problem z "przedłużeniem sieci"

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
balcerek
Początkujący użytkownik forum

problem z "przedłużeniem sieci"

Post autor: balcerek »

Witam

Brat ma w warsztacie neostrate i router CellPipe 10 metrów od warsztatu (po drugiej stronie ulicy) stoi budenek gospodarczy który nie ma netu i nie ma mozliwości puszczenia kabla.

W tamtym budynku są podłączone kamery do rejestratora i chciałbym zrobić tak by można było do tych kamer sić zalogować np u mnie. brat ma wykupione stałe adresy IP

Router w warsztacie podłączony do neostrady jest w trybie acces point ustawione jest dhcp od 192.168.1.100 do 110

Router TP link w budynku ma dwa tryby pracy 1)acces point lub 2)acces point client WISP

Ustawiłem tam na clienta i gdy routery sie łączą to dostaje on adres WAN z dhcp tego rutera z neostrady

jednak nie ma dostepu do netu ani nie mozna sie polaczyc z routerem neostrady.

Jest to w daleko w głuszy i w pobliżu 100 mil nie ma zadnego informatyka który by pomógł a goscie w sklepie wzruszaja tylko ramionami. Macie jakis pomysł jak to skonfigurować?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: problem z "przedłużeniem sieci"

Post autor: wojteks »

balcerek pisze: 2)acces point client WISP
W drugim budynku potrzebujesz AP Client (przykładowo Ovislink WL5470 który ma 4 porty ethernet i pracuje w czystym trybie Client, ma też inne ale tutaj nieprzydatne).
balcerek pisze:brat ma wykupione stałe adresy IP
W neostradzie?
balcerek pisze:jednak nie ma dostepu do netu ani nie mozna sie polaczyc z routerem neostrady
Muszą mieć różne sieci LAN, jeżeli od neo ma 192.168.1.1 to temu z WISP daj 10.0.0.1 po stronie LAN.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Muszą mieć różne sieci LAN, jeżeli od neo ma 192.168.1.1 to temu z WISP daj 10.0.0.1 po stronie LAN.
Nie bardzo rozumiem po co sztucznie dzielic siec na podsieci.

Ja bym wszystko dal w jednej podsieci, z jedna bramka i bez kombinacji.
Nie pomagam na PW.
balcerek

Od TP brat dostał kilka stałych adresów IP chciałbym aby ten rejestrator z kamerami miał jeden z nich. np 83.x.x.192 ma router z neostrada a za droga w tym budynku rejestrator 83.x.x.193 żeby nie trzeba było przekierowywać portów. Jest taka mozliwość?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

balcerek pisze:Jest taka mozliwość?
Jest. tylko ze wtedy rejestratory sa widoczne dla kazdego kto ma dojscie do netu.

Potrzebujesz czysty modem DSL + router z mozliwoscia przelaczenia portow LAN w switch przed NAT. Mysle ze na openWRT dalo by sie cos takiego zrobic.

BTW: Moim zdaniem cale przedsiewziecie to jak wywiercenie dziury w kolanie i przepychanie przez nia groszku.
Nie pomagam na PW.
balcerek

Mi to nie przypomina żadnego wiercenia itp itd może źle się wyrażam chodzi mi o cos takiego jak na rysunku. Nie mogę przez drogę przerzucić kabla, a chcę mieć dostęp przez net do urządzeń za drogą.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mi to nie przypomina żadnego wiercenia
Nie bede sie klocil, mimo ze 6 stalych IP nie ma najmniejszego sensu. Musial bys rozdzielic net przed NAT (wydaje mi sie ze o tym juz pisalem).
balcerek pisze:chodzi mi o cos takiego jak na rysunku.
Tak mniej wiecej to zrozumialem. Najprosciej: dwie nanostacje i zrobienie bridge po WiFi. Masz gdzies instrukcje do routera?
Nie pomagam na PW.
balcerek

Mam znalazłem w sieci. Router podłączony do netu to CellPipe_7130 a ten za drogą to TP-Link TL-WR543G. Pierwszy skonfigurowalem jako AP a drugi jako AP Client WISP ten drugi dostał adres WAN z DHCP pierwszego czyli ma WAn np 192.168.1.100 i to tyle co udalo mi sie zrobic
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

balcerek pisze:Od TP brat dostał kilka stałych adresów IP
Więc nie ma neostrady tylko DSL TP, normalnie jest 4 IP z czego daje się użyć 1 który posiadanym routerem dzieli na komputery w domu/warsztacie.
key pisze:Nie bardzo rozumiem po co sztucznie dzielic siec na podsieci.
Przecież proponowałem WL5470 w trybie Client ale skoro ma WR543G z WISP to musi zbudować podsieć a do tego skomplikowanie przekierowywać porty do kamer czy rejestratora.
balcerek pisze:WAN z DHCP pierwszego czyli ma WAn np 192.168.1.100
Już pisałem, LAN WR543G ma być 10.0.0.1 i wtedy w takiej samej podsieci muszą być kamery i rejestrator (ewentualnie innej adresacji z puli "prywatnej" ale innej niż 192.xx.xx.xx).
Nie pomagam na PW!
balcerek

Ok czyli ten router podlaczony do netu wan mam np 83.83.83.83 jest to stały adres

dhcp ustawione np na 192.168.1.100-110

łącząc się z ruterem tym za drogą WAN mam 192.168.1.100 z puli dhcp routera DSL

i na tym routerze robię pulę DHCP np 10.0.0.1-10

rejestrator ustawiam np na 10.0.0.1

jak dostac się do niego poprzez net np odemnei z domu?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

balcerek pisze:WAN mam 192.168.1.100 z puli dhcp routera DSL
To musi byc LAN. Przestaw router w tryb pracy client, wylacz serwer DHCP.

Rejestratory musza miec adresy z puli 192.168.1.x
Nie pomagam na PW.
balcerek

To wyglada na to, że ten router sie nie nada bo ma tylko dwa tryby pracy:

1)Acces point
2)Acces point client WISP (w tym trybie nadaje mi adres WAN z dhcp routera dsl)

[ Dodano: 2011-06-20, 19:54 ]
Proszę o polecenie routera z AP który pracuje w trybie klient (bez wisp) i który ma opcje DHCP relay żebym mógł w wygodny sposób przekierować porty na urządzenia za drogą ( nie wiem czy to uprości czy nie)i który wreszcie rozwiąże mój problem
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

balcerek pisze:ejestrator ustawiam np na 10.0.0.1
Rejestrator ustawiasz poza pulę DHCP czyli np. 10.0.0.101
jak dostac się do niego poprzez net np odemnei z domu?
Na pierwszym routerze przekierowujesz port 50202 (przykładowo) na IP WR543G (najlepiej ustawić ręcznie WAN IP) przekierowujesz ten sam port w WR543G na IP rejestratora (albo inny na którym pracuje rejestrator). Lepszy układ by był z tym Ovislinkiem co proponowałem.
key pisze:Przestaw router w tryb pracy client

WR543G nie ma czystego trybu Client, ma tylko WISP.
Nie pomagam na PW!
balcerek

No i jestem w czarnej du..e :( nie potrafie przekierować portu w tym routerze. Poradźcie gdzie szukac tej opcji router cellpipe 7130 Rg 5Ae w załączniku zrzut z ekranu

Zrobiłem wg wskazówek drugi router ma lan 10.0.0.X

Internet działa jednak nie mogę się dostać z zewnątrz na adres 10.0.0.5:8787
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

balcerek pisze:Poradźcie gdzie szukac tej opcji
Czy przeczytanie instrukcji po polsku jest zbyt trudne?
http://www.tp.pl/b/binaries/PL/357849/I ... 437862.pdf
balcerek pisze:nternet działa jednak nie mogę się dostać z zewnątrz na adres 10.0.0.5:8787
To ma działać tak, że łączysz się IP zewnętrzne:8787 a to na jakim to jest adresie w LAN nie ma znaczenia przy odpowiednio ustawionym przekierowaniu.
Nie pomagam na PW!
balcerek

Czytalem dokładnie instrukcję jednak w niej jest cos takiego jak Virtual serwer czy nawet DMZ a w tym routerze tego nie ma zobacz plik powyzej po kliknieciu na NAT

Czy jest jakiś inny sposób by wystawić coś na zewnątrz z mojej sieci gdy ten router jest bez Virtual Serwer czy DMZ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

balcerek pisze: w tym routerze tego nie ma
Może jest nowsze firmware dostępne i ono udostępnia takie możliwości, konsultacja z BOK jest wskazana.
balcerek pisze:Czy jest jakiś inny sposób by wystawić coś na zewnątrz z mojej sieci
Hamachi albo inny VPN, może TeamViewer.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

balcerek pisze: Czy jest jakiś inny sposób by wystawić coś na zewnątrz z mojej sieci gdy ten router jest bez Virtual Serwer czy DMZ?
VPN.

Wieczorem wiecej, wydaje mi sie ze strasznie komplikujesz konfiguracje.
Nie pomagam na PW.
balcerek

Masz rację wydaję się Tobie. Okazuje się że to wielka komuna TPSA. Zadzwoniłem do BOK i w DSL na tych modemach CellPipe730 przekierować porty można tylko składając zlecenie w Tepsie. Także Pani przyjęła zlecenie ode mnie i w ciągu 24 godzin przekierują moje wybrane porty na podane przeze mnie adresy IP. Najpierw w komputroniku sprzedają mi router z AP clientem WISP a teraz tepsa :( no ale powinno działać

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-06-21, 18:26 ]
Na forum nie obrażamy innych i nie używamy słów powszechnie uznawanych za wulgarne.
Ostatnio zmieniony 2011-06-21, 17:25 przez balcerek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

key pisze:Potrzebujesz czysty modem DSL + router z mozliwoscia przelaczenia portow LAN w switch przed NAT. Mysle ze na openWRT dalo by sie cos takiego zrobic.
A nie lepiej NAT 1:1? ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

balcerek pisze:Okazuje się że to wielka komuna TPSA
Może warto regulamin i umowę przeczytać a nie się oburzać.
balcerek pisze: komputroniku sprzedają mi router z AP clientem WISP
Jak im tak tłumaczyłeś co potrzebujesz jak nam to się nie dziwię że sprzedali Ci tani WR543G a nie Ovislink WL5460APv2 czy WL5470 z czystym trybem Client.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:A nie lepiej NAT 1:1?
Z wiecej niz jednym IP po stronie WAN? Nie spotkalem sie jeszcze z czyms takim, wiesz jak to zrobic?

EDIT: w zasadzie juz mam rozwiazanie - patrz nizej. /EDIT

balcerek pisze:Zadzwoniłem do BOK i w DSL na tych modemach CellPipe730 przekierować porty można tylko składając zlecenie w Tepsie.
Brzmi jak bajka: spojrz w instrukcje pod mylaca nazwa "port trigering".

To co ty chcesz zrobic jest do ustawienia w zaklatce:
Using Wan DNS for DHCP - w celu przypisania stałego adresu IP do danego urządzenia będącego w sieci, kliknij przycisk Add Entries.
W nowo wyświetlonym oknie wprowadź adres MAC i odpowiadający mu adres IP. Następnie kliknij Save.
UWAGA! Możesz maksymalnie zdefiniować 32 adresy MAC.
Male ale: clienci musza byc w tej samej podsieci. Czyli przez droge musisz postawic transparentny bridge.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Z wiecej niz jednym IP po stronie WAN? Nie spotkalem sie jeszcze z czyms takim, wiesz jak to zrobic?
Dodatkowy adres na interfejsie/wirtualny interfejs? Zwykle i tak jest połączeniówka i na niej przeroutowane dodatkowe adresy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Wyglada mi to bardziej na przerzucenie MACow wpisanych w konfiguracji przed firewall i przypisaniem im IP przez DHCP ISP. W kazdym badz razie nie spotkalem sie jeszcze z takim rozwiazaniem.
Nie pomagam na PW.
balcerek

Using Wan DNS for DHCP
Próbowałem to ale mi krzyczało, że adresy musza być w tej samej podsieci. A nie chce jeździć i wymieniać tego routera bo szkoda moich nerwów. W sklepie wytłumaczyłem dobrze narysowałem im schemat dokładnie to samo co wyżej więc skoro pracują z tymmi urządzeniami powinni mieć jakąś wiedzę, a nie wciskac tego z WISP.

Virtual serwer działa tak, że cały czas jest przekierowany port na dane wenetrzne IP w sieci

np z 83.x.x.x:5555 wchodzę załóżmy ma 10.0.0.5 (niestety w tym routerze nie ma możliwości ustawienia prywatnego portu) czyli rozumiem ze jeżeli urządzenie ma domyślny port 80 to muszę ustawić port 5555 do poprawnej komunikacji.

czyli to virtual serwer to przekierowanie pernamentne?

A jak działa port triggering?

Czy to ruch z wewnątrz na danym porcie otwiera porty czy zapytanie z zewnątrz? Bo jeżeli inicjacja tego portu wymaga wychodzącego ruchu to to się nie nada bo urządzenie nie nadaje.
[/quote]
key
*Mistrz bezprzewodowy*

balcerek pisze:Próbowałem to ale mi krzyczało, że adresy musza być w tej samej podsieci.
Spojrz dwa posty wyzej.
balcerek pisze: A jak działa port triggering?
Przekierowanie portow.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:Przekierowanie portow.
No też nie do końca. Jeśli ten port triggering działa jak powinien (zgodnie z nazwą) to otwarcie portu powinno nastąpić tylko jak ruch zostanie zainicjowany od wewnątrz.
balcerek

Od paru dni mamy w pracy ten "modem rozszerzony" CellPipe. Moje pierwsze wrażenie było złe: opcje z instrukcji nijak mają się do rzeczywistości (nie ma ich po zalogowaniu)

Potem jednak okazało się że skrypty po prostu zostały usunięte z menu, a nie z urządzenia, i jak się wpadnie na nazwę skryptu to można różne rzeczy poustawiać których oficjalnie nie da się zrobić.

Na dobry początek: zakładając że logowanie do panelu jest pod adresem http://10.0.0.1/ polecam wejść po zalogowaniu na stronę http://10.0.0.1/backupsettings.html, wybrać Backup settings i zapisać plik na lokalny komputer

W środku masa ciekawych informacji, np. coś takiego

<Username>tajny_ciag_znakow@internetdsl</Username>
<Password>inny_tajny_ciag_znakow</Password>

i inne ustawienia.

Może będzie to pomocne żeby uciec z tego CellPipe na inne urządzenie.

Kolejna ciekawostka: http://10.0.0.1/scvrtsrv.html pozwala przekierować porty na komputer wewnątrz sieci (oficjalnie zdaniem TPSA w tej wersji softu tej funkcji jeszcze nie ma ;-) ) Praktycznie właśnie przed chwilą sprawdziłem praktycznie, że działa.

Widziałem też opcję wczytywania konfiguracji z pliku do routera, więc w ten sposób też można wspomóc te funkcje które oficjalnie nie występują.
Na innym forum znalazłem jak prawdopodobnie można samemu przekierowywać porty bez kontaktu z BOK w modemie CellPipe7130
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Wklej screenshot.
Nie pomagam na PW.
balcerek

screenshot

W menu nie ma jak linku do VS, ale mozna się dostać jak opisano w poście wyżej