WRT54GL gubi pakiety

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wiciu_88
Początkujący użytkownik forum

WRT54GL gubi pakiety

Post autor: wiciu_88 »

Witam ostatnio od czasu do czasu mi muli net i podejrzewam router zrobiłem ping test
http://zapodaj.net/images/ed7ce1a41708.jpg

i się okazuje że router prawdopodobnie gubi pakiety mimo że siła sygnału jest"znakomita"
a w kompie mam kartę pod pci tplinka nie pamiętam dokładnie jaki model. Co o tym sądzicie?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-06-13, 20:47 ]
Wyniki poleceń tekstowych zamieszczamy na forum w postaci tekstowej. Jak to się robi możesz znaleźć np tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
Ostatnio zmieniony 2011-06-13, 19:46 przez wiciu_88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: WRT54GL gubi pakiety

Post autor: KrissTofferr »

wiciu_88 pisze:Witam ostatnio od czasu do czasu mi muli net i podejrzewam router
Sprawdź ping łącząc się kablem do routera - jeśli będzie tak samo jak źle jak przez wi-fi to znaczy że dostawca internetu ma problem.
A jeśli po kablu będzie ping bez strat to sprawdź programem inssider ile masz obcych sieci wchodzących na kanał twojej sieci. Co prawda Inssider pokazuje zajęcie częstotliwości tylko dla standardowych urządzeń wi-fi, więc w twoim otoczeniu mogą działać jeszcze np. urządzenia bluetooth, transmitery wideo, itp.
Przestaw kanał swojej sieci na routerze na najmniej używany kanał (według tego co pokaże Inssider).
Awatar użytkownika
HeXoReK
Stały użytkownik forum

Post autor: HeXoReK »

Sprawdź ping łącząc się kablem do routera - jeśli będzie tak samo jak źle jak przez wi-fi to znaczy że dostawca internetu ma problem.
[...] przecież on ping-uje bramę WRT54GL ... Spróbuj zrobić reset i ustawić wszystko od nowa...

wpisz jeszcze
ping -t -l 1 gogle.pl

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-06-20, 16:19 ]
Złamanie regulaminu p. III.7c.
Ostatnio zmieniony 2011-06-20, 15:17 przez HeXoReK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Taki efekt mojego pisania o 1 w nocy. Powinienem napisać:
Sprawdź ping łącząc się kablem do routera - jeśli będzie tak samo źle jak przez wi-fi to znaczy że sieć lokalna jest przeciążona.
HeXoReK pisze:wpisz jeszcze
Cytat:
ping -t -l 1 gogle.pl
Z tego niczego nowego się nie dowiesz. Chyba że nie miałeś co napisać - oprócz wulgaryzmu. Przecież wiciu_88 już zawęził problem do routera/sieci lokalnej.
ODPOWIEDZ