E173 + TP-Link MR3420 - Jak się sprawuje ?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mikiq1w2
Początkujący użytkownik forum

E173 + TP-Link MR3420 - Jak się sprawuje ?

Post autor: mikiq1w2 »

Witam !

Czy ktoś korzysta z ów zestawu ? Bo posiadam tego tp-link'a i teraz będę podpisywał z erą umowę i nie wiem czy modem ten będzie działał na tym tp-link'u. Niby e173 jest na stronie kompatybilności z mr3420, lecz w sieci czytałem, że niektórzy mają problem by się połączyć.

A może ktoś korzysta z zestawu ZTE MF631 + MR3420 też może napisać jak się sprawuję ;)

Pozdro!
Plusk

Re: E173 + TP-Link MR3420 - Jak się sprawuje ?

Post autor: Plusk »

No właśnie w trybie manualnego łacznia router i e173 działa poprawnie ale nie_wiem czemu w trybie autoconnect modem jest widziany , nastepuje laczenie po_czym sie rozlacza i znow jest wykrywany i dalej w kółko to samo i nie_wiem w czym problem. Może ktoś pomoże ?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-04-25, 20:34 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-04-25, 19:34 przez Plusk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: darx667 »

Ja oczywiście polecam owy zestaw, u mnie działa to wszystko super, zero problemów:)
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Plusk pisze:Może ktoś pomoże ?
Edytuj swój temat i dodaj loga z routera kiedy to sie dzieje, może będzie coś można wtedy wywnioskować.
Odepnij przedłużki jeśli masz i możesz włączyć sam modem poprzez program TNI komendą AT jak podepniesz do komputera. Kiedyś bawiłem się komendami i zaczęły mi się DNS-y gubić po wciśnięciu połącz/rozlacz, włączyłem sam modem i śmiga. I naturalnie odwiedź stronę tp-linka i sprawdź czy masz najnowsze firmware, ja miałem najstarsze a kupiłem całkiem nie dawno.

mikiq1w2 Z play dobrze działa, nie narzekam, problemow nie zauważyłem a z ery modemu nie miałem niestety. Pewno już zakupiłeś sprzęt a ktoś tu prowadzi wykopki :hyhy:
mikiq1w2

Post autor: mikiq1w2 »

e173 z ery jest inny niż wszystkie inne e173 , na oryginalnym sofcie tp-link'a nie wykrywalny, zainstalowałem openwrt i odpowiednio skonfigurowałem i działa ;)
Pulek

Post autor: Pulek »

Witam
Ja mam E173 z Ery + router TL-MR3420 I pobrałem z TP linka sterowniki do modemu ale nadal mi router go nie widzi...
mikiq1w2 jak Ty zrobiłeś, że Ci działa ? co to jest ten openwrt ?

Pozdrawiam
Cezary
Stały użytkownik forum

Post autor: Cezary »

Upraszczając: OpenWrt to odmiana linuksa dla routerów. Odmiana, bo oryginalny soft tak na prawdę też jest na "linuksie" oparty. Soft dla MR3420 znajdziesz w linkach w moim podpisie.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
marwooj
Stały użytkownik forum

Post autor: marwooj »

Muszę przyznać że openwrt jak na jeden dzień testów nawet daje radę ani razu się nie rozłączył podczas pracy, gdy oryginalny soft wariował nieobliczalnie. Miałem tak że się ciągle z losowych przyczyn 3g rozłączał, a jak włożyłem do laptopa siedząc w tym samym miejscu co router to wszystko ok.
Moje pytanie - czy da się dezaktywować połączenie 3g gdy nie jest w użyciu , no i aktywować na żądanie.
W oryginalnym sofcie tak było i sobie wymyśliłem że może się wtedy tak nie grzeje czy co.

No i jeszcze jedno , da się zrobić poweroff o jakiejś zadanej godzinie?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

marwooj pisze:W oryginalnym sofcie tak było i sobie wymyśliłem że może się wtedy tak nie grzeje czy co.
Podejrzewam bardziej, ze openwrt nadaje na innym, mniej zasmieconym kanale.
marwooj pisze:No i jeszcze jedno , da się zrobić poweroff o jakiejś zadanej godzinie?
Tak. Ale IMHO poweroff w wypadku routera nie ma najmniejszego sensu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

key pisze:Podejrzewam bardziej, ze openwrt nadaje na innym, mniej zasmieconym kanale.
Akurat oryginalny soft ma problemy z E173 z ex-Ery. Wygląda trochę jak zbyt mały prąd zasilania modemu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jo_gurt pisze:ygląda trochę jak zbyt mały prąd zasilania modemu.
Watpie. Gdyby tak bylo, to zmiana softu nie rozwiazala by problemu. Bardziej prawdopodobny jest bug w driverach.
Nie pomagam na PW.
Cezary
Stały użytkownik forum

@marwooj: nie w tym wydaniu. Nie jest przystosowany do tego; na nawet specjalnie jest zrobiony restarter połączenia, żeby w razie czego jak umrze połączenie sam wznowił.

poweroff możesz zrobić w cronie (ale sam już się nie włączy). Dla mr3420 zaimplementowane jest też fizyczne wyłączenie portu usb, więc możesz rozłączyć też w ten sposób.
marwooj
Stały użytkownik forum

@Cezary: szkoda że się do tego zalogować nie można (tylko webowy działa), po włączeniu ssh, znika telnet,ssh nie przyjmuje hasła, w panelu webowym nie działa też zadanie restartu planowego, no i ssh aktywować tez nie można :-(
Cezary
Stały użytkownik forum

Telnet nie działa (z urzędu, jak jest hasło ustawione), ssh działa (tylko użytkownik root a nie admin).

ssh jest aktywne zawsze, to co włączasz w gui to dostęp od strony wany. Przy połączeniach komórkowych nasi operatorzy blokują porty, więc o ile specjalnie nie wykupisz ip to się i tak nie dostaniesz od strony modemu.
marwooj
Stały użytkownik forum

@Cezary: ok i wszystko jasne root działa, ale ten zaplanowany restart nie za bardzo :-(
Cezary
Stały użytkownik forum

Napisz mi na priv co masz ustawione w gui i co masz w cronie.
m-blue

Post autor: m-blue »

witam,
podepnę się do tematu - ja miałem/ mam podobne problemy z TL-MR3420 tyle że z e180, widzę że dyskusja jest z końca czerwca a właśnie pod koniec wyszedł nowy soft do tplinka, niestety jest jeszcze lepiej, bo nie dość , że się nie może połączyć to jeszcze jak się połączy to jakiś czas i zwiesza się tak, że trzeba router restartować.

Cezary - możesz podpowiedzieć, czy Twoje openwrt do normalnego użytkowania bez grzebania nada się - tzn czy działą bezobsługowo czy trzeba się bawić w jakieś restarty itp. ?

Zastanawiałem się już ad zmiana modemu, bo może nie gra z tym routerem a tak czy inaczej będę potrzebował zewn. anteny, ale widzę, że jest to samo.
pozdrawiam
Pozdrawiam,
Michal
Cezary
Stały użytkownik forum

No tak, masz normalne gui do wyklikania wszystkiego. Nawet nie wnikasz w to że tam pod spodem jest openwrt (jak nie chcesz).
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Ja napiszę swoje przemyślenia o modemu MR3220 (czyli właściwie jeden pies) z E1750 dla odmiany.

Router leżał w jednym miejscu. Nie był przesuwany ani o milimetr. Znalazłem miejsce gdzie jest dobry zasięg. Raz pokazywał siłę sygnału 9%, raz 18%, innym razem nawet 30%. TP-Link do pomiaru zasięgu używa chyba generatora liczb losowych. Prędkości raz były na poziomie 3000kbps, gdy włączyłeś router w inny dzień mogła się trafić prędkość nawet 50kbps. Generalnie dostawałem furii dlatego router sprzedałem, Huaweia też, kupiłem Sierrę i w całym domu jest normalny zasięg i 2-3Mb/s i nie muszę co chwile biegać do routera. Tak, pewnie, mogłem sobie walnąć panelówkę, ale pytanie po co, skoro po wywaleniu tego zestawu wszystko działa idealnie.
m-blue

muszę napisać, że samopoczucia to nie poprawiłeś:) ale daje do myślenia, pożyczę modem i zobaczę co będzie z wrt Cezarego.
Pozdrawiam,
Michal
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Ten skaczący zasięg to raczej "zasługa" huaweia. Miałem tak samo, po przejściu na sierrę zasięg wskazuje bardzo równomiernie 32-35%
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Maciek764 pisze:Router leżał w jednym miejscu. Nie był przesuwany ani o milimetr. Znalazłem miejsce gdzie jest dobry zasięg. Raz pokazywał siłę sygnału 9%, raz 18%, innym razem nawet 30%
To nie jest dobry zasięg skłaniał bym sie ku minimalnemu do działania. Gdy testowałem i tak skakało zasięg faktyczny był marny ;p

Router pobiera dane z modemu przerabia na swoje %i tyle... wskazuje co mu modem poda to samo wskaze obraz cezarego z 3g info
(takie same skoki w porownianiu do oryginału tplinka) z tym ze dodatkowo są dBm bez 3ginfo z czystym Gargoyle będzie wskazywać zawsze wartos początkowa i nie odświeża się ;d
Tak pi razy drzwi z e173 oryginalne firmware spostrzeżenia własne
3%-6% 113dBm csq0,99/1,99 zapewne lipa z połączenia w99%
25%-35% 98dBm/94dBm csq 8,99/12,99
41%-45% 86dBm csq13,99/14,99
Ostatnio zmieniony 2011-07-14, 15:44 przez atento, łącznie zmieniany 1 raz.
Cezary
Stały użytkownik forum

Odświeża się tylko przed nawiązaniem połączania. Ponieważ w konfiguracji nie określa się drugiego interfejsu "diagnostycznego", a zgadywać nie ma jak, to wykorzystany jest tylko ten jeden. A jak masz połączenie nawiązane to nie odczyta siły sygnału.

W 3ginfo sam określasz drugi interfejs, więc ten podaje dane na bieżąco.
m-blue

niestety, po wrzuceniu wrt jest to samo, chwile jest siec itp i zaraz ginie połaczenie gsm :cry:
Pozdrawiam,
Michal
marwooj
Stały użytkownik forum

m-blue pisze:niestety, po wrzuceniu wrt jest to samo, chwile jest siec itp i zaraz ginie połaczenie gsm :cry:
To najprawdopodobniej masz słaby zasięg z czym kombinacja modem/router sobie nie radzi w danej chwili.
Ja już myślałem ze mam któreś z tej pary zepsute, ale po zabraniu zestawu do centrum Wrocławia, wszystko potrafi działać tydzień bez restartu, tymczasem na wiosce rankiem modem musi być w laptopie a po południu na parapecie przy oknie (to jakieś 3 metry fizycznie, bez różnicy czy wrt czy natywny soft). I coby nie wiem jakie wygibasy ćwiczyć, łącznie z zaniesieniem na dach to tak właśnie jest. Może wyda się to durne ale z bezchmurnym niebem jest jeszcze gorzej. Czyli net jest 2 minuty a potem niema 2 godziny. Zupełnie się na tym nie znam ale takie są moje obserwacje. Ze słabego zasięgu bicza nie ukręcisz.
Cezary
Stały użytkownik forum

Niestety, i nawet najlepszy soft na routerze na tym nic nie poradzi, jak modem nie potrafi sygnału utrzymać.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

To nie jest dobry zasięg skłaniał bym sie ku minimalnemu do działania.
Więc mam gdzieś taki zestaw, który przy takim zasięgu nie chce działać. Jakoś Sierra przy jeszcze słabszym działa wyśmienicie, czy z tym routerem by zadziałała tak dobrze to nie wiem, bo już go nie mam, z czego się bardzo cieszę. I do Huaweia też nie wrócę bo to jest przepaść jakościowa.
m-blue

dzięki za porady, ale właśnie na testy zabrałem całość do domu - centrum częstochowy - wiem, większa wioska:) ale zasięg jest ok, na modemie przez usb smiga bez problemu, zasieg 64%, -73dB, wbudowany do laptopa też działa, tylko przez router jakoś nie daje rady...
Pozdrawiam,
Michal
marwooj
Stały użytkownik forum

Maciek764 pisze:
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Więc mam gdzieś taki zestaw, który przy takim zasięgu nie chce działać. Jakoś Sierra przy jeszcze słabszym działa wyśmienicie, czy z tym routerem by zadziałała tak dobrze to nie wiem, bo już go nie mam, z czego się bardzo cieszę. I do Huaweia też nie wrócę bo to jest przepaść jakościowa.
Proszę wziąć pod uwagę, że jeśli lokalizacja jest gdzieś na granicy zasięgu BTS (teoretycznego), albo jeszcze gożej dwóch to mocy sygnału potrafi skakać pd 0 do 70%, nie wiem czy to od przelatujących chmurek czy ptaszek akurat zrobił kupkę na BTS,czy modem się nie może zdecydować którego BTS wybrać,ale z takim sygnałem zawsze będzie kłopot, no bo jak to masz 70 % a badziew się nie łączy. Przetestowałem to na paru modemach i czasem wydaje się żę jest wszystko super, a następnego ranka nic nie działa. Jedynym rozwiązaniem jest dobrze ustawiona antena, czyli taka która złapie tylko jednego BTS i powodzenia z tym.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-07-15, 12:00 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-07-15, 10:56 przez marwooj, łącznie zmieniany 1 raz.
m-blue

znam temat tego zasięgu - na codzień korzystam s playa:) bez ustawienia sieci na plus było ciężko...
Pozdrawiam,
Michal
ODPOWIEDZ