Problem z routerami TP-LINK TD-W8950ND i TD-W8910G

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szeryfmajonez
Użytkownik forum

Problem z routerami TP-LINK TD-W8950ND i TD-W8910G

Post autor: szeryfmajonez »

Witam, mam takie problem z dwoma modelami routerów, posiadam neostradę 2MB i takie problemy:

TP-Link TD-W8910G - problem polega na tym, że jak neostrada zmienia IP (co 24h) to router nie odświeża mi adresów DNS (nie chodzi tutaj o moje adresy, tylko adresy innych), wcześniej przez około 2 lata nie było z tym problemów, problemy są od jakichś 2-3 miesięcy. Dopiero jak zapinguję któryś adres, może to być nawet google, wszystko wraca do normy i DNS-y się aktualizują, zmieniłem router na taki sam (nowy zasilacz, nowy router) i problem ten sam. Czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego, gdyż router działa bardzo stabilnie i nie traci połączenia. Wprowadzanie ustawień od nowa nie pomaga.

TP-Link TD-W8950ND - po problemach z wcześniejszymi routerami kupiłem tego, ten router odświeża DNS-y ok, natomiast ma problem z częstymi restartami, czasami zacina się codziennie a czasami potrafi działać tydzień i jest po. Jak się zatnie to pomaga tylko wyciągnięcie wtyczki z prądu. Przywracałem mu ustawienia fabryczne i wprowadzałem ustawienia na nowo ale nie pomogło. Czy można to jakoś rozwiązać?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z routerami TP-LINK TD-W8950ND i TD-W8910G

Post autor: key »

Sprobuj ustawic adres DNS na 8.8.8.8 zamiast go pobierac od ISP.
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

Jeśli chodzi o wpisywanie adresów DNS do routera to nie pomaga. Sytuacja wygląda tak, że mam wpisane do kompa kilka adresów DNS moich znajomych i komp chodzi 24/h i jak neostrada zmieni mi IP to wszystkie te DNS-y są off, jak puszcze pinga na cokolwiek, wszystkie się aktualizują.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Dziwne. Mozesz wkleic screenshot ustawien z routera?

DYNDNS nie jest opcja?
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

Kolego a o jakie ustawienia dokładnie Ci chodzi to wrzucę screna. I co do DNS-ów to nie chodzi mi o te moje wpisane w zakładce DynamicDNS, tam wszystko się aktualizuje ok i router poprawnie aktualizuje DNS, problem jest w DNS-ach wpisanych do mojego serwera na kompie, który ich nie aktualizuje. W serwerze na kompie wszystko jest ok bo na routerze TD-W8950ND są aktualizowane zawsze ok, problem jest z tym TD-W8910G routerem. Przez 2 lata pobierał wszystko ok i nie było z nim nigdy problemów, teraz jest tak, że raz czasami działa poprawnie a czasami nie może ich zaktualizować. Posiadam dwie sztuki tych routerów i na obu jest taka sama sytuacja.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

szeryfmajonez pisze: problem jest w DNS-ach wpisanych do mojego serwera na kompie, który ich nie aktualizuje.
Nie bardzo wiem o co ci chodzi? Jakie DNSy na kompie - plik hosts? Czy masz na mysli ustawienia ktore dostajesz przez DHCP?
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

Mam na komputerze postawiony serwer do gry, i mam w grze wpisane DNS-y kolegów z którymi gram, oni też mają zmienne IP, dlatego mamy pozakładane konta na stronie www.dyndns.com. Każdy z nas ma to wpisane do routera i on to aktualizuje po zmianie IP. U mnie jest taki przypadek, że po zmianie mojego IP widzę wszystkich moich kolegów, że są offline mimo tego że są online. Jak z konsoli windowsa puszczę pinga na jakąś stronkę to wszystkie DNS-y aktualizują się i są online. Prościej już nie potrafię tego wyjaśnić.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Work as designt.

Windows ma podreczny DNS cache, ktory jest aktualizowany n.p. po puszczeniu komendy ping.

Mozesz sprawdzic czy kompy kolegow sa cashowane:

Kod: Zaznacz cały

ipconfig /displaydns
Jesli tak, to mozesz wylaczyc cashe przez:

net stop dnscache
lub pogrzebac w rejestrze i zmniejszyc czas cashowania - normalnie jest ustawiony na 24h.

Sciezka:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DNSCache\Parameters
Parametr:

MaxCacheTtl 
[OT]
szeryfmajonez pisze:Prościej już nie potrafię tego wyjaśnić.
Nareszcie wyjasniles w czym problem. Zaden z nas nie ma szklanej kuli, zeby wyczarowac odpowiedz na podstawie belkotu ktory byl wyzej.
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

No to jak wyjaśniłem to ok, tylko jak mi wytłumaczysz fakt, że jak podepnę ten drugi niestabilny router, który się czasami wiesza to z nim nigdy nie było problemów, on zawsze wszystko pięknie aktualizuje bezproblemowo? Bo według mnie przyczyna leży na 200% w routerze. Może firmware ma jakieś stare? Aktualizacja coś by pomogła w tym przypadku? Pytam w kwestii obu routerów.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

szeryfmajonez pisze:tylko jak mi wytłumaczysz fakt, że jak podepnę ten drugi niestabilny router, on zawsze wszystko pięknie aktualizuje bezproblemowo?
Inny TTL cachu na routerze. Czyli wracamy do punktu od ktorego zaczalem:

Ustaw DNS 8.8.8.8 na twardo w komputerze i sprawdz czy problem dalej wystepuje.
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

Tak istnieje, wpisywałem DNS-y i w routerze i w komputerze i nie tylko te googla ale różne i brak efektów, a co byś powiedział o zmianie firmware? No i jak wytłumaczyć fakt, że przez 2 lata działało to bezproblemowo.

A jak sprawdzić TTL cachu na routerze? Lub jak go zmienić na taki jak jest na tym dobrym routerze?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

szeryfmajonez pisze:wpisywałem DNS-y i w routerze i w komputerze i nie tylko te googla ale różne i brak efektów
Czyli problemem nie jest router.

Zrobiles to co sugerowalem wyzej?
szeryfmajonez pisze:a co byś powiedział o zmianie firmware?
Watpie zeby pomoglo.
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

Właśnie, że router bo testowałem też go u kumpla i u niego też to nie chciało chodzić. I miałem do czynienia już z kilkoma routerami i nigdy nie trzeba było modyfikować czegokolwiek w kompie. A powiedz mi taką sprawę czy da sie zmienić jakoś tego TTL cache na taki sam jak tego dobrego routera? I druga sprawa to co zrobić żeby ten drugi router mi się nie wieszał? Bo jakby przestał się wieszać to jego bym zamontował.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

szeryfmajonez pisze:Właśnie, że router bo testowałem
No jak grochem o sciane. Co tam specyfikacja sieci, skoro on testowal u kumpla....

Kumpel przez przypadek nie ma neta u tego samego ISP?

FYI: jesli wprowadzisz w komputerze DNS na twardo, to DNS ustawione w routerze nie ma najmniejszego znaczenia. Patrz pierwszy post - jesli nie dziala, to problem jest w kompie, nie w routerze.
szeryfmajonez pisze: I miałem do czynienia już z kilkoma routerami i nigdy nie trzeba było modyfikować czegokolwiek w kompie.
Fajnie. Zmien router.
szeryfmajonez pisze:czy da sie zmienić jakoś tego TTL cache na taki sam jak tego dobrego routera?
Nie wiem - nie chce mi sie przekopywac przez instrukcje routera by walczyc z objawami.
szeryfmajonez pisze:I druga sprawa to co zrobić żeby ten drugi router mi się nie wieszał?

U mnie pomaga potarcie szmatka umaczana w naparze z rumianka:
key pisze:Zaden z nas nie ma szklanej kuli...
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

No to może inaczej postawie pytanie. Przez dwa lata wszystko działało ok na 10 kompach w domowej sieci. I od około 2-3 miesięcy działa jak chce, i mam teraz we wszystkich kompach to modyfikować? I jak wstawię nowy router to na wszystkich wszystko działa ok i dalej twierdzisz, że to wina kompa/kompów? Jeśli chodzi o pewne kwestie to nie jestem laikiem w sprawach komputerowych, mam dziwny przypadek i wiem, że na 200% przyczyna leży w routerze a nie jak próbujesz mnie utwierdzić, że w kompie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

szeryfmajonez pisze:I od około 2-3 miesięcy działa jak chce
Nie wpadles na pomysl, ze n.p. ISP przekonfigurowal cos, aby zmniejszyc ruch w sieci?
szeryfmajonez pisze: I jak wstawię nowy router to na wszystkich wszystko działa ok
A masz gwarancje, ze router zachowuje sie zgodnie z specyfikacja?
szeryfmajonez pisze:dalej twierdzisz, że to wina kompa/kompów?
Dalem Ci pare rzeczy do sprawdzenia i oczekiwal bym zebys to sprawdzil i podzielil sie wynikami, zamiast produkowac nastepny niepotrzebny post.
szeryfmajonez pisze: to nie jestem laikiem w sprawach komputerowych
Tacy sa najgorsi......
szeryfmajonez pisze:i wiem, że na 200% przyczyna leży w routerze
No to sobie napraw, skoro wiesz gdzie jest przyczyna.
szeryfmajonez pisze:jak próbujesz mnie utwierdzić
Nic nie probuje. Staram sie analizowac fakty i podsunac ci droge, jak systematycznie szukac przyczyny. Powtorze sie: skoro wiesz lepiej, sam se zrob.
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

No i właśnie tu jest problem, że według mnie ISP na pewno coś kombinował w ustawieniach i zaczęło mi to działać jak działa, a nie chciałbym ingerować w ustawienia komputerów. Dodatkowa kwestia to czy np w jakimś firmware nie poprawili obsługi nowych ustawień obsługujących takie przypadki? I kolego chcę to naprawić tylko potrzebuję pomocy, bo może ktoś już się spotkał z takim przypadkiem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

szeryfmajonez pisze:czy np w jakimś firmware nie poprawili obsługi nowych ustawień obsługujących takie przypadki?
Czy ty czytasz co napisalem wyzej?
szeryfmajonez pisze:a nie chciałbym ingerować w ustawienia komputerów
Jesli znajdziesz problem, to bedziemy szukali rozwiazania bez zmiany ustawien komputerow. Na chwile obecna, zamiast zaczac szukac problemu, wyprodukowales poltora strony niepotrzebnych postow.

Wroce do podstaw:
Ustaw na komputerze DNS na 8.8.8.8 i sprawdz czy problem dalej istnieje.
Wklej tu prosze wynik ipconfig /all w formie tekstowej.
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

A czy Ty czytasz to co ja piszę?? To nie jest wina komputerów, z którymi robiłem różne cuda. Daj się przekonać, że to jest wina routera. I oczekuję pomocy co zrobić, żeby go naprawić ingerując tylko i wyłącznie w router ,chodzi mi tu o jego oprogramowanie lub jakieś inne pogrzebanie w jego ustawieniach za pomocą jakiegoś programiku. Może trzeba jakąś opcję w nim zmienić albo coś? Jak wrzucę DNS do kompa 8.8.8.8 to nic to nie zmienia, internet działa ok, tylko DNS-y się nie odświeżają. A jakiekolwiek wyniki mogę wrzucić po aktualizacji mojego IP, bo teraz niczego się nie dowiesz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

A czy Ty czytasz to co ja piszę?
Tak - mase bzdur ktore nie maja sie nijak do rzeczywistosci.
szeryfmajonez pisze:Jak wrzucę DNS do kompa 8.8.8.8 to nic to nie zmienia
No i tutaj masz jasny dowod, ze nie jest to wina routera. Po ustawieniu statycznego serwera DNS na komputerze, router nie ma najmniejszego udzialu w DNS look up.
szeryfmajonez pisze:Daj się przekonać, że to jest wina routera.
Ok. Wytlumacz mi, w ktorym miejscu router blokuje DNS look up, skoro nie bierze w nim udzialu?
szeryfmajonez pisze:bo teraz niczego się nie dowiesz.
I znow wiesz lepiej :cry:

Ok, propozycja: albo zrobisz to co Ci powiem krok po kroku i nie probujac wymyslac wlasnych teorii spiskowych, albo nie marnuj mojego czasu.
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

Kolego to Ty opowiadasz jakieś herezje i próbujesz utwierdzać mnie w błędzie. Wytłumacz mi jedną rzecz, jakim cudem na jednym routerze działa dobrze a na drugim źle? Podepnę 10 innych routerów i na tych 10 będzie działało poprawnie a na tym jednym będzie dalej działało źle i dalej będziesz mnie utwierdzał w tym, że mam źle skonfigurowany komputer? Jeśli chodzi o DNS 8.8.8.8 no to jest tu jakiś sens i tu się z Tobą zgodzę, że look up powinien działać. Więc w moim przypadku standardowo DNS jest ustawiony na 192.168.1.1 i przez to DNS-y się nie odświeżają lub robią to jak im pasuje, tutaj jest coś blokowane i tu należy szukać przyczyny.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

szeryfmajonez pisze:Wytłumacz mi jedną rzecz, jakim cudem na jednym routerze działa dobrze a na drugim źle?
Ponoc znasz sie na komputerach?

Chociazby dlatego, ze inne routery modyfikuja naglowki pakietow, robia jakies inne cuda, nie maja bufora albo robia jako czysty DNS forwarder - rozmowa akademicka i do niczego nie prowadzaca w tym wypadku.
szeryfmajonez pisze:dalej będziesz mnie utwierdzał w tym, że mam źle skonfigurowany komputer?
Work as designed - wydaje mi sie ze tlumaczylem Ci juz jak dziala DNS cashe w windzie?
szeryfmajonez pisze:Więc w moim przypadku standardowo DNS jest ustawiony na 192.168.1.1
To wewnetrzny DNS serwer/cashe routera. Najprawdopodobniej router przekazuje TTL ktore dostal dalej - masz double buffor i dopiero po odswiezeniu obu bufforow dostajesz nowy IP kompa kolegi.
szeryfmajonez pisze:tutaj jest coś blokowane
Nic nie jest blokowane. Dziala dokladnie tak jak powinno.
szeryfmajonez pisze:Jeśli chodzi o DNS 8.8.8.8 no to jest tu jakiś sens i tu się z Tobą zgodzę, że look up powinien działać.
NO wiec jesli nie dziala, to nie jest to wina routera. W nastepnej kolejnosci wykluczyl bym DNS cashe w windzie - jesli nie pomoze, to problem moze byc w calym ciagu serwerow DNS, poczynajac od dyndns.
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

To gdzie szukać przyczyny jak tak??

W moim przypadku nie chodzi tylko o urządzenia typu komputer ale masę innych urządzeń korzystających z DNS-ów, dlatego cache windowsa odrzucam od razu, że to nie jego wina.

Co do serwerów DNS na pewno są ok, bo tylko u mnie dzieją się takie cuda.

Więc może zmiana firmware tu pomoże?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

szeryfmajonez pisze:To gdzie szukać przyczyny jak tak??
Wiesz, znudzilo mi sie pisanie w kolko tego samego. Zrob to o co prosilem cie od poczatku, wklej wyniki i wtedy bedziemy dyskutowac dalej.
szeryfmajonez pisze:Więc może zmiana firmware tu pomoże?
Sprobuj choc watpie zeby to cokolwiek zmienilo.
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

Ok, zrobię to co pisałeś i dodatkowo wgram nowe firmware i dam znać.

Gdyby to nie pomogło to jaki router byś mi polecił ADSL? Z możliwością przekierowania portów, że wpisze sobie port wewnętrzny np 21 a zewnętrzny będzie miał np 53234.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Fritz!Box. Np. 3270
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

Trochę kosztuję, a coś takiego do 200 - 250zł? Co sądzisz o routerach D-Link?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

szeryfmajonez pisze:Trochę kosztuję
Sprawa priorytetow. Ja wole zjesc tabliczke czekolady, niz dwa kilo cukru. Zauwaz, ze kto tanio kupuje kupuje dwa razy. Masz juz dwa routery, teraz kupisz trzeci - ile zaplaciles w sumie?
szeryfmajonez pisze:a coś takiego do 200 - 250zł?
Uzywana 7270 z ebay.de.

Jesli w twoim TP-Linku da sie wylaczyc funkcje routera i uzywac go tylko jako modem, to ewtl. cos z Tomato.
szeryfmajonez pisze:Co sądzisz o routerach D-Link?
Niewiele - nie mialem, nie bede mial wiec w zasadzie nie mam sie co wypowiadac.
Nie pomagam na PW.
szeryfmajonez
Użytkownik forum

Z tą czekoladą też się z Tobą zgodzę, ale obecnie brak funduszu na taki zakup, znalazłem jeszcze taki router:

Linksys WAG200G

Możesz coś o nim powiedzieć? Bo interesuje mnie router z modemem razem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Produkt troche starszy, ale stabilny. U mojego ojca pracuje od jakis 3..4 lat bez najmniejszych problemow. Sam mialem go przez dwa lata. Przy zakupie zwroc uwage jaka wersje potrzebujesz, sa z anexem A i B.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ