Problem z konfiguracją routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Oczko21
Początkujący użytkownik forum

Problem z konfiguracją routera

Post autor: Oczko21 »

Witam,
Jako że mam też zintegrowaną karte sieciową postanowiłem że sprobuję łączyć się z internetem przez router+skrętka. Niestety mam problem z konfiguracją...
Podpinam kabel od internetu do routera przez wejście antenowe, loguje się na stronie podanej w instrukcji i... tutaj zaczynają się schody. Nie bardzo wiem jak mam skonfigurować połączenie (PPPOE, DHCP, czy jeszcze coś innego). Do tej pory było tak że miałem karte sieciową na PCI, instalowałem sterowniki Ralink, wybierałem swojego dostawce i łączyłem się przez połączenie sieciowe używając loginu i hasła.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł mi ŁOPATOLOGICZNIE wytłumaczyć krok po kroku jak mam to skonfigurować. Wiem tyle że podczas łączenia się z internetem pisze "łączenie się przez port PPPOE (WAN)" czy coś takiego
Router to Kozumi K-1500NR

Dokładniej mówiąc nie wiem co mam zrobić z tymi danymi:

Karta PPP [xxx]:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-53-45-00-00-00
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 10.1.0.21
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 10.1.0.21
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 212.244.255.33
212.244.255.34
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony
Awatar użytkownika
HeXoReK
Stały użytkownik forum

Re: Problem z konfiguracją routera

Post autor: HeXoReK »

INSTRUKCJA

Jeżeli odbierasz internet radiowo , bo cieżko to uzyskać z twojego opisu
Wpisz adress mac z karty sieciowej w
MAC Adrees CLONE

Z tego co się dowiedziałem to przy zmianie na PPPoE znika ta opcja .....
(Musisz skontaktować się z usługodawcą i podać mu adres mac urządzenia)

A co to tego Kozumi to totalna porażka noi przezaczony jest głównie do ADSL (np. NEOSTRADA)
Oczko21

Może opiszę całą sytuacje od początku. Otóż 3 lata temu kupiłem komp. działał i działa bez zarzutu, kłopoty zaczeły się gdy do komputera włożyłem karte sieciowa na PCI (karta jest na wejscie RP SMA). Komputer zaczął się zacinać TYLKO wtedy gdy był podłączony do internetu. Wymieniłem zasilacz, dysk, ale nic nie pomogło. Postanowiłem że sprawdze czy komputer będzie się zacinał gdy skorzystam z zintegrowanej karty sieciowej. Kupiłem router (swoją drogą sprzedawca powiedział że to jeden z lepszych routerów) i tu zaczynają się kłopoty gdyż nie potrafie tego skonfigurować. W internecie nie ma za dużo artykułów związanych z tym routerem, więc albo konfiguracja jest tak banalna, albo ten router to jednak porazka (więc za co zapłaciłem 106 zł?).
Po krótkim wstępie przejde do tego co chciałbym osiagnąć za pomocą routera.

Jak wspomniałem mam internet radiowy, który ciągnie się kablem koncentrycznym z wejściem na RP SMA do mojej karty sieciowej. Chciałbym aby ten kabel(z internetem) można było podłączyć do routera, a z routera przeciągnąć skrętkę do kompa na wejscie RJ 45. Jak łatwo się domyślić jestem na etapie gdzie kabel od neta mam podpięty do routera, a z niego przeciągnietą skrętkę do kompa.
Normalnie, używając karty sieciowej na PCI (karta RaLink) za pomocą sterowników wyskakuje takie okno gdzie wybieram sieć, następnie z pulpitu wybieram ikone połączenia z usługodawcą i śmiga(przynajmniej pare minut bo później komp łapie zawieche). Nie bardzo wiem jak mam to skonfigurować, abym przez router mógł wybrać sieć i się z nią mogł połączyć.
W konfigu routera mam do wyboru:
DHCP
PPPoE
Static IP

Normalnie łączenie odbywa się przez PPPoE, a przynajmniej tak twierdzi usługodawca na swojej stronie.
Chętnie dołączyłbym screena z tym jak wygląda menu konfiguracyjne, ale z trudem udaje mi się wbić na to forum, gdyż jak już wspomniałem internet zacina się na każdym kroku, a o uploadzie obrazków nie wspomne...
Awatar użytkownika
HeXoReK
Stały użytkownik forum

Z tego co mi się wydaje ten router obsługuje jedynie jedynie tryb Access Point...
A potrzebujesz router z funkcja Client .
Polecam TL-WR543G - jeden z tańszych i prosty w obsłudze ... obsługuje 2 tryby:
WISP Client Router
AP Router

Noi mój ulubieniec WL-5460AP v2 trochę droższy od poprzednika i trudniejszy w obsłudze...
Obsługuje 9 trybów pracy z firmware e19 na nim można zrobić praktycznie wszystko... :)
Dostępne jest tez e17 w wersji PL
AP
Client
Bridge
WDS Repeater
Universal Repeater
WISP
WISP + Universal Repeater
Gateway
Bridge(send beacon)
Na twoim miejscu zpakował bym ten router do pudełka i spróbował oddać , ewentualnie wymienic na jakiegoś Ovislink-a TP-LINK-a lub D-Link-a oczywiście w funkcją Clienta ...
kumpel22
Użytkownik forum

Post autor: kumpel22 »

Ja tez polecam Tp Linka WR543G.Jest bardzo prosty w obsłudze.
Pozdrawiam :papa:
Oczko21

Czyli w tym routerze nie bardzo da się zrobić to co chce osiągnąć? :/
To <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> sprzedawca mi sie trafil...

Jeszcze jedna sprawa
Jakbym chciał w laptopie miec neta przez wifi to i tak musze miec drugie urzadzenie, tak wiec ten router co teraz mam zostawic, czy probowac wcisnac komus? : >
Awatar użytkownika
HeXoReK
Stały użytkownik forum

Jakbym chciał w laptopie mieć neta przez wifi to i tak muszę mieć drugie urządzenie
Niekoniecznie , można wykorzystać 1 urządzenie (mniejsze zużycie prądu)
OVISLINK AIRLIVE DUO G.DUO,ewentualnie WL-5460AP v2

tak wiec ten router co teraz mam zostawić, czy próbować wcisnąć komus? : >
Jak chcesz to możesz sobie zostawić do postawienia własnej sieci ...do tego będziesz musiał dokupić router z trybem client-a
Oczko21

Dzięki nie będe ukrywał ze mi troche rozjaśniłeś sytuacje.
Czyli koniec końców jeśli kupie ten router co mi poleciłeś (TL-WR543G) to będę mógł osiągnąć to co opisałem w drugim poscie?
Jak wspomniałem mam internet radiowy, który ciągnie się kablem koncentrycznym z wejściem na RP SMA do mojej karty sieciowej. Chciałbym aby ten kabel(z internetem) można było podłączyć do routera, a z routera przeciągnąć skrętkę do kompa na wejscie RJ 45.
Awatar użytkownika
HeXoReK
Stały użytkownik forum

Tak , a tego Kozumi K-1500NR może uda ci się wykorzystać do założenia własnej sieci wi-fi (jak go jeszcze masz oczywiście).
Oczko21

Zakupiłem router TL-WR543G i internet smiga jak za starych dobrych czasow.
Mam tylko jedno pytanie:
Wybierajac siec bezprzewodowa z menu konfiguracyjnego nie moge zmienic kraju. Nie wplywa to chyba w zaden sposob na polaczenie internetowe, ale z natury jestem dociekliwy i chcialbym wiedziec, czy to normalne? czy w jakis sposob mozna to zmienic?
Awatar użytkownika
HeXoReK
Stały użytkownik forum

Wybierajac siec bezprzewodowa z menu konfiguracyjnego nie moge zmienic kraju. Nie wplywa to chyba w zaden sposob na polaczenie internetowe, ale z natury jestem dociekliwy i chcialbym wiedziec, czy to normalne? czy w jakis sposob mozna to zmienic?
Tak to normalne
Zmień tryb pracy na AP Router wtedy będziesz mógł ...
W trybie AP tylko blokuje niektóre kanały w zależności dla jakiego kraju...
Ostatnio zmieniony 2011-06-24, 13:36 przez HeXoReK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Oczko21 pisze:ybierajac siec bezprzewodowa z menu konfiguracyjnego nie moge zmienic kraju
Jeżeli AP pracuje jako Client to podłączy się do każdej sieci WiFi niezależnie od kanału natomiast jeżeli będzie pracował jako AP to wybór kraju będzie aktywny ponieważ w różnych krajach obowiązują różne zasady. Przykładowo USA to kanały 1-11 a generalnie Europa (ale nie cała) to kanały 1-13 czy Japonia kanały 1-14.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ