jaką antenę wybrać do przyzwoitego odbioru sygnału gsm

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Maxx2009
Początkujący użytkownik forum

jaką antenę wybrać do przyzwoitego odbioru sygnału gsm

Post autor: Maxx2009 »

Witam . Mieszkam na wsi . Praktycznie tam gdzie mieszkam żadna z sieci nie ma przyzwoitego zasięgu , aby porozumieć się względnie normalnie to muszę wejść na piętro lub wyjść na zewnątrz budynku a i tak często zrywa połączenia . Użytkuję telefony w sieci PLAY , dosłownie 300 m od mojej posesji zasięg już jest dużo lepszy ( 2-3 kreski ) . Najbliższy bts Plusa częstotl. 900 jest ok. 7 km ode mnie , drugi ok. 11km . Może ktoś z Was mi doradzi w jaki sposób mógłbym niedrogo poprawić sygnał sieci w m. zamieszkania i gdzie szukać takich urządzeń . Dziękuję .
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: jaką antenę wybrać do przyzwoitego odbioru sygnału gsm

Post autor: adamos22 »

Chcesz poprawić zasięg sieci GSM w domu (do rozmów) czy uzyskać dobrej jakości połączenie z internetem (Internet EDGE/HSPA) ?
Jeśli to pierwsze, to musisz zakupić tzw. repeater GSM z anteną zewnętrzną, np. taki: http://allegro.pl/repeater-wzmacniacz-z ... 16773.html

Jeśli chodzi tylko o Internet, to wystarczy modem z wyjściem na antenę zewnętrzną i odpowiednia antena zewnętrzna na odpowiednie pasmo, w zależności od tego jakie BTS-y są w pobliżu.
kobrasek
Stały użytkownik forum

Re: jaką antenę wybrać do przyzwoitego odbioru sygnału gsm

Post autor: kobrasek »

potwierdzam taki zestaw poprawia zasieg w domku , obecnie tez posiadam repeater
kobrasek
ODPOWIEDZ