Może współpraca autora programu z którymś z for linuksowych przyniosłaby oczekiwany efekt?
Program sprawdzałem pod Windowsem, jest chyba najlepszy

P.S. Mój pierwszy post - witam serdecznie wszystkich!
Moderator: Moderatorzy
U nas od powitań mamy specjalny wątek a właściwie sub-forum. Dlatego tam się witamy i tu na powitanie nikt nie odpowie.P.S. Mój pierwszy post - witam serdecznie wszystkich!
Po co ci ten program na linuxa? Używam ubuntu 11.04, ale już od wersji 9.10 nie miałem problemu z konfiguracją połączenia 3G korzystając z narzędzia systemowego do obsługi sieci (modemy Huawei-e220, e1820)Linuxiarz pisze:Wielka szkoda, że ten program nie działa pod Linuxem.
Od dawna szukam alternatywy dla tego programu i nie mogę znaleźć dla mojego Ubuntu.
Szkoda też że nikt, kto się zna na pisaniu programów, nie napiszę takiego na platformę Linux.
Tylko pytanie w czym by autor miał to napisać, bo to jest dość nieprzenośny programKiLeRrosS pisze:Może współpraca autora programu z którymś z for linuksowych przyniosłaby oczekiwany efekt?
A co się dokładnie dzieje?joujoujou pisze:i nic.
A po to, by sprawdzić siłę sygnału dBm. Sprawdzić z jakim BTSem się łączę. I sprawdzić jakie częstotliwości mój modem obsługuje i w jakich jestem zasięgu. Myślałem o jakimś normalnym programie, nie o skryptach, konsolach na których się po prostu nie znam, choć używam Linuxa już pół roku.jarek7714 pisze:Po co ci ten program na linuxa?
Klikam na "połącz", na ułamki sekund pokazują się komendy AT (chyba, bo za szybko znikają) w okienku, po czym komputer pozostaje niepołączony.YaHooo pisze:A co się dokładnie dzieje?
E270.ryba825 pisze:jaki modem?
Nie ma żadnego komunikatu błędu?joujoujou pisze:Klikam na "połącz", na ułamki sekund pokazują się komendy AT (chyba, bo za szybko znikają) w okienku, po czym komputer pozostaje niepołączony.
Nie ma, nie było i raczej już nie będzie.Chris-Kr pisze:Nie ma żadnego komunikatu błędu?
A TNI nie działa pod Wine?Linuxiarz pisze:Myślałem o jakimś normalnym programie,
Heh no to niemal magiajoujoujou pisze:zrestartował się i już się łączy.![]()
Jak by działał, to bym tu, o jego wersję na platformę Linux, nie pytał. Niestety nie działa.YaHooo pisze:A TNI nie działa pod Wine?
Ano rzeczywiścieLinuxiarz pisze:Jak by działał, to bym tu, o jego wersję na platformę Linux, nie pytał. Niestety nie działa.![]()
Nie.kobrasek pisze:mogą nawiązać połączenie CDMA
W zasadzie, to wystarczy Ci Huawei E160.Mentos pisze:Mam pytanie: używam modem Huawei E173u-2 z Pley-a z kartą Orange (Orange Free na kartę). Jaki modem ustawić w zakładce UstawieniaGPRS/UMTS ??
Dawno się tym bawiłem, więc już nie bardzo pamiętam jak to było, ale myślę że:Mentos pisze:Czy ta zmiana pasma "zapisuje" coś w modemie?
Chodzi mi o to, że jak ustawię coś czego modem nie obsługuje i modem się zawiesi, to ...
wystarczy go odłączyć i podłączyć na nowo i zmienić ustawienie w programie i będzie ok
Tak, masz rację. Właśnie dlatego napisałem, że "wystarczy Ci Huawei E160".Mentos pisze:Chris-Kr teraz używam Orange Free na kartę więc tam jest chyba tylko UMTS2100 tak (oczywiście oprócz normalnego GPRS/EDGE) ??
To ja jeszcze dla ścisłości powiem, że takie ustawienia jak wymuszanie częstotliwości/technologii są zapisywane w modemie.Chris-Kr pisze:Dawno się tym bawiłem, więc już nie bardzo pamiętam jak to było, ale myślę że:
Chodzi o 260-17, czyli Aero2. Jest w odpowiedzi modemu, ale nie ma na liście operatorów.ryba825 pisze:"260 01" to nie jest kod Plusa?
Wiem, o co chodzi, ale dziwię się, że 260-01 nie identyfikuje jako Plus.mkowalski pisze:Chodzi o 260-17, czyli Aero2. Jest w odpowiedzi modemu, ale nie ma na liście operatorów.
A jak inaczej miałby identyfikować? Przecież 260-01 to Polkomtel.ryba825 pisze:Wiem, o co chodzi, ale dziwię się, że 260-01 identyfikuje jako Plus.mkowalski pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>