Problem z internetem radiowym!! Proszę o pomoc!!

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bogas88
Użytkownik forum

Problem z internetem radiowym!! Proszę o pomoc!!

Post autor: bogas88 »

Witam!!
Mój problem opiszę tak: mam internet radiowy gdzieś od ok 2 tygodni i mój problem polega na tym, że normalnie włączam sobie kompa, wszystko działa, internet normalnie połączony, strony się wczytuja, pliki sie ściagają itp. Ale problem pojawia się najcześciaj zaraz jak włącze po kilku - kulkunastu lub nawet więcej minutach internet przestaje chodzić!! transfery spadają do zera, strony się nie wczytują itp. gdy takie coś nastąpi uruchamiam komputer ponownie i wtedy wszystko dziala od nowa (znacznie dłużej, czasem nawet po ponownym uruchomieniu działa bez zarzutu i nierozałącza sie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> ale czasem tez po kilku godzinbach robi się to samo) ale gdy znów ponownie uruchomie kompa to wszystko działa!! No i to jest bardzo itp. Proszę o jakąś pomoc, lub radę co może byc tego przyczyną!!

Jeszcze dodam, że z nadajnika korzysta 6osób, z czego 2 z nich juz wczesniej z tego korzystaly tylko z innego nadajnika teraz u jednej z tych osob jest baza na dachu i podlaczone jest 6 osób do niej!! Z tych nowopołączonych mnie i mojemu sąsiadowi robi się tak samo jak wyżej napisałem!! (czy innym tez <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> bo <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> z nimi kontaktu)
Proszę o odp i Pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Problem z internetem radiowym!! Proszę o pomoc!!

Post autor: MaxFM »

Prawdopodobnie masz cos nie tak z systemem, albo ap sie zapycha. Na jakim sprzecie dzialasz, jakie ustawienia ??
Awatar użytkownika
bogas88
Użytkownik forum

Mj system to Windows XP z SP2, mój sąsiad też tego używa i też ma takie problemy. Czasem są częściaj a czasem prawie nie występują karta którą posiadam to Realtek RTL8185 54M
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Pytanie raczej jaki to AP - może coś z nim jest nie tak, gubi połączonych klientów i ponowne przydzielenie IP (nawet tego samego) załatwia sprawę. Najprościej sprawdzić przy braku połączenia z netem odnowienie IP - jeśli pomoże to wina AP.
Awatar użytkownika
bogas88
Użytkownik forum

A jak sprawdzić jaki to jest AP?? I gdzie znazeźć ponowne odnowienie łącza bo szukałem go i nie mogę znaleźć??
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

bogas88 pisze:A jak sprawdzić jaki to jest AP??
Nie AP tylko IP. Aby sprawdzić jaki został przydzielony adres IP wejdź w Start->Uruchom->cmd, następnie w oknie wiersza poleceń wpisz ipconfig. Zapisz sobie ten adres gdzieś na kartce. Kiedy następnym razem net przestanie działać, zrób tak: Start->Uruchom->cmd->ipconfig /renew. Dzięki tej komendzie wymusisz ponowne uzyskanie adresu IP, który jest Ci przydzielany przez AP (Acces Point - urządzenie nadawczo-odbiorcze, które odpowiada za transmisję danych i łączenie sieci WIFI z kablowymi). Jeśli po tej operacji net nadal nie będzie działał to sugeruję sprawdzić jak jest u innych osób, które łączą się przez ten sam AP.
Awatar użytkownika
bogas88
Użytkownik forum

Ok, spoko rozumie. Jak coś to tak spróbuje. Dzieki.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ