Błąd 619

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Subaru
Początkujący użytkownik forum

Błąd 619

Post autor: Subaru »

Witam, na wstępie zaznaczę, że próbowałem już wszystkiego co jest nie tylko na tym forum ale i w googlach. Mam problem z błędem 619. Mam kartę ery

1)Gdy wszystko instaluję podłączam itd mam błąd 619 - wcześniej wpisałem poprawnie pin, zasięg na dole pokazuje max i ogólnie koza - jednak podczas próby połączenia jest ww błąd

2)Gdy zamieniam kartę i wkładam kartę numer 2 (także era) wszystko działa. Zaznaczam że karta numer 1 działa na innym laptopie na wbudowanym modemie więc wykluczam że jest uszkodzona czy coś takiego. Poza tym pokazuje mi zasięg.

3)Odznaczałem opcję zarządzania energią, sprawdziłem czy jest wpisana kombinacja we właściwościach modemu i wszystko ok. Mam wpisane AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"

4)APN i całą reszta wpisana poprawnie

Dlaczego karta numer 1 pokazuje tylko zasięg, akceptuje pin ale nie chce łączyć się z netem? Zaznaczam że działa w lapku gdzie jest wbudowany modem??
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Błąd 619

Post autor: KrissTofferr »

Po wystąpieniu błędu pokaż zawartość pliku ModemLog_..............txt
Subaru

Witam. Dzięki za odpowiedź. Zrobiłem jak radziłeś korzystając z informacji jak podałeś w linku. Załączam plik ze śledzenia portów w formacie zip. Oczywiście po raz kolejny wyświetlił mi się ten sam błąd 619
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

W 05czerwca2011.txt widać jest odpowiedź na polecenie AT^SYSINFO
^SYSINFO: 2,3,0,3,1,0,3
co oznacza kolejno:
2 - normalny dostęp do sieci
3 - PS+SC
0 - zarejestrowano w sieci macierzystej
3 - GSM/GPRS
1 - prawidłowa karta SIM
0 - nieważne
3 - tryb EDGE
czyli parametry systemu są poprawne.

W tym logu są przechwycone informacje z dwóch portów COM ale nie ma informacji z tego portu na którym działa modem więc niewiele się dowiedziałem. Wejdź w Portmon, Capture -> Ports, sprawdź czy zaznaczone są wszystkie porty COM oznaczone etykietą "QCUSB_COM". Jeśli któryś z nich jest niezaznaczony to najpierw zamknij blueconnect manager, odczekaj ze 2 minuty, zaznacz wszystkie "QCUSB" w Portmon, uruchom blueconnect manager, spróbuj połączyć się, zaczekaj na błąd i zapisz znowu log z portmona. W logu powinien być widoczny ciąg znaków: ATD
Plusk

Post autor: Plusk »

Kolego a powiedz czy masz net na kartę czy w abonamencie?
Subaru

Dzięki wszystkim za zainteresowanie moim problemem. Net mam na abonament. Jest tylko jeden mały szczegół. Dostałem go w pracy razem z lapkiem który ma wbudowany modem GSM. APN miał być tak ustawiony aby łączył się przez serwer mojej firmy. Dzięki temu większość stron np allegro była zablokowana. Ja na swoim służbowym kompie ustawiłem go, żeby łączył się na krótko z erą a nie przez serwer firmy. Działał miesiąc a później przestał się łączyć (nic w tym czasie nie zmieniałem, poprostu sam z siebie). Po tym czasie ustawiłem APN żeby szedł przez serwer i na służbowym kompie działa, ale wadą jest to że wiele stron jest zablokowanych. O ile w pracy mi to nie przeszkadza, o tyle w domu chętnie bym pobuszował po necie a nie mogę. Dlatego pożyczyłem modem huawei e122 do testów. Czy jest możliwe żeby w erze ktoś zablokował mi możliwość łączenia się z APN erainternet na prośbę jakiegoś admina?

Myślałem że może to wina służbowego kompa. Wkładam kartę do modemu, podpinam pod prywatnego lapka i widzi sieć, mam zasięg a nie mogę się połączyć. Wie ktoś jak mogę to ugryźć?
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

Subaru pisze:Czy jest możliwe żeby w erze ktoś zablokował mi możliwość łączenia się z APN erainternet na prośbę jakiegoś admina?
Spróbuj APN internet, bo po rebrandingu na T-Mobile nastąpiła zmiana z erainternet. Może to pomoże.
Subaru

Nie pomogło. A czy możliwe żeby era zablokowała mi swój apn żebym korzystał tylko z firmowego?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Sprawdź wynik polecenia AT+CEER tak jak opisałem w innym temacie - e1820 działa z orange, nie działa z play
ODPOWIEDZ