Siła zasięgu a predkość netu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Abster
Początkujący użytkownik forum

Siła zasięgu a predkość netu

Post autor: Abster »

Witam posiadam internet w HSPA+ w cyfrowym polsacie, BTS mam w odległości około 10 km do tego antenkę kominową z zestawu i na niej moc sygnału wąchająca się około 96dB i osiągam prędkość średnio 4Mb/s więc postanowiłem zmienić antenę i zakupiłem kierunkową paraboliczną. Wtedy zasięg poprawił się na 86dB i prędkość wzrosła do prawie 6Mb/s ale i tego było mi mało ( w końcu powinno być max do 28Mb/s) wiec antenę wymieniłem na panelową Taką i siła sygnału wynosi teraz 71dB ale nie mogę uzyskać więcej niż 8Mb/s. Ktoś powie że i tak dobrze tylko jedna rzecz spędza mi sen z powiek kolega który mieszka jeszcze kilometr dalej ma antenę ATK 20/850-960 MHz budynek podobny tz. antena na tej samej wysokości silę sygnału ma około 95dB a predkość netu 12Mb/s :szok:
Od czego to więc zależy ? Może nie tylko od siły ale i od jakości sygnału jeśli tak to czy można ją jakość zmierzyć ? Morze sprzęt jest uszkodzony ? Już sam nie wiem.
Czy może powinienem zmienić antenę na jeszcze inną proszę o pomoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Siła zasięgu a predkość netu

Post autor: ja.michal »

Wg mnie to wina modemu.
U mnie tak to wyglądało jak testowałem na swoim i od CP.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=346645#346645
dexter18

Post autor: dexter18 »

Obciążenie nadajnika. Sprawdź między 1 a 2 w nocy :)
Abster

Czyli potwierdzacie zasadę ze im mocniejszy sygnał tym powinien być szybszy net .
Spróbuję pożyczyć od tamtego kolegi modem i protestować bo co do obciążenia nadajnika to raczej nie to bo korzystamy z tego samego i robiliśmy testy praktycznie w tej samej chwili w tym samym serwisie.
Na razie dzięki za wskazówki jak byście mieli jeszcze jakieś to piszcie a ja odezwę się po testach.
bodzio61
Stały użytkownik forum

Post autor: bodzio61 »

Ale może się zdarzyć, że przy bardzo dużej sile sygnału może nam zerwać połączenie, ja tak miałem w niedzielę , siła sygnału -55 dBm jakieś 250 metrów od NoteB
Abster

:szok: Ręce opadają :( Na gratach kumpla to samo :szok: Chyba zostaje mi pogodzić się z tym :( Chyba że są jakieś inne sugestie ?
ODPOWIEDZ