[prośba o pomoc] zasięg, miejscowość Kierwik

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
daftie
Początkujący użytkownik forum

[prośba o pomoc] zasięg, miejscowość Kierwik

Post autor: daftie »

Cześć,

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Przymusowo (muszę zaopiekować się chorym krewnym) muszę opuścić swoje miejsce pracy z porządnym łączem i udać się do miejscowości Kierwik, nieopodal Spychowa w gminie Świętajno.

Tkwię na Waszym forum od kilku godzin i staram się zrozumieć, dociec czy będę miał tam zasięg jakiegokolwiek internetu mobilnego. Niestety, jestem abderytą komputerowym i pomimo szczerych chęci - wiem mniej, niż wiedziałem z map Orange itd :(

Kochani, czy moglibyście mi wskazać właściwą drogę? Ze względów zawodowych, muszę mieć dostęp do Internetu i maila. Czy czeka mnie droga przez mękę i jeżdżenie do najbliższego miasta, czy jest szansa, że w Kierwiku jednak mobilny internet będzie?

Raz jeszcze przepraszam, jeśli pytanie jest niestosowne... jestem załamany sytuacją, brakuje mi Waszej wiedzy, cały dzień biegałem po różnych urzędach i już po prostu nie mam zupełnie do tego głowy:/

Pozdrawiam,
Marek
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: [prośba o pomoc] zasięg, miejscowość Kierwik

Post autor: Maciek764 »

Około dwa kilometry są do stacji Plusa/Orange/T-Mobile. Więc możesz kupić internet na kartę Orange Free na kartę (tanio na Allegro 6GB za 40zł) lub Plus na kartę. Ale prędkość będzie marna bo max 230kbps. Do rozsądnego korzystania z internetu się nadaje, gorzej z youtubem czy ściąganiem filmów :]
daftie

Dzięki za odpowiedź! Maciek764, czyli szansa, że będzie ok jest większa, niż mniejsza i nie muszę martwić się potrzebą kupna jakiś anten itp.?

Czuję ulgę, raz jeszcze dzięki :)

PS. polecicie mi jakiś modem usb do tego? byłbym zobowiązany baardzo...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

daftie pisze:czy jest szansa, że w Kierwiku jednak mobilny internet będzie?
Szansa jest ale kiepsko to wygląda.

O EDGE w Orange zapomnij, EDGE w Plusie jakoś działa ale będzie przeciążone czyli prawie nie będzie działać.
Z ofert na kartę może złapiesz 3G Orange z Ruciane-Nida ale to 11km i lasy więc będzie problem. Podobna sytuacja z T-Mobile ze Świętajna.
Jest jeszcze Play umts900 z Rozogi ale też daleko.

Jeżeli to ma być na dłużej to warto rozważyć Orange CDMA ze Świętajna, Babięt, Krutynia, Krzyże czy Ruciane albo Nordisk CDMA z Jeleniewa.

Wszystko zależy w jakiej desperacji jesteś i ile pieniędzy chcesz/możesz wydać.
Na początek kupiłbym modem powiedzmy e-173u-2 (Z Play) i sprawdził czy łapiesz jakiekolwiek sieci 3G (Play, Orange, T-Nobile). Jeżeli na dachu domu da się zalogować do którejś z nich i internet będzie działał zadowalająco to antena zewnętrzna 15-20dBi powinna pomóc. Do tego router z WiFi żeby kabel antenowy był w miarę krótki. Wydatek początkowy to 130zł i startery po 20zł. Jeżeli zadziała to antena i router to kolejne 200-300zł.

Jeżeli poszukiwanie 3G nie przyniesie rezultatu to pozostaje oferta Orange Freedom na próbę i dalsze zastanawianie się czy brać tę ofertę czy jednak Orange Free i modem GSM/CDMA gdzie są znacznie wyższe limity transferu. Nie wiem czy Nordisk ma coś na próbę.
Nie pomagam na PW!
daftie

wojteks pisze:
daftie pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Szansa jest ale kiepsko to wygląda.

O EDGE w Orange zapomnij, EDGE w Plusie jakoś działa ale będzie przeciążone czyli prawie nie będzie działać.
Dzięki Wojtek za tak treściwą odpowiedź. Będę próbował zgodnie z Twoimi instrukcjami - liczę, że uda się bez anten itd.

Reasumując: na tę chwilę kupuję huawey e173u-2 bez simlocka i startery wszystkiego, co się da.

Poboczne pytanie - czy skoro EDGE w Plusie jest przeciążone, czy dobrze rozumiem, że poza godzinami szczytu, np. w nocy powinno być lepiej?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-06-28, 17:27 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-06-28, 16:27 przez daftie, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

daftie pisze: czy dobrze rozumiem, że poza godzinami szczytu, np. w nocy powinno być lepiej?
Region turystyczny więc w wakacje będzie zawsze kiepsko. Prędkości maksymalne rzędu 28kB/s to raczej mało a takie rzadko się osiąga. Często to jest 6-8kB/s a bywa i znacznie mniej. Szukaj 3G a jak nie będzie to pozostaje CDMA na abonament.
daftie pisze: liczę, że uda się bez anten
Ciężko będzie bo lasy dookoła. Jeżeli masz telefon z 3G to na dachu wyszukaj sieci ręcznie i juz będziesz wiedział czy jaieś 3G widać. Jeżeli udałoby Ci się przeprowadzić videorozmowę to byłoby 3/4 sukcesu.
Co prawda w 3G też będzie duże obciążenie/przeciążenie ale może jakoś będzie działać.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ