Problem z routerem TP-Link TL MR3420

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
klkck
Użytkownik forum

Problem z routerem TP-Link TL MR3420

Post autor: klkck »

Witam.

Mam problem z w/w routerem.Ogólnie cały czas wszystko pracuje poprawnie, ale zdarzają się raz po raz problemy z brakiem dostępu do internetu.Dlaczego myślę, że to router?Ponieważ gdy wystąpi problem odłączam modem o routera i podłączam bezpośrednio do laptop i jest wszystko ok.Zauważyłem też, że są momenty kiedy samoczynnie router rozłącza się i ponownie łączy z laptopem i tak kilka razy.Niekiedy wyskakuje komunikat o ograniczony dostępie do sieci.Wtedy program taki jak GG działa a przeglądarka internetowa nie może się połączyć z internetem.Może trochę chaotycznie to wyjaśniłem ale pisze to tak na szybko.Może coś o sprzęcie jaki posiadam :

Laptop : Lenovo IdeaPad Y550
Router : TP-Linka TL MR3420
Modem : Huawei E173
Operator : Play

Pomóżcie mi z tym coś zrobić bo mnie już szlag jasny trafia, łagodnie pisząc...

Pozdrawiam
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420

Post autor: jarek7714 »

Jaki soft-orginał czy alternatywa-Open-Wrt ?
jareq
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Z objawów które podałeś można wywnioskować że port USB routera ma zbyt małą wydajność prądową. Czyli po prostu nie jest w stanie zasilić modemu. USB 2.0 zgodnie ze specyfikacją ma prąd o natężeniu 500mA, i większość modemów wykorzystuje to w całości. Być może router nie spełnia specyfikacji, choćby o kilka mA i stąd niestabilne działanie. Spróbuj postawić router i modem w miejscu gdzie będzie lepszy zasięg, modem będzie dzięki temu pobierał mniej energii. Jeśli używasz jakiegoś przedłużacza USB aby połączyć modem z routerem to zrezygnuj - na kablu są straty energii.
klkck
Użytkownik forum

Już wszystko wyjaśniam...

Soft jest oryginalny.
Myślę, że jednak wydajność prądowa jest ok ponieważ w znakomitej większości czasu działa idealnie.Sam producent raczej odpowiednio przecież przygotowałby system zasilania w routerze...
Niestety router jest praktycznie w miejscu o najlepszym zasięgu...
Nie używam absolutnie żadnego przedłużacza...

Myślałem żeby zaktualizować firmware.Może to coś da?
klkck
Użytkownik forum

Dzisiaj router zaczął poprawnie funkcjonować przez jakiś czas i teraz znowu to samo.
Podpowiedzcie koledzy co jeszcze można sprawdzić, co zrobić żeby było wszystko ok bo już mnie nerwy strasznie ponoszą i boję się, że za chwilę przestanę żałować wydanych na niego pieniędzy...
klkck
Użytkownik forum

Może jeszcze coś dodam...

Zauważyłem, że tak samo jak modem podłączony do laptopa działa świetnie, tak modem podłączony do routera a router do laptopa kablem też działa ale internet jest jakiś wolniejszy...Niestety w tej drugiej sytuacji jak odłączę kabel i próbuje połączenia Wi-Fi, wtedy po prostu jest źle.Nie dość, że przeglądarka nie może załadować strony to jeszcze co chwilę router rozłącza się z laptopem i tak w kółko...

Podpowiada Wam to coś?
Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: darx667 »

Ja mam podobny problem ale tylko wtedy gdy w routerze mam włączony protokół '11n', przełączyłem na '11bg mixed' i jest OK.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
klkck
Użytkownik forum

U mnie niestety ten patent nie pomaga.Przełączyłem tak jak Ty i nic to nie pomogło.Dalsze sugestie były by mile widziane :)...
Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: darx667 »

A może to wina karty wifi lub sterowników? Najlepiej jakbyś sprawdził na innym kompie z wifi.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
ddd_13
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ddd_13 »

Router : TP-Linka TL MR3420
Modem : Huawei E1820
Operator : Play

Router skonfigurowany, modem z Play działa. Pomimo tego nie ma połączenia z Internetem.
Proszę o pomoc.
klkck
Użytkownik forum

darx667...też tak myślałem ale jeżeli "jest internet" tzn. udostępnia go router to działa nie tylko na laptopie ale też na moim telefonie LG GD880, ale gdy "go nie ma" tzn. są problemy z routerem to są klocki i na laptopie i na telefonie, także wykluczyłbym (mam nadzieję) problemy z laptopem...

ddd_13...u mnie wystarczyło podłączyć wszytko i po około 2 tygodniach, używając standardowego "quick setup" w routerze wszystko zaczęło śmigać.Dlaczego po około 2 tygodniach?Nie mam pojęcia...Po zakupie były klocki, nic prawie nie działało.Po tym czasie było wszystko ok przez któryś miesiąc do teraz...

WTF :klnie: ...
ODPOWIEDZ