Antena USB
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena USB
Witam.
Mam starszego laptopa i chcę złapać zasięg HOTSPOT'u - otwartego i dostępnego publicznie punkt dostępu umożliwiającego dostęp do Internetu gdzieś w odległości około 1km.
I teraz moje pytanie, czy wystarczy jeżeli kupię samą antenę (np: http://allegro.pl/najmocn...1635631360.html ), podepnę ją pod USB i będzie mi ściągać normalnie WIFI, czy muszę jeszcze dokupić do tego wifi pod PCMCI'e ?
I jaką antenę polecacie aby była NAJLEPSZA, bo chodzi dużo negatywnych opinii o tych antenach co np. podałem wyżej.
Pozdrawiam
mod - n/c
Mam starszego laptopa i chcę złapać zasięg HOTSPOT'u - otwartego i dostępnego publicznie punkt dostępu umożliwiającego dostęp do Internetu gdzieś w odległości około 1km.
I teraz moje pytanie, czy wystarczy jeżeli kupię samą antenę (np: http://allegro.pl/najmocn...1635631360.html ), podepnę ją pod USB i będzie mi ściągać normalnie WIFI, czy muszę jeszcze dokupić do tego wifi pod PCMCI'e ?
I jaką antenę polecacie aby była NAJLEPSZA, bo chodzi dużo negatywnych opinii o tych antenach co np. podałem wyżej.
Pozdrawiam
mod - n/c
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Minorul, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Antena USB
Po pierwsze link do aukcji nie działa.
Po drugie 1km do HotSpota niestety to za dużo. To ma do 300-400m w otwartym terenie i to jeśli jest AP na zewnątrz. Ten pewnie jest wewnątrz czyli kilkanaście metrów od HotSpota nie ma zasięgu.
Po drugie 1km do HotSpota niestety to za dużo. To ma do 300-400m w otwartym terenie i to jeśli jest AP na zewnątrz. Ten pewnie jest wewnątrz czyli kilkanaście metrów od HotSpota nie ma zasięgu.
-
Anetna np. takie coś: http://allegro.pl/antena-do-internetu-z ... 83955.html
Chodzi mi tutaj o Holandię, nie mam żadnych informacji na ten temat, jedynie tyle, że znajomi odbierają sygnał z HS, a w miejscu (200m dalej), gdzie będę chciał się połączyć już tego sygnału nie ma. Chcę SPRÓBOWAĆ "wzmocnić" te 200m w miarę jak "najlepszym" sprzętem i tu proszę o pomoc Was
Chodzi mi tutaj o Holandię, nie mam żadnych informacji na ten temat, jedynie tyle, że znajomi odbierają sygnał z HS, a w miejscu (200m dalej), gdzie będę chciał się połączyć już tego sygnału nie ma. Chcę SPRÓBOWAĆ "wzmocnić" te 200m w miarę jak "najlepszym" sprzętem i tu proszę o pomoc Was

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie bez powodu zasieg hotspotow jest limitowany. To ze jest otwarty, nie oznacza, ze wlasciciel pozwala aby korzystac z niego z domu - sensem otwartych hotspotow jest zazwyczaj zwabienie klienta do kawiarni etc.
Wracajac do techniki - na odleglosc 1km potrzebujesz anten po stronie nadawczej i odbiorczej - calkiem sensownym rozwiazaniem jest budowa mostu przy pomocy n.p. nanostation.
Wracajac do techniki - na odleglosc 1km potrzebujesz anten po stronie nadawczej i odbiorczej - calkiem sensownym rozwiazaniem jest budowa mostu przy pomocy n.p. nanostation.
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
key wszystko już wyjaśnił.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Nie musisz dawać linka do wiki. Ponadto założyłeś drugi temat o tym samym. Ten poprzedni http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=346328#346328 zamknąłem gdyż chciałeś kraść neta. Teraz wymyśliłeś sobie Hot-Spota .Minorul pisze: HOTSPOT'u - otwartego i dostępnego publicznie punkt dostępu umożliwiającego dostęp do Internetu

Koledzy już ci wyjaśnili że na odległość 1km nie masz szans złapać tego neta.

-
Może inaczej zadam pytanie:
Jaka antena pod USB jest NAJLEPSZA do odbioru wifi (bez ingerowania w źródło sygnału, z nałożeniem nacisku na odległość)?
Jaka antena pod USB jest NAJLEPSZA do odbioru wifi (bez ingerowania w źródło sygnału, z nałożeniem nacisku na odległość)?
- Jaco
Minorul, nie ma takich anten. Ja już koledzy wspomnieli hot-spoty mają ograniczoną odległość nadawania. Nie masz najmniejszych szans na złapanie sygnału. A nawet jeśli ci się to uda to będzie połączenie zrywane itp. Zachowana musi być czysta przestrzeń czyli żadnych przeszkód. Antena musi widzieć nadajnik.Minorul pisze:Jaka antena pod USB jest NAJLEPSZA do odbioru wifi (bez ingerowania w źródło sygnału, z nałożeniem nacisku na odległość)?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pod USB zadna. Sa specjalne zestawy do robienia mostow na odleglosc, ale bez ingerencji w strone nadajaca na ta odleglosc nic nie zdzialas.
Nie pomagam na PW.
-
To jeszcze inaczej (nie zwracając uwagi na wcześniejsze posty - rozumiem, że w tym wypadku mi to nic nie pomoże, tylko tak z czystej ciekawości teraz...).
Czy antena:
http://allegro.pl/super-antena-wifi-hig ... 92909.html
Jedna z droższych na allegro pod usb w ogóle coś daje? Czy to jeden wielki pic na wodę i nie widać żadnej różnicy między tą anteną a kartą np. pod PCMCI'e za 20zł ?
Czy antena:
http://allegro.pl/super-antena-wifi-hig ... 92909.html
Jedna z droższych na allegro pod usb w ogóle coś daje? Czy to jeden wielki pic na wodę i nie widać żadnej różnicy między tą anteną a kartą np. pod PCMCI'e za 20zł ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak ja wystawisz nad dach pewnie coś da, jednak cudów się nie spodziewaj a o 10km zasięgu zapomnij. Pomijam to, że sprzęt pracujący z mocą 500mW jest nielegalny w PL a sprzedawca i jego produkty mają raczej marną opinię mimo że sprzedają towar masowo (podobno). Druga sprawa to możliwość zwrotu anteny do 10 dni bez śladów używania.Minorul pisze:Jedna z droższych na allegro pod usb w ogóle coś daje?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pustke w portfelu, zlamane prawo i produkt poza wszelakimi specyfikacjami. Przy odrobinie szczescia masz szanse na wczasy na koszt podatnika.Minorul pisze: w ogóle coś daje?
Nie pomagam na PW.
- Jaco
Minorul, bardziej naiwnego to tu chyba nie było 

-
Modowi to już podziękujemy. Radzę zapoznać się z regulaminem i natykietą. Chyba, że tylko ja mam wrażenie, że ten post bardzo MAŁO wnosi do owego tematu?
Skoro już poruszyłem owy temat, to chcę go wykorzystać. Chyba taki jest sens istnienia forów?
To tyle w tym temacie
----------------
Co do tematu. Dostałem info, że w owej sytuacji radzi sobie: AirLive WL-1600USB.
I teraz pytanie, czy znajdę coś lepszego podobnego do owego wyżej modelu? (zaznaczam, nie znam się - pytam się)
Kod: Zaznacz cały
15. Staraj się doradzać innym, a nie wyśmiewać ich - każdy był kiedyś początkujący!
Kod: Zaznacz cały
13. Jeśli dyskusja przerodzi się w prywatną pogawędkę, kontynuuj ją poza forum lub wykorzystując Prywatne Wiadomości PW.

----------------
Co do tematu. Dostałem info, że w owej sytuacji radzi sobie: AirLive WL-1600USB.
I teraz pytanie, czy znajdę coś lepszego podobnego do owego wyżej modelu? (zaznaczam, nie znam się - pytam się)
- wojteks
- *** Administrator ***
To zwykła karta WIFI na USB z małą anteną 5dBi, można podłączyć inną antenę z wtykiem SMA-RP.Minorul pisze: Dostałem info, że w owej sytuacji radzi sobie: AirLive WL-1600USB.
Nie pomagam na PW!
-
Zdecydowałem się na coś takiego: http://allegro.pl/markowy-tp-link-tl-wn ... 91133.html
Mam nadzieję że będzie to lepszy wybór niż ten WL-1600USB.
Mam nadzieję że będzie to lepszy wybór niż ten WL-1600USB.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nadzieja matka naiwnych. Ale masz racje, aukcja fajna - mocno kolorowa.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Minorul, jak już sprawdzisz, że to nie działa - rozgrzeb tę antenkę i zobacz za co zapłaciłeś