axelltell 410 problem techniczny

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
scorup
Użytkownik forum

axelltell 410 problem techniczny

Post autor: scorup »

Witam,

2,5 roku było cacy, aż do wczoraj :cry:

objawy w/g

LED`ów

POWER zielony
SIGNAL przemiennie pomarańcz/zieleń
CONECT BRAK
1xEVDO zielony
ETHERNET WiFi mrugają raz szybciej raz wolniej tak jak by szukały logowania

objawy w sprzęcie

Totalny brak internetu, sieć WiFi raz jest raz nie ma, po RJ`tce to samo jak by ruter nie mógł wytworzyć sieci. RESET nic nie dał nie mogłem się połączyć poprzez menagera axelltell - wyszukiwanie urządzenia -. Sprzęt WiFi wykrwa sieć i rozłącza.

Dziś udało mi się załąpać CONECT ale nadal nie miałem ETHERNETU i WiFi, wyłączenie przeniesienie w inne miejsce DZIAŁA :hurra: połączyłem się przez menagera za pomocą laptopa z WiFi wszystko OK, ruter wraca na swoje miejsce znów kicha. Dwa tygodnie temu dziwnie się zachowywał piszczał jak stare modemy analogowe. Jakieś rady?? Potrzebuję go jeszcze 6 m-cy później już mam światłowód :hurra: ale miło wspominam przygodę z OFP
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: axelltell 410 problem techniczny

Post autor: HariMata »

Czy gdy przeniosłeś modem w inne miejsce to działałeś na samej baterii, czy przeniosłeś też zasilacz?. Moze to w nim jest problem?
burli
Stały użytkownik forum

Post autor: burli »

Może w tamtym miejscu coś skutecznie zakłóca pasmo 450MHz.
dexter18

Post autor: dexter18 »

Piszczał? może już wysiada...
scorup
Użytkownik forum

wiec tak,

ani poprzez ATK ani na patykach nie można było złapać CONECT

miejsce 2,5 roku oki a teraz mu miejsce nie służy ?? Bateria hmmm po wyłączeniu sieci trzyma może 10min, jestem skłonny uwierzyć w problem z ruterem, zimny lut etc etc wczoraj o 23 dostał strzał ostrzegawczy w potylice i zaskoczył działał do 2 w nocy aż poszedłem spać - rano już nie łączył a ja nie miałem czasu znów się bawić

może nie tyle piszczał co buczał podobnie jak trafo ale tylko po zalogowaniu, może końcówka mocy ....
dexter18

Wiesz, dla mnie te wszystkie modemy to jedno wielkie badziewie. Jak dekoder Polsatu, działał 3 lata i po gwarancji padł. Ciekawe ile mój modem wytrzyma.... Końcówka mocy jest w wzmacniaczach (no chyba, że coś pomyliłem). Tutaj to padła pewno jakaś pierdółka.

[ Dodano: 2011-06-22, 12:34 ]
A jeszcze dopiszę mój kolega też ma ten modem taki jak TY. Ostatnio w sobotę miał problemy z siecią modem się logował CONECT brak. Za jakieś 10 minut gapienia się w modem zapaliła się dioda na 5 sekund i zgasła. Wieczorem wszystko wróciło do normy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

scorup pisze:co buczał podobnie jak trafo ale tylko po zalogowaniu, może końcówka mocy ....
Watpie. Najprawdopodobnie stary problem: wyschniete elektrolity w zasilaczu. Rozebrac, odpisac wartosci, wymienic. Zwroc uwage na ESR i temperature pracy - preferowane sa min. 105°C.
Nie pomagam na PW.
dexter18

Made in China? 2,5 roku i "ni ma"? :rotfl:
scorup
Użytkownik forum

Więc,

to nie zasilacz (sprawdziłem multimetrem), pada już lub padł router.

W Polsce nikt nie serwisuje MV410 a raczej nikt nie serwisuje Axesstel`a a ściślej nikt nie prowadzi usługi pogwarancyjnych tych urządzeń, S.B.E. Piaseczno tylko i wyłącznie na zlecenie 'pomarańczowych' w ramach gwarancji wymienia na nowy.

Jak pisałem wyżej za góra 6m-cy będę miał światło w domu więc bez sensu podpisywać nową umowę z Orange, wiążącą na 2 lata w celu osiągnięcia nowego routera.

Pytanie czego szukać na alledrogo też MV410 czy może jakieś inne propozycje, infrastruktura w domu to pociągnięta skrętka do każdego pomieszczenia, WiFi robił Axesstel wsparty AP D-Linka. Jakie są ceny na rynku wtórnym? - co bym nie przepłacił :cwaniak:
Aleks7
Użytkownik forum

Post autor: Aleks7 »

Za 50zł mogę sprzedać Ci mojego sprawnego MV410 (ma tylko złamaną anteknę od WiFi ale i tak jak taśmą skręcisz to działa WiFi normalnie).
Taniej nie kupisz, piszę od razu.
scorup
Użytkownik forum

wchodzę :super: idziemy na priv co by nas nie zakrzyczeli
malina
Początkujący użytkownik forum

Post autor: malina »

Mam bardzo podobny problem- gwarancja skończyła się w marcu. Umowa z Orange skończy się dopiero w marcu 2012.
Router nie działa... Jakby ktoś miał jeszcze dobrze działający na zbyciu- byłabym zainteresowana :-p
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

scorup pisze:przeniesienie w inne miejsce DZIAŁA
scorup pisze:wraca na swoje miejsce znów kicha
Miałem coś podobnego :D tylko u mnie nie chciał działać w innym pokoju na standardowych antenach(a kiedyś tam działał) remontowałem pokój-dziś wróciłem do tego gdzie mam kabel od anteny i jest wszystko ok.Tam przechodził w tryb uśpienia/nie świecił się conect i o różnych porach brak neta-nawet wcześnie rano! wstaję do pracy o 4.30 i zawsze net bardzo dobrze śmiga ;) W styczniu będę miał ten net 3lata-ale chyba zacznę rozglądać się za czymś innym :dobani: już mam go dość.
ODPOWIEDZ