wisp ale w tej samej sieci co źródło wif?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
wisp ale w tej samej sieci co źródło wif?
Witam,
czy ktoś może mnie oświecić ad trybu wisp i takiego zastosowania:
Potrzebuję mieć rozdzielony sygnał odebrany po wifi ( z routera głównego) na 4 porty lan.
Normalnie przy trybie wisp, sygnał jest odebrany po wifi i rozdzielony po routerze na kable i sieć wifi która jest odbierana i ta która jest po kablu ( już rozdzielona ) to dwie różne sieci, jak to przed i po routerze ( dobrze rozumuję wisp? ) .
Jak zrobić , żeby urządzenia po kablu były w tej samej sieci, co sieć wifi, która jest dzielona?
Dla jasności bo nie wiem czy dobrze napisałem o co chodzi - jest router, który daje po wifi net dla sieci wewnętrzej. w kolejnym pomieszczeniu mają być 4 urządzenia po kablu - stawiam router z wisp- ale za nim ( te 4 kable) to już będzie inna podsieć - za routerem.
Da się jakoś tak zrobić, żeby uzyskać coś jak 4 osobne urządzenia w trybie ap client?
czy ktoś może mnie oświecić ad trybu wisp i takiego zastosowania:
Potrzebuję mieć rozdzielony sygnał odebrany po wifi ( z routera głównego) na 4 porty lan.
Normalnie przy trybie wisp, sygnał jest odebrany po wifi i rozdzielony po routerze na kable i sieć wifi która jest odbierana i ta która jest po kablu ( już rozdzielona ) to dwie różne sieci, jak to przed i po routerze ( dobrze rozumuję wisp? ) .
Jak zrobić , żeby urządzenia po kablu były w tej samej sieci, co sieć wifi, która jest dzielona?
Dla jasności bo nie wiem czy dobrze napisałem o co chodzi - jest router, który daje po wifi net dla sieci wewnętrzej. w kolejnym pomieszczeniu mają być 4 urządzenia po kablu - stawiam router z wisp- ale za nim ( te 4 kable) to już będzie inna podsieć - za routerem.
Da się jakoś tak zrobić, żeby uzyskać coś jak 4 osobne urządzenia w trybie ap client?
Pozdrawiam,
Michal
Michal
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: wisp ale w tej samej sieci co źródło wif?
Ovislink WL5470 w trybie AP Client.m-blue pisze:Da się jakoś tak zrobić, żeby uzyskać coś jak 4 osobne urządzenia w trybie ap client?
Drugie rozwiązanie to AP Client i do tego switch 5/8-portowy
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za szybką odpowiedź, a czy jest jakaś specjalna konfiguracja tego ovislinka, czy poprostu ap client będzie tak działać jak pisałem? Może soft trzeba jakiś wrzucać?
Pozdrawiam,
Michal
Michal
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
AP client powinien dzialac. Ewtl. tryb bridge.
Nie pomagam na PW.
-
Dzięki, rozumiem, że do tego ovislinka już switcha nie trzeba, można wykorzystać wbudowanego?
Pozdrawiam,
Michal
Michal
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie trzeba, będzie działał wbudowany.m-blue pisze:rozumiem, że do tego ovislinka już switcha nie trzeba
Nie pomagam na PW!
-