Koniec umowy z OFP. Pytania o NORDISK.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Koniec umowy z OFP. Pytania o NORDISK.
Witam, 10 czerwca 2009r. podpisałem umowę z OFP na 2 lata. Umowa kończy mi się pewnie dopiero za miesiąc ponieważ miesiąc miałem modem na próbę pewnie nie wliczają tego w okres 2lat. (nic mi nie pisali o przedłużenie).
Dziś biegając do mapie BTS'ów zauważyłem, że niedaleko mnie (bliżej niż jest nadajnik CDMA od orange, znajduje się antena CDMA Nordisk).
Nazwa mojej miejscowości: Brzozie
Kod pocztowy: 87-313
Czy ktoś może mi powiedzieć czy to możliwe aby podłączyć ten internet? Jakiś czas temu pisałem do Nordiska i napisali mi, że nie mają anten ale budują coraz to nowsze i więcej. Więc może postawili?
Jeżeli więc będzie możliwość podłączenia u mnie Nordisk to:
1. Jak go zakupić (punkty sprzedaży daleko od domu).
2. Jakie są średnie prędkości downloadu, czy internet chodzi te 1mb cały dzień czy jest duże obciążenie i nie osiągnę całodobowej prędkości takiej?
3.Jakie są pingi tego internetu, zależy mi na mniejszych niż 80.
Pozdrawiam.
Dziś biegając do mapie BTS'ów zauważyłem, że niedaleko mnie (bliżej niż jest nadajnik CDMA od orange, znajduje się antena CDMA Nordisk).
Nazwa mojej miejscowości: Brzozie
Kod pocztowy: 87-313
Czy ktoś może mi powiedzieć czy to możliwe aby podłączyć ten internet? Jakiś czas temu pisałem do Nordiska i napisali mi, że nie mają anten ale budują coraz to nowsze i więcej. Więc może postawili?
Jeżeli więc będzie możliwość podłączenia u mnie Nordisk to:
1. Jak go zakupić (punkty sprzedaży daleko od domu).
2. Jakie są średnie prędkości downloadu, czy internet chodzi te 1mb cały dzień czy jest duże obciążenie i nie osiągnę całodobowej prędkości takiej?
3.Jakie są pingi tego internetu, zależy mi na mniejszych niż 80.
Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Koniec umowy z OFP. Pytania o NORDISK.
Oficjalnie nie ma zasięgu.
Zobacz sobie na mapie Plusa zaznaczając CDMA bo Plus korzysta z Nordiska.
http://www.plus.pl/mapa_zasiegu_plusa/
Lepiej jednak Nordiska bo przy umowie na czas nieokreślony z limitem 10GB abonament jest 25zł. Minus taki, że trzeba 300zł na modem wydać.
Jak chcesz mały ping to sparwdź Playa z modemem HSPA+. Ja ostatnio mam w różnych miejscowościach ping na poziomie 45-60ms. Prędkość 1Mb/s cały czas. Na kartę mam więc czy szybciej w innej taryfie to nie wiem.
Zobacz sobie na mapie Plusa zaznaczając CDMA bo Plus korzysta z Nordiska.
http://www.plus.pl/mapa_zasiegu_plusa/
Tylko telefon i kurierem. Nie ma punktów. Można brać Plusa, ale w punktach pewnie CDMA nie mają od ręki.Xelidrus pisze:1. Jak go zakupić (punkty sprzedaży daleko od domu).
Lepiej jednak Nordiska bo przy umowie na czas nieokreślony z limitem 10GB abonament jest 25zł. Minus taki, że trzeba 300zł na modem wydać.
Tutaj trudno powiedzieć. Wszystko zależy od odległości i obciążenia stacji. Na razie mało użytkowników Nordiska jest więc można się spodziewać, że będzie dobrze.Xelidrus pisze:2. Jakie są średnie prędkości downloadu, czy internet chodzi te 1mb cały dzień czy jest duże obciążenie i nie osiągnę całodobowej prędkości takiej?
3.Jakie są pingi tego internetu, zależy mi na mniejszych niż 80
Jak chcesz mały ping to sparwdź Playa z modemem HSPA+. Ja ostatnio mam w różnych miejscowościach ping na poziomie 45-60ms. Prędkość 1Mb/s cały czas. Na kartę mam więc czy szybciej w innej taryfie to nie wiem.
-
- Stały użytkownik forum
No tak, ale na mapie BTS mam takie coś.
Mieszkam w miejscowości brzozie do mroczna w linii prostej mam ok 10km, do CDMA z orange ok. 16.

Mieszkam w miejscowości brzozie do mroczna w linii prostej mam ok 10km, do CDMA z orange ok. 16.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ta mapa to mapa wg pozowleń. To nie znaczy, że stacje są już uruchomione.
Wg mapki Plusa ta stacja niestety jeszcze nie działa. Ona też może być jeszcze nie zaktualizowana, ale większe prawdopodobieństwo, że stacja nie działa.
Wg mapki Plusa ta stacja niestety jeszcze nie działa. Ona też może być jeszcze nie zaktualizowana, ale większe prawdopodobieństwo, że stacja nie działa.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Witam, może się to komuś przyda, podzielę się swoimi doświadczeniami co do internetu Nordisk. Z początkiem roku 2011, zacząłem się rozglądać za jakimś internetem, ponieważ umowa z OFP się skończyła, pozostał jednak po niej duży niesmak. Jedyny bts w mojej okolicy był strasznie obciążony a więc użytkowanie netu w godzinach szczytu graniczyło z cudem. No ale nie będę pisał o OFP bo to już na szczęście przeszłość:) Tak więc po obczajeniu mapki btsów zauważyłem że w mojej okolicy jest nowa stacja ok 7 km ode mnie, można powiedzieć że mam ją w polu widzenia bo umieszczona jest na kominie elektrowni, którą widzę z okna. Zadzwoniłem więc na infolinię ale dowiedziałem się że mój bts będzie uruchomiony dopiero w marcu, z braku alternatywnego netu byłem zmuszony poczekać. Z początkiem marca nordisk poinformował mnie mailowo, że bts działa, tak więc zamówiłem telefonicznie usługę. Następnego dnia otrzymałem modem z umową, z tego co pamiętam są 2 tygodnie na rezygnację, więc się nie obawiałem. Niestety na aktywację usługi czekałem ok 2 dni. Ale po pierwszym połączeniu doznałem szoku. Net śmigał aż miło, pobieranie ok 1,2 Mb/s, wysyłanie ok 0,5 Mb/s, pingi ok 80ms i to bez względu na porę dnia czy nocy. Muszę pochwalić nordisk za profesjonalizm i szybką obsługę klienta. Nie chcą tam nic nikomu wcisnąć na siłę. Ostatnio zakupiłem antenę zewnętrzną dipol do mojego modemu i tu następny szok, oto wyniki:
http://www.speedtest.net/result/1350334854.png
Tak na marginesie polecam zakup anteny do modemu anydata adu-510l. Zasięg max a do tego stabilny, prędkość cały czas bez zmian:) Antenę ustawiłem na wysokości 10 metrów tak mniej więcej w kierunku stacji ale myślę że jakby trochę poprzestawiał wyniki jeszcze by się poprawiły:)
Co do obciążenia btsu to jest on dość świeży i na razie takowe obciążenie nie występuje, nawet w wieczornych godzinach szczytu.
Polecam Nordisk, jak na razie jestem bardzo zadowolony:)
http://www.speedtest.net/result/1350334854.png
Tak na marginesie polecam zakup anteny do modemu anydata adu-510l. Zasięg max a do tego stabilny, prędkość cały czas bez zmian:) Antenę ustawiłem na wysokości 10 metrów tak mniej więcej w kierunku stacji ale myślę że jakby trochę poprzestawiał wyniki jeszcze by się poprawiły:)
Co do obciążenia btsu to jest on dość świeży i na razie takowe obciążenie nie występuje, nawet w wieczornych godzinach szczytu.
Polecam Nordisk, jak na razie jestem bardzo zadowolony:)
-
- Stały użytkownik forum
Czyli jak nie ma możliwości Nordisk co mi polecacie?
Mam OFP 3GB z modemem Axesstel 410R. Umowe podpisałem 10 czerwca, lecz miesiąc miałem na próbe.
Co brac?
Orange Free? OFP dalej? A może jakas inna alternatywa.
Mieszkam w miejscowości brzozie, kujawsko-pomorskie, 87-313. Anten dużo tam nie ma :s
Mam OFP 3GB z modemem Axesstel 410R. Umowe podpisałem 10 czerwca, lecz miesiąc miałem na próbe.
Co brac?
Orange Free? OFP dalej? A może jakas inna alternatywa.
Mieszkam w miejscowości brzozie, kujawsko-pomorskie, 87-313. Anten dużo tam nie ma :s
-
Ja bym poczekał na nordisk bo warto a orange jest i tak już zapchane, więc nie warto. Jeśli nie masz innej alternatywy to poczekaj.
[ Dodano: 2011-06-23, 12:26 ]
Najlepiej zadzwoń na infolinię nordisk i dowiesz się kiedy uruchomią "twój" bts.
[ Dodano: 2011-06-23, 12:26 ]
Najlepiej zadzwoń na infolinię nordisk i dowiesz się kiedy uruchomią "twój" bts.
- witoj
Ja mam obawy że Plus który korzysta z nadajników Nordiska wprowadzi karty sim/ruim dualne i tym sposobem zapcha nadajniki czyli tylko jedną nośną (orange ma 3 nośne).