorowych".
W takiej konfiguracji anteny z wiekszym zyskiem zazwyczaj pogarszaja zasieg.guldur pisze:Tam router jest na parterze, na pietrze sa dwa kompy
Nie pomagam na PW.
-
Hmm - http://allegro.pl/antena-szczelinowa-se ... 79189.html, to bedzie jakis bubel czy da rade? Jakies "normalniejsze" anteny sa powyzej 100 z tego co widze.
Szkoda, ewentualnie bede probowal podlaczyc starego wysluzonego Linksysa - moze sie lepiej spisze. A ewentualnie jakis inny rodzaj anten niz dookolna by pomogl? Najwyzej bede kombinowal jak cos. ;]key pisze: W takiej konfiguracji anteny z wiekszym zyskiem zazwyczaj pogarszaja zasieg.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
IMHO bubel.guldur pisze:to bedzie jakis bubel czy da rade?
Chyba najlepsze rozwiazanie - kabel na pietro i dalej z AP.guldur pisze:ewentualnie bede probowal podlaczyc starego wysluzonego Linksysa
Raczej nie. Zysk anteny bierze sie z ograniczenia pola jakie obsluguje.guldur pisze:A ewentualnie jakis inny rodzaj anten niz dookolna by pomogl?
Nie pomagam na PW.
-
Ok, na razie w takim badz razie sie wstrzymam z kombinowaniem, szkoda mi aktualnie 100+ zl na takie cos, bedzie kasa to wtedy sie pomysli. A gdybym sie kiedys w przyszlosci zdecydowal na taki zakup to na jakie firmy zwracac uwage? Na pierwszym miejscu liczy sie jakosc, ale zaraz za nia jest cena..key pisze:IMHO bubel.

Chodzilo mi o podmiane tego tracera na linksysa, kabli niestety nie ma tam jak na pietro ciagnac.key pisze:Chyba najlepsze rozwiazanie - kabel na pietro i dalej z AP.
Ok, wiec tez sobie podaruje - jedynie sprawdze czy podmianka cos da.key pisze:Raczej nie. Zysk anteny bierze sie z ograniczenia pola jakie obsluguje.
Dzieki wielkie za pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
DLAN?guldur pisze:kabli niestety nie ma tam jak na pietro ciagnac.
Nie pomagam na PW.
-
Hmm, nie pomyslalem o tym - a na tej zasadzie mam TV u siebie, zapomnialem, ze neta tez tak mozna slac..key pisze:DLAN?guldur pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

Pytanie mam natomiast jak jest z jakoscia lacza przy takim sposobie podlaczenia? Chodzi mi o to czy nie bedzie jakis zaklocen itp - samo wifi jest juz stratne (w porownaniu do kabla) a co dopiero taki mix?
I tu od razu bym wrocil do pierwszego problemu z mieszkaniem bez pieter. Czy takie polaczenie i przeniesienie routera do swojego pokoju poprawiloby jakosc? I czy w ogole w ten sposob mozna podlaczyc router?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-06-09, 20:07 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-06-09, 19:07 przez guldur, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przy pomocy DLAN mozesz zrobic transparentne polaczenie bez kladzenia kabla. Mozesz laczyc co chcesz. Jesli jestes na jednej fazie, to jakosc polaczenia jest lepsza niz w standartowym WiFi (G).
Nie pomagam na PW.
-
Super, bardzo mi sie spodobal ten pomysl.. 
Dzieki wielkie za wszystkie informacje.

Dzieki wielkie za wszystkie informacje.
- wojteks
- *** Administrator ***
To by załatwiło PoE czyli zasilanie po kablu ethernet.guldur pisze:W przedpokoju niestety nie ma gniazdka elektrycznego wiec tam tez odpada
Usunąłem nadmiarowe "Pomógł" ponieważ na forum panuje zasada że jednej osobie dajemy tylko 1 pomógł w danym temacie.
Nie pomagam na PW!
-
Najpierw bede probowal z dlanem - router po dlanie i z routera kablem do kompa, powinno byc najrozsadniejsze z tego co sie dzisiaj dowiedzialem. Jak beda jakies problemy to sie zaglebie w PoE bo to tez ciekawe z tego co zdazylem przeczytac.wojteks pisze: To by załatwiło PoE czyli zasilanie po kablu ethernet.
Ok, sorry za rozpedzenie sie z tymi "plusami".wojteks pisze: Usunąłem nadmiarowe "Pomógł" ponieważ na forum panuje zasada że jednej osobie dajemy tylko 1 pomógł w danym temacie.

- wojteks
- *** Administrator ***
Wygodne ale trzeba kupić urządzenia. Koszt PoE amatorskiego to często tylko 2 złączki i kabel ethernet (używa się oryginalnego zasilacza). Przykładowa aukcja http://allegro.pl/zasilanie-poe-adapter ... 78460.htmlguldur pisze:Najpierw bede probowal z dlanem
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ktory teoretycznie jest duzo szybszy, ale praktycznie trzeba gdzies ukrycwojteks pisze:i kabel ethernet

Nie pomagam na PW.
-
Ta, ale o to chodzi, ze akurat mam dwa adaptery od TV z dialogu - o ile da sie ich uzyc do tego polaczenia o ktorym mowilismy to bedzie gitara bo akurat niedawno telewizor wyjechal z pokoju i juz tych adapterow nie uzywam. Nie wiem tylko czy one sie do tego nadadza - tzn. czy nie sa tylko do tej tv przyblokowane w jakis sposob albo cos. Wroce do domu to bede testowal..
Zreszta PoE zmieni tyle, ze router poleci do przedpokoju, ale nadal bedzie wifi, a tak to do adaptera podepne router i z routera kabel do kompa.
Co oczywiscie nie zmienia faktu, ze gdyby dlan nie wypalil to przeprowadzka routera tez bedzie pomocna.. ;]
@EDIT
Poki co ladnie smiga, o ile bedzie to stabilnie caly czas chodzilo to bedzie bajka..
Dzieki po raz kolejny.. ;d

Zreszta PoE zmieni tyle, ze router poleci do przedpokoju, ale nadal bedzie wifi, a tak to do adaptera podepne router i z routera kabel do kompa.

@EDIT
Poki co ladnie smiga, o ile bedzie to stabilnie caly czas chodzilo to bedzie bajka..

Dzieki po raz kolejny.. ;d
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Technologia transmisji bezprzewodowej WIFI prezentuje się świetnie przy stylistyce wnętrz i łatwo i szybko można wszystko uruchomić, ale jak chcemy aby była przy okazji zachowana jakość i niezawodność połączeń to trzeba trochę kasy wydać i nie tylko na router-AP, ale także karty WIFI w komputerach, w Twoim przypadku to najtańszym rozwiązaniem jest PoE i router w centrum, droższym-lepszym DLAN i ethernet 

jareq
-
Wczoraj wieczorem polaczylem to wszystko, router przerzucilem do swojego pokoju, podlaczylem po dlanie i po kablu do kompa, reszta kompow bedzie miala laczenie po WiFi - ale sam router bedzie blizej i bedzie max 1 sciana. 
Teraz kilka dni testow i mam nadzieje, ze bedzie ok.

Teraz kilka dni testow i mam nadzieje, ze bedzie ok.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
To powinno działać bez problemów na 2,4GHz-chyba że to ściana z blachy, a jeżeli by występowały jakieś problemy to już musi być coś nie halo z kartami WIFI (router-komp.) 

jareq